Lunch do pracy – oryginalne kanapki według książki „Pora na lunch”

 

Nie zawsze mamy czas i ochotę, by stać w kuchni i przygotowywać sobie jedzenie. Owszem, to powinno być naszym nawykiem, ale wiemy jak jest – nie zawsze się chce. W książce „Pora na lunch” znajdziesz kilkadziesiąt przepisów na szybki obiad.

Lunch do pracy w postaci oryginalnych lunchboxów szybko zyskał popularność. Ludzie polubili fantazyjne sałatki, pyszne wrapy czy właśnie oryginalne kanapki, które nie wieją nudą, ale sprawiają, że nie można doczekać się pory lunchowej. Poznaj trzy przepisy na pyszne kanapki, które zdobędą twoje serce (i kubki smakowe).

 

Kanapka z chleba na zakwasie

 

2 kromki chleba na zakwasie

2 plastry bekonu

3 plastry pomidora

3 liście sałaty

Pół dojrzałego awokado

 

Rozgrzej patelnię i ułóż na niej chleb. Smaż bez tłuszczu po minucie każdą stronę. Zdejmij chleb i połóż bekon. Podsmażaj, aż stanie się chrupiący. Połóż na chlebie i odczekaj chwilę (tłuszcz z bekonu wsiąknie w chleb, dzięki czemu będzie jeszcze smaczniejszy). Następnie połóż pomidora, sałatę i awokado. Drugą kromkę możesz posmarować masłem, majonezem czy pesto, po czym połóż ją na kanapkę.

 

Zobacz także: 5 pomysłów na szybkie i zdrowe drugie śniadanie

 

Kanapka z szynką parmeńską, pomidorem, mozarellą i pesto

 

Pół dużej ciabatty albo jedna mała

1 duża łyżka pesto

3 plastry szynki parmeńskiej

Pół kuli mozarelli (pokrojonej w plastry)

Pół pomidora (pokrojonego w grube plastry)

Oliwa z oliwek

Szczypta soli (ja używam himalajskiej)

Garść liści bazylii

 

Przekrojoną ciabattę posmaruj pesto (nie żałuj go sobie) i połóż kolejno plastry szynki parmeńskiej, mozarelli i pomidora. Pomidory posyp solą i skrop oliwą z oliwek. Iście włoska kanapka gotowa!

 

Zobacz także: Pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie? 5 przepisów na pyszne owsianki

 

Kanapka z bekonem, sałatą i pomidorem

 

2 kromki chleba

Łyżeczka oliwy z oliwek

6 plastrów bekonu

Pieprz czarny (najlepiej świeżo mielony)

3 liście sałaty (najlepiej rzymskiej)

Pomidor (pokrojony w grube plastry)

Opcjonalnie majonez

 

Upiecz w tosterze chleb. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej bekon. Ułóż na chlebie, posmaruj majonezem (jeśli chcesz, ja tego nie praktykuję), połóż sałatę, pomidora, posyp pieprzem, przykryj drugą kromką chleba.

Wszystkie przepisy inspirowane są książką „Pora na lunch” autorstwa Caroline Craig i Sophie Missing. W książce znajdziesz przepisy nie tylko na te wyjątkowe kanapki, ale także na sałatki, makarony, zupy, tarty i inne dania. Ponadto autorki stworzyły lunchowy niezbędnik oraz podpowiedziały, w co i jak możesz spakować swój lunch (i wcale nie są to takie banalne i przewidywalne pomysły). Książka pełna jest przepięknych zdjęć, na których widok aż chce się jeść, praktycznych porad dotyczących zdrowego i smacznego jedzenia w pracy, ale przede wszystkim pomysłów na oryginalne lunche, których nie powstydziłby się żaden koneser. Wypróbuj sam!

 

Zdjęcia: Jana Kołodziej

 

Dziękujemy Wydawnictwu Buchmann za egzemplarz recenzencki.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska