Masło klarowane – wartości odżywcze, przepis, cena

 

Hindusom znane od tysięcy lat, nam dopiero od niedawna. Masło klarowane jest źródłem wielu wartości odżywczych, podkręca smak potraw i jest bardzo zdrowym tłuszczem. Jakie ma wartości, ile kosztuje i z czym to się właściwie je?

Masło klarowane, inaczej „ghee” czy też „płynne złoto”, to tłuszcz zwierzęcy, który uzyskuje się z oczyszczenia tradycyjnego masła. Tym samym pozbywamy się z niego wody, białka i innych substancji stałych, zostawiając czysty tłuszcz. Ma piękny, złoty kolor, nieco orzechowy smak i bardzo intensywny, ale piękny zapach. Jego główną zaletą jest to, że ma dużo wyższą temperaturę dymienia od zwykłego masła, bo aż 252 stopni Celsjusza potrzeba, by masło klarowane zaczęło się palić. Dlatego jest doskonałe do pieczenia i smażenia w głębokim tłuszczu. Dawniej używano masła klarowanego do smażenia pączków, stąd powiedzenie „żyć jak pączek w maśle”.

 

Masło klarowane nie tylko jest smaczne, ale też działa pozytywnie na nasze zdrowie. Łagodzi zapalenia układu trawiennego i innych stanów zapalnych na żołądku czy jelitach. Przyspiesza gojenie ran. Działa przeciwnowotworowo. Wzmacnia organizm. Poprawia trawienie i wchłanianie wartości odżywczych z pokarmu. Zwiększa produkcję energii, a zatem po zjedzeniu wytwarza w organizmie więcej ciepła i spala więcej kalorii.

 

Zobacz także: Olej kokosowy – stosuj na zdrowie

 

Masło klarowane – przechowywanie i cena

 

Masło klarowane, dzięki temu, że nie zawiera wody, można przechowywać ok. 9 miesięcy w temperaturze pokojowej i nawet 15 miesięcy w lodówce. Cena masła klarowanego to:

18-20 zł za 500 g lub 9-10 zł w kostce (200 g) firmy Mlekowita

15-20 zł za 500 g firmy Mleczna Dolina w Biedronce

34,99 zł za 300 g ekologicznego masła klarowanego Food by Ann

54,99 za 500 g ekologicznego masła klarowanego Food by Ann

42-50 zł za 480 g masła klarowanego Ghee Bio Finck Ayurveda

 

Zobacz także: Masło orzechowe i jego właściwości. Dlaczego warto włączyć je do diety

 

Jak zrobić masło klarowane?

 

Wbrew pozorom to bardzo proste. Wystarczy nam kostka (lub kilka) masła. Z kilograma powstaje ok. 700-800 g masła klarowanego. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, nie mieszając (!). Usuwamy powstałe szumowiny za pomocą łyżki. Przelewać do słoika należy przez sito oraz gazę. Obejrzyj poniższy filmik, w którym wszystko jest wytłumaczone.

 

Do czego stosować masło klarowane?

 

Do wszystkiego! Do pieczenia, np. tarty z kurczakiem i pieczarkami, smażenia, np. steka w sosie sezamowym, gotowania czy duszenia. Ja smażę na nim wszelkie naleśniki, placuszki, nierzadko kurczaka, szpinak czy jajecznicę. Dodaję do niemal każdej potrawy zamiast masła, nawet do zup.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska