Fit kuskus z kurczakiem i sosem pomidorowym

 

Kuskus jest to granulat otrzymywany z rozdrobnionych ziaren pszenicy. Pochodzi z kuchni północno-zachodniej Afryki. Doskonale smakuje w połączeniu z mięsem i warzywami.

Kuskus przygotowuje się na parze lub zalewając odrobiną wody tak, żeby zakryła ona wierzch kaszy. Chodzi o to, że cała woda wsiąknie w nią, co nada miękkości i przygotuje do spożycia. Ja ostatnio przygotowałam kuskus z dodatkiem kurczaka oraz wymyślonego przeze mnie sosu na bazie pomidorków koktajlowych, jogurtu greckiego i pietruszki.

 

Składniki dla dwóch osób:

½ woreczka kaszy kuskus
½ opakowania pomidorków koktajlowych
Duży jogurt grecki
Mały pęczek pietruszki
Pierś z kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Kuskus zalewamy wodą i czekamy aż napęcznieje. W tym czasie kurczaka kroimy w kostkę. Wrzucamy go na patelnię grillową lub do piekarnika i grillujemy. Pomidorki przekrawamy na pół i podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek. Gdy będą miękkie dodajemy posiekaną pietruszkę. Do tego wrzucamy przygotowanego kurczaka i stopniowo wlewamy jogurt grecki, cały czas mieszając. Gotujemy przez około 5 minut i wykładamy na talerze z kuskusem.

 

Uwaga:

Po otwarciu kaszy zazwyczaj trudno jest przechować jej pozostałą część. Na pomoc przychodzą nam opakowania Leifheit, w których bez problemu możemy zamknąć żywność hermetycznie, dzięki czemu nie będzie się psuła i wysypywała. Nadaje się zarówno do kasz, ryżów, makaronów, jak i np. sosów lub mięs.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska