Olejki naturalne do twarzy. Dlaczego warto ich używać i jakie wybrać?

04/08/2018

Oleje w naturalnej pielęgnacji skóry stosowane są już od dawna. Nie tylko nawilżają, ale także oczyszczają. To doskonałe źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych. Jeśli dopiero rozpoczynasz przygodę z olejami, zapoznaj się z ich właściwościami. Odpowiednio dobrany środek działa cuda, ale zły wybór może skutkować pogorszeniem stanu skóry.

Oleje naturalne są jednym z podstawowych elementów codziennej pielęgnacji skóry twarzy. Spełniają rolę zbliżoną do kremu i wzmacniają działanie innych kosmetyków. Spośród dostępnych na rynku produktów zawsze najlepiej wybierać oleje tłoczone na zimno i nierafinowane, które są bogatsze niż oczyszczone. Te natomiast mniej uczulają, więc mogą być polecane do skóry alergicznej.

 

Pamiętaj o tym!
Należy kupować oleje w butelce z ciemnego szkła, które blokuje dostęp promieni słonecznych i spowalnia rozkładanie się produktu. Naczynie powinno być wyposażone w pipetę, będącą najbardziej higienicznym i precyzyjnym aplikatorem. Po otwarciu opakowania produkt należy przechowywać w lodówce.

 

Wybierając olej do pielęgnacji skóry twarzy, należy zwrócić uwagę na wchodzące w jego skład kwasy. Do skóry tłustej, mieszanej i ze skłonnością do trądziku wybieramy tak zwane „suche oleje”, które nie pozostawiają tłustego filmu na skórze i wchłaniają się natychmiast po aplikacji. Zawierają też kwas linolowy, linolenowy lub gamma-linolenowy. 

Skóra sucha wymaga zaś stosowania olejów, które zostawiają warstwę ochronną i zawierają takie kwasy jak: oleinowy, stearynowy, palmitynowy, mirystynowy, arachidowy lub laurynowy. 

Fotografia: pexels.com

 

Zobacz także: Puder ryżowy – kosmetyk naturalny rodem z Azji

 

Olej arganowy – nie tylko do twarzy

Olej arganowy to najpopularniejszy z olejów, ma jasnożółty kolor i zapach właściwy dla orzechów arganowych. Może być stosowany do pielęgnacji twarzy, dłoni i paznokci oraz jako dodatek do kosmetyków. Wchłania się zaraz po aplikacji. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega-6, omega-9. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E i związków fenolowych ma silne właściwości antyoksydacyjne. 

Przyspiesza gojenie, działa przeciwzapalnie i łagodząco. Odbudowuje barierę hydrolipidową naskórka i stanowi źródło cennych ceramidów. Reguluje również pracę gruczołów łojowych. Olej może być stosowany do każdego rodzaju skóry, ale jest polecany do pielęgnacji skóry dojrzałej (poprawia jej nawilżenie i elastyczność, zwalcza wolne rodniki), suchej i podrażnionej.

 

Olej z opuncji – chroni skórę

Olej z pestek opuncji figowej ma delikatny zapach oraz lekkie, matowe wykończenie. Jest jednym z droższych tego typu produktów, ponieważ do pozyskania jednego litra należy wytłoczyć ok. pół tony pestek. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie kwas linolowy omega-6), fitosterole i gamma-tokoferol (witaminę E). Ma właściwości immunostymulujące zwiększa odporność skóry na czynniki zewnętrzne.

Jest przeciwzmarszczkowy i wyraźnie nawilża skórę, poprawiając jej napięcie i koloryt. Działa antyoksydacyjnie, wzmacnia barierę lipidową, łagodzi podrażnienia i sprzyja regeneracji. Może służyć do pielęgnacji skóry oczu. Jest polecany do stosowania na skórze dojrzałej, o obniżonej elastyczności, suchej oraz wymagającej regeneracji. Olej reguluje również pracę gruczołów łojowych, dlatego mogą go stosować także osoby o cerze tłustej i problematycznej.

 

Olej jojoba – szybko się wchłania

Olej jojoba to płynny wosk o jasnożółtym kolorze. Jest jednym z lżejszych olejów, wchłania się dość szybko i posiada aksamitne wykończenie. Ma skład zbliżony do sebum, czyli lipidowego płaszcza ochronnego skóry, dzięki czemu łatwo się go przyswaja. Jest bogaty w estry woskowe i chroni skórę przed utratą wody. Zawiera witaminę E, której zawdzięcza działanie regeneracyjne i antyoksydacyjne.

Nie zmienia pH skóry i zachowuje jej kwaśny odczyn. Ma właściwości zmiękczające i zawiera naturalny filtr przeciwsłoneczny. Jest polecany zarówno do pielęgnacji skóry wrażliwej, suchej (odbudowuje barierę lipidową), jak i tłustej ze skłonnością do trądziku (działa antybakteryjnie, może zmniejszać przetłuszczenie skóry).

Fotografia: pexels.com

 

Zobacz także: Azjatycka pielęgnacja skóry w polskim wydaniu


Olej tamanu – przyspiesza gojenie zmian skórnych

Olej tamanu ma zielony kolor i intensywny, korzenno-orzechowy zapach. Zawiera naturalne flawonoidy – kwas kalofillowy i kallofilloidynę, które odpowiadają za jego właściwości przeciwbakteryjne, kojące i zmniejszające obrzęk. Olej jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe – linolowy i oleinowy, wspomagające gojenie się ran, łagodzące stany zapalne oraz redukujące suchość i łuszczenie się skóry. Ma również działanie antyoksydacyjne.

Olej tamanu jest wielofunkcyjny i może być stosowany do każdego rodzaju cery. Poleca się go do cery trądzikowej, ponieważ reguluje działanie gruczołów łojowych, przyspiesza gojenie zmian skórnych, redukuje ilość zaskórników i działa kojąco. Może być stosowany na podrażnienia. Ze względu na swoje właściwości regeneracyjne i obecność naturalnego filtra przeciwsłonecznego jest zalecany również do pielęgnacji skóry dojrzałej.

 

Olej marula – łagodzi podrażnienia

Olej marula ma żółty kolor, charakterystyczny orzechowy zapach, konsystencję sprzyjającą szybkiemu wchłanianiu i satynowe wykończenie. Zawiera kwas oleinowy i składniki o działaniu antyoksydacyjnym, czyli witaminę C, E, flawonoidy i katechiny. Ma właściwości przeciwstarzeniowe. Odpowiada za regenerację skóry, wygładza drobne zmarszczki. Działa przeciwbakteryjnie, odświeża i odżywia skórę.

Dodatkowo silnie nawilża, wzmacniając barierę lipidową naskórka. Rozjaśnia skórę wokół blizn po wypryskach, wspomaga leczenie rozstępów, ale nie zagoi głębokich blizn, np. powypadkowych. Goi stany zapalne, redukuje zaczerwienienia i zmniejsza obrzęk. Może być stosowany na skórę podrażnioną po zabiegach kosmetycznych, takich jak peelingi chemiczne, mikrodermabrazja, laseroterapia, a nawet operacje usunięcia piersi u pacjentek chorujących na nowotwory. Jest rekomendowany do skóry dojrzałej, ze skłonnością do trądziku i podrażnionej. Można go stosować w okolicach oczu i do pielęgnacji dłoni oraz włosów.

 

Zobacz także: Peeling enzymatyczny – zrób sama w domu!


Olej z pestek malin – jest uniwersalny

Olej z pestek malin ma ciemnobrunatny kolor i zapach przypominający oliwę z oliwek, który ulatnia się zaraz po aplikacji. Ma lekką konsystencję, łatwo się wchłania i nie pozostawia tłustego filmu na skórze. Zawiera naturalny filtr przeciwsłoneczny i może być stosowany wspomagająco z kremami ochronnymi.

Bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które utrzymują odpowiedni poziom nawilżenia skóry, hamują produkcję melaniny i mają działanie rozjaśniające. W skład oleju wchodzi również witamina E oraz inne składniki, które odpowiadają za jego właściwości antyoksydacyjne. Ma również działanie antyseptyczne, łagodzi podrażnienia i sprzyja gojeniu ranek. Jest przeznaczony do skóry podrażnionej i przesuszonej. Ze względu na szereg właściwości może być także stosowany do skóry dojrzałej. Nie zatyka porów, reguluje wydzielanie sebum i działa antybakteryjnie, więc mogą po niego sięgać również osoby o skórze tłustej i trądzikowej.

Fotografia: pexels.com

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska