Cycki z oscypkiem na makaronie

 

W majówkę byliśmy ze znajomymi w Zakopanem. Zwiedziliśmy piękne miejsca (i nie mówię o Krupówkach ;)) i próbowaliśmy prawdziwych regionalnych smaków. Odkryłam w sobie prawdziwą góralską naturę i po powrocie do domu podzieliłam się z najbliższymi tym smakiem. 

Chciałam przygotować coś 'górskiego'. W związku z tym postawiłam na najbardziej charakterystyczny produkt, jakim jest oscypek.

 

Składniki dla 6 osób:

 

Makaron penne

Podwójna pierś z kurczaka

2 śmietany 18%

0,5 kg pieczarek

2 duże oscypki

Przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, masło, sól, kurkuma, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, pieprz.

 

Sposób przygotowania:

 

Gotujemy makaron. Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy paprykami oraz kurkumą i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju/oliwy. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie masła. Dodajemy sól, pieprz ziołowy i zioła prowansalskie. Mieszamy i czekamy aż się skurczą. Gotowe pieczarki łączymy z kurczakiem. W osobnym garnku przygotowujemy sos. Oscypki kroimy w kostkę. Śmietanę podgrzewamy. Do mocno ciepłej dodajemy pokrojone oscypki i roztapiamy. Sos powinien chwilę się pogotować. Przyprawiamy go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wlewamy do kurczaka z pieczarkami i zagotowujemy. Podajemy porcjami wyłożonymi na makaronie.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska