Przepis na kurczaka na szpinaku z pieczonymi ziemniakami

 

Można wymyślać różne dania o innowacyjnych smakach na bazie egzotycznych produktów. Czasami jednak mamy ochotę na coś normalnego, prostego, domowego, po prostu swojskiego.

Wówczas, jeżeli nie przepadamy za tłustymi schabowymi czy pierogami, można sięgnąć po coś smacznego, z prostych składników, które są doskonale znane w polskiej kuchni. Ja proponuję pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami na szpinaku z pieczonymi ziemniakami.

 

Składniki dla dwóch osób:

Mrożony szpinak
Pierś z kurczaka
Suszone pomidory
Masło
4-5 ziemniaków
Przyprawy: sól, pieprz, bazylia

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy, zalewamy olejem z pomidorów suszonych, solimy, pieprzymy i dodajemy bazylię. Ziemniaki obieramy i gotujemy aż będą delikatnie twarde. Po odcedzeniu kroimy je w talarki, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podczas gdy ziemniaki będą się piekły, podsmażamy kurczaka z pokrojonymi pomidorami. Na osobnej patelni przygotowujemy szpinak na maśle. Przyprawiamy go do smaku. Gdy wszystko będzie gotowe, układamy na talerzu odrobinę szpinaku, na to przekładamy kurczaka, a obok podajemy ziemniaki.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska