Książki, które może polecić Ci każdy roślinożerca

Dieta roślinna to coraz popularniejsze zjawisko. Książki o tej tematyce również cieszą się zainteresowaniem, nie tylko ze strony wegan i wegetarian. Sięgają po nie również mięsożercy i oby korzystali z nich jak najczęściej. Czy dieta roślinna to tylko kwestia kulinarna? Poznajcie nasze propozycje książkowe.

Dieta wegańska to nie tylko aspekt kulinarny. Roślinożercy mają świadomość tego, co jedzą i dlaczego nie spożywają mięsa oraz produktów odzwierzęcych. Krótkie zestawienie czytelnicze będzie więc przypomnieniem albo, wręcz przeciwnie, nowym odkryciem. Dodatkowo może zachęci innych do lektury i skorzystania z przepisów zawartych w podanych pozycjach.  

 

1. „Zjadanie zwierząt” –  Foer Jonathan Safran
Ta pozycja to solidna podstawa wiedzy na temat wpływu diety ogółu na  gospodarkę, społeczeństwo i środowisko. Autor w dość sugestywny sposób przedstawia przemysł hodowli zwierząt oraz całe okrucieństwo, które mu towarzyszy. Książka budzi świadomość i skłania do odpowiedzialności. Sama Natalie Portman powiedziała: „Jeśli znajdą się osoby, których nie przekona sugestywny sposób, w jaki Foer opisuje okropieństwa przemysłowej hodowli zwierząt, to znaczy, że są nieczułe albo głuche na głos rozsądku. Albo i jedno, i drugie”.

 

 2. „Milcząca arka” – Juliet Gellatley, Tony Wardle
„Milcząca arka” to niewątpliwie bestseller wśród książek o tej tematyce. Założycielka organizacji Viva! w książce również pragnie obudzić ludzką świadomość. Pozycja ta daje świadectwo temu, że weganizm czy wegetarianizm nie jest wydumaną ideologią, gdyż opiera się na współczuciu. 

 

3. „Etyka, a to co jemy” – Peter Singer
To kolejna pozycja poruszająca kwestie etyczne. Kupujemy ładne, świeżo pachnące i nienagannie prezentujące się rzeczy, nie wiedząc, jaką tak naprawdę drogę przeszły. Autor odkrywa przed nami wszystkie sztuczki i sekrety producentów żywności.

 

4. „Jadłonomia. Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan” oraz „Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata” – Marta Dymek
Jadłonomia to jeden z najpopularniejszych blogów o tematyce wegańskiej. Autorka zebrała ciekawe przepisy w całość i tak powstały już dwie książki kulinarne z pomysłami na dania roślinne. Te pozycje to dowód na to, że warzywa i owoce można wykorzystać w przeróżny sposób – od ciast, przez dania obiadowe, aż po przepisy na szczególne okazje.

 

5. „Vegenerata sposób na zdrowie. Biegaj, gotuj, chudnij” – Przemysław Ignaszewski
Kolejny bloger z książką i własnymi pomysłami na dania. Chyba każdy kojarzy, kim jest Vegenerat-biegowy i jaką przemianę przeszedł. Swoim przykładem pokazuje, że dieta roślinna jest skuteczna i przede wszystkim bardzo zdrowa. Książka zawiera cenne wskazówki i przepisy nie tylko dla biegaczy.

 

6. „Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin” – Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, Damian Parol
Książka dla aktywnych wegan, która pokazuje, że można połączyć sport ze zdrowym jedzeniem. „Kuchnia dla biegaczy” to propozycje przepisów, które testowali sami autorzy (ultramaratończycy). Ponadto zawiera korzyści płynące z diety roślinnej oraz odpowiedź  na pytanie, jak można połączyć ją z bieganiem.

 

7. „Szczęśliwe garnki extra. Przepisy na cztery poru roku i święta” – Beata Pawlikowska
Autorka proponuje nam swoje proste rozwiązania na dania roślinne. Zbiór przepisów na każdą porę roku oraz na święta to uczta nie tylko dla ciała, ale i ducha. Beata Pawlikowska przekonuje, że z prostych oraz naturalnych składników powstaje szczęśliwe jedzenie.

 

Paulina Holtz - polska aktorka, weganka i miłośniczka książek poleca również:

 

zdjęcie: Kasia Marcinkiewicz
dla eenvoud creative team

 

 

 

 

 

 

 

„Love vegan. Gotowy jadłospis na 21 dni” – Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, Hanna Stolińska-Fiedorowicz
W zmianie sposobu żywienia najtrudniejsze jest ułożenie menu w taki sposób, aby nie sięgać po to, co właśnie chcemy wyeliminować (np. mięso czy cukier). Następnie trzeba znaleźć przyjemność w odkrywaniu nowych smaków i możliwości. A najlepiej to zrobić z dobrym przewodnikiem. Tu właśnie będzie pomocna książka »Love Vegan«, która zawiera gotowe jadłospisy i masę ciekawych inspiracji.

 

„Słodka kuchnia roślinna” – Ida Kulawik, Kinga Błaszczyk-Wójcicka
Jest to po prostu książka, którą się zjada oczami. Pięknie wydana, z obłędnymi stylizacjami. Uczy, jak piec pięknie i smacznie ale używając nietypowych składników lub unikając alergenów.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska