Najpopularniejsze rodzaje sałaty. Dlaczego warto je jeść?

 

Wszyscy chyba znamy słynne „za sałatą”, które przez długi czas wybrzmiewało w reklamie i przeszło do obiegu codziennego. Wypadałoby jednak sprecyzować, za którą sałatą, bo jej rodzajów jest całkiem sporo. Warto więc wiedzieć, jakich składników odżywczych dostarcza każdy z nich i z czym je łączyć w naszych kulinarnych podbojach.

Sałata to jeden z podstawowych produktów warzywnych w naszych kuchniach. Dodajemy ją na kanapek, wiosennych sałatek czy innych dań. Najpopularniejszymi na naszych stołach są sałata lodowa czy masłowa, jednak coraz chętniej sięgamy również po inne rodzaje, popularne między innymi w kuchni śródziemnomorskiej. Jeśli spojrzeć na ten składnik oczami botanika, sałata to roślina jednoroczna z rodziny astrowatych. Co ciekawe, jej gatunków jest ponad 100, najczęściej rosną w klimacie umiarkowanym Azji i Europy.

 

Zobacz także: Szpinak – właściwości, wykorzystanie i połączenia

 

Kiedy sałata pojawiła się na stołach?

 Fotografia: pixaby.com

 

Historia tego produktu sięga sporo lat wstecz, bo sałata była już znana w V wieku przed naszą erą w starożytnej Grecji i Rzymie. Również Persowie, Babilończycy i Egipcjanie zajadali się tym przysmakiem. Jej korzenie sięgają natomiast nieco głębiej – po raz pierwszy pojawiła się prawdopodobnie na Bliskim Wschodzie. W Polsce znamy ją dzięki królowej Bonie, która przywiodła ją do naszego kraju wraz z elementami włoszczyzny. Dziś trudno byłoby sobie wyobrazić brak sałaty w naszych jadłospisach.

 

Co mamy dzięki sałacie?

 

 

 

Najpierw odpowiedzmy sobie jednak na inne pytanie – z czego składa się sałata? W większości z wody, dlatego jest bardzo chętnie spożywana przez osoby będące na diecie. To niezwykle lekkostrawny składnik na naszych talerzach. Do tego zawiera bardzo przydatne dla naszego organizmu składniki odżywcze, jest bowiem doskonałym źródłem błonnika. Do tego żelazo, magnez, potas, wapń, fosfor czy jod i witaminy A, E, C i B9. Poza tym sałata dostarcza sporych ilości kwasu foliowego, dlatego powinna znaleźć się w diecie kobiet w ciąży. Co więcej, w jej liściach znajdziemy antyoksydanty, które chronią przed niektórymi chorobami.

 

Ciekawostki przydatne w życiu codziennym

  • Sałaty nie należy kroić, a rwać na mniejsze kawałki palcami, ponieważ stal noża wchodzi z sokami liści w reakcje i doprowadza do zgorzknienia sałaty.

  • Sałatę najlepiej przechowywać w miejscach ciemnych i wilgotnych, czyli w spiżarce lub specjalnie do tego przeznaczonej szufladzie w lodówce.

  • Niektóre rodzaje sałaty należy myć dopiero przed spożyciem, np. masłową.

  • Aby zachować dłużej świeżość, należy przechowywać sałatę w całości (w przypadku sałat główkowych), a nie jako pojedyncze liście.

  • Roszponka czy sałata lodowa, jak sama nazwa tej drugiej wskazuje, odporne są na niewielkie temperatury ujemne, co jest przydatne przy uprawie.

Zobacz także: Sposoby na przyśpieszenie metabolizmu. Produkty, które przyśpieszają spalanie tłuszczu

 

Najpopularniejsze rodzaje sałaty:                                                                   

  • Sałata lodowa – charakteryzuje się chrupiącymi, kruchymi liśćmi. Bardzo dobrze komponuje się z serami typu feta (sałatka grecka) bądź pleśniowymi. Można ją przechowywać w lodówce nawet przez tydzień, bez utraty składników odżywczych.  

 Fotografia: pexels.com

  • Sałata masłowa – ma delikatne liście o nieco słodkawym smaku. Doskonale łączy się z innymi nowalijkami w wiosennych sałatkach. Pasuje również do kanapek.

 Fotografia: pixaby.com

  • Roszponka – najczęściej znajdziemy ją w mieszance sałat. Ma drobne listki i odrobinę orzechowy smak. Możemy ją dodawać na przykład do domowych burgerów oraz stosować przy dekoracji innych dań.

 Fotografia: pexels.com

 

  • Sałata rzymska – ma długie liście i delikatnie gorzki smak. Charakteryzuje się dużą kruchością. Pasuje do sosów na bazie majonezu, serów, a także kurczaka i krewetek.

Fotografia: pexels.com

 

  • Rukola – ma liście o poszarpanych brzegach. Łączy się z daniami kuchni włoskiej. Często dodawana jest do pizzy czy innych dań na ciepło, np. makaronów. Pasuje do pomidorów. Ma nieco ostry, wyrazisty smak.

 Fotografia: pexels.com

  • Cykoria – rośnie w zaciemnionych pomieszczeniach, ponieważ im mniej ma zielonego barwnika, tym jest łagodniejsza i mniej gorzka. Pasuje do sałatek z dodatkiem cytrusów.

 Fotografia: pixaby.com

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska