Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

 

Kurczak w słodko-kwaśnym sosie to bardzo popularne połączenie. Choć ma nietypowe składniki, smak dania jest niezwykle wyrazisty. Doskonale pasuje jako dodatek do makaronu, ryżu, a nawet pieczywa. Nie znam restauracji z chińskim jedzeniem, w której nie pojawiłoby się to zestawienie.

Osobiście uwielbiam kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Kiedyś za każdym razem, gdy odwiedzałam „Chińczyka”, zamawiałam to danie. W pewnym momencie stwierdziłam jednak, że wolę je przygotować sama. Okazało się, że jest bardzo proste i smakuje o wiele lepiej w wersji domowej.

 

Składniki dla 2 osób:

Filet z kurczaka
Marchewka
Czerwona papryka
½ ananasa (może być z puszki)
2 łyżeczki startego imbiru
2 łyżeczki cukru
3 łyżki ketchupu

 

Sposób przygotowania:

Marchewkę obieramy i gotujemy al dente. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju kokosowym (lub zwykłym). Paprykę kroimy w kostkę, podgotowaną marchewkę w plastry, a obranego ananasa w słupki. Dorzucamy do podsmażonego kurczaka i dusimy. Gdy wszystkie warzywa zmiękną doprawiamy sos ketchupem, cukrem i imbirem. Chwilę dusimy i gotowe.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska