Masło orzechowe i jego właściwości. Dlaczego warto włączyć je do diety

 

Masło orzechowe to produkt, który gromadzi coraz więcej fanów. Z powodzeniem można włączyć je do swojej diety. Jedzenie masła orzechowego przynosi też wiele korzyści.

Właściwości masła orzechowego


Masło orzechowe posiada wiele cennych właściwości. Największą ich skarbnicą są oczywiście orzechy ziemne, zwane też arachidowymi. To dzięki nim masło orzechowe bogate jest w białko roślinne, błonnik, magnez, potas a także witaminę E, zwaną witaminą młodości. Ponadto masło orzechowe zawiera spore ilości kwasów oleinowych, które zapobiegają chorobom układu krwionośnego a także obniżają poziom cholesterolu. Orzechy wspomagają też pracę mózgu, dodają energii, pomagają organizmowi podczas walki z infekcjami. Dodatkowo zawierają też antyoksydanty, które sprzyjają kondycji serca oraz naczyń krwionośnych w organizmie. Masło orzechowe ma niestety jeden minus – jest bardzo kaloryczne. Już jedna łyżka zawiera ok. 140 kcal. Warto z rozsądkiem i umiarem wprowadzać je do swojego jadłospisu.

 Fotografia: pexels.com

 

Masło orzechowe – cena


Masło orzechowe, zarówno w sklepach stacjonarnych jak i internetowych, znajdziemy w bardzo rożnych cenach. Najczęściej orzechy, z których powstaje masło orzechowe, przed zmieleniem są prażone lub smażone. Najbardziej wartościowe jest oczywiście to, które w swoim składzie ma 100% orzechów. W sklepach stacjonarnych czy supermarketach znajdziemy masła z najpopularniejszych orzechów ziemnych. Zazwyczaj mają wersję smooth lub crunchy. Ich cena za ok. 450 g słoiczek waha się nawet w granicy 10 zł. W sklepach specjalistycznych znajdziemy już masła z orzechów ziemnych, nerkowca a nawet orzechów laskowych. Często bez dodatkowych zapychaczy, dodatków i olejów czy cukru. Te masła orzechowe znajdziemy też w wersji kremowej lub z kawałkami orzechów, często o różnych smakach. Ich ceny są wyższe i zależą też od pojemności opakowania. Np. słoiczek 375 g masła orzechowego OrzeszTy! kupisz już za 15 zł. Często też w sklepach internetowych należy doliczyć cenę przesyłki.

 Fotografia: pexels.com

 

Zobacz też: Poznaj masło orzechowe od OrzeszTy!

 

Jak zrobić masło orzechowe  prosty przepis


Można też spróbować samemu przygotować masło orzechowe. Przepis i jego wykonanie to prosta sprawa. Potrzebne będą orzechy, blender i odrobina wolnego czasu. Rozkładamy orzechy na blachę i prażymy je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, na krótko, aż się zarumienią. Trzeba pamiętać, aby ich nie przypalić! Następnie wyciągamy blachę z orzechami, czekamy aż ostygną, blendujemy, dodajemy szczyptę soli, opcjonalnie też miód. Później już tylko przekładamy do słoiczka i masło orzechowe domowej roboty gotowe!

 Fotografia: pexels.com


Zobacz także: Zdrowe śniadania przez cały tydzień!

 

Do czego wykorzystać masło orzechowe?


Masło orzechowe ma szerokie zastosowanie. Będzie idealne nie tylko dla dzieci, ale i dorosłych. Oprócz używania masła jako smarowidło do kanapek możemy użyć go jako nadzienie do naleśników czy gofrów. Śniadanie z kaszą jaglaną i owocami również można urozmaicić masłem orzechowym. Ponadto można użyć go do wszelkiego rodzaju dipów czy sosów pod danie główne. Oprócz tego masło orzechowe sprawdzi się też na słodko jako baza pod owsiane ciasteczka, babeczki lub masa czy spód do ciasta. Masło orzechowe można jeść również prosto ze słoiczka. Swoją propozycje smakową ma OrzeszTy!, gdzie znajdziemy m.in. masło orzechowe o smaku gorzkiej, białej lub mlecznej czekolady.

Fotografia: Alicja Łukasiewicz

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska