Kasza kuskus – właściwości i proste przepisy

 

Najprostsza w przygotowaniu, a w dodatku pasuje do wszystkiego. Kasza kuskus, czyli uniwersalny produkt, który z innymi składnikami można łączyć w ciekawe i smaczne dania. Dodatkowo zawiera wiele cennych dla organizmu składników odżywczych.

Obok kaszy jaglanej, gryczanej czy jęczmiennej jedna z najpopularniejszych to kuskus. I mimo że jest tradycyjnym daniem kuchni marokańskiej, coraz śmielej wykorzystuje się go również na polskich stołach. Kuskus otrzymać można z pszenicy durum, która posiada właściwości nie tylko kaszy, ale i makaronu. Ten produkt to bogate źródło witamin z grupy B, błonnika, żelaza, wapnia, sodu i fosforu. Kuskus posiada szeroki wachlarz właściwości, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Najcenniejszą jego zaletą jest to, że posiada wysoką zawartość białka, nie zawiera cholesterolu i stanowi produkt o niskiej zawartości tłuszczu –zaledwie 2 g przypadają na 100 g tej kaszy. Zatem kuskus to produkt lekkostrawny.

 Fotografia: www.pexels.com


Zobacz także: Poznaj rodzaje kasz i ich właściwości 

Kuskus z powodzeniem można wykorzystać w kuchni w różnej formie:
– Kuskus do obiadu, zamiast ryżu czy ziemniaków, idealnie zastąpi te popularne produkty. Dodając ulubione zioła i przyprawy, nadamy potrawie oryginalny smak.
– Kuskusowy mix warzywny może być dobrą propozycją dla zapracowanych. Wystarczy pokroić ulubione warzywa i wymieszać je z kaszą, dodając do tego przyprawy. Takie danie jest szybkie w przygotowaniu i można zabrać je ze sobą w lunch boxie.
– Faszerowana papryka z kuskusem to również niebanalny pomysł na obiad. Warzywo nadziewamy kaszą i dodatkiem mięsnym lub roślinnym z sosem (np. pomidorowym), zapiekamy i mamy pyszne, pożywne danie.
– Kuskus uniwersalny. Tak naprawdę możemy dodać go do wszystkiego. Jest to tak uniwersalna kasza, że sprawdzi się jako uzupełnienie wielu sałatek i dań. Można więc samemu próbować przyrządzać ją na wiele sposobów.

 Fotografia: Instagram/ania_lipiny

 

Kuskus to małe, żółte kuleczki. Produkt ten jest banalny również pod względem przygotowania. Kaszy nie trzeba wcześniej płukać i poddawać całemu procesowi gotowania. Jedynie należy zalać ją wrzącą wodą (odrobinę ponad zawartość naczynia) i odczekać kilka minut. Kuskus to najszybsza w przygotowaniu kasza, dlatego też pomysłów na połączenie jej z innymi składnikami nie braknie, a stworzenie oryginalnego dania nie zajmie nam zbyt dużo czasu.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska