Kuchnia wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych [RECENZJA]

 

Tradycyjne wypieki, czy potrawy ze zwykłego przepisu w łatwy i szybki sposób mogą zostać zastąpione przez roślinne produkty. Jak? To idealnie pokazuje „Kuchnia wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych”.

Biorąc tradycyjny przepis widzisz produkty, bez których użycia, na pierwszy rzut oka, potrawa z pewnością się nie uda. A może często myślisz, że przejście na weganizm jest trudne, bo nie da się zastąpić takich produktów jak jajko, maślanka, śmietana, czy mleko, a nawet skwarki?


Z pomocą przychodzi właśnie „Kuchnia wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych” Celine Steen i Joni Marie Newman. Ta książka ma w sobie dosłownie wszystko. Autorki w bardzo przejrzysty i prosty sposób wyjaśniają jakich zamienników używać, by wszystko było smaczne i dobrze się prezentowało. Jeśli nie wiecie jakich składników użyć, by stworzyć, np. sernik w roślinnej wersji, ta książka wam pomoże. Zestawia tradycyjne produkty oraz ich zamienniki rozbijając przepis na części pierwsze. Prościej się nie da. „Kuchnia wegańska” to książka, po którą powinni sięgnąć wszyscy, którzy chcą wykonać pierwszy lub kolejny krok ku zmianie nawyków.
 

 Zdjęcie: Joanna Łukasiewicz


Książka to idealny przewodnik po kuchni roślinnej. W spisie treści znajdziemy sześć części, które kolejno przeprowadzają po sposobach na zastąpienie nabiału, jaj, mięsa, produktów pochodzenia zwierzęcego, a także glutenu, soi, rafinowanego cukru oraz tłuszczu. Każda z tych części zawiera odpowiednią ilość rozdziałów. Te natomiast w konkretny sposób pokazują w jaki sposób używać zamienniki kuchni roślinnej. Mało tego! W każdej części mamy wprowadzenie tłumaczące proporcje z tradycyjnych przepisów w zestawieniu z roślinnymi. Tak skonstruowana książka skupia w sobie wszystkie niezbędne informacje w jednym miejscu. We wprowadzeniu znajdziemy również kilka ważnych słów o alergiach także jeśli ktoś ma konkretne wymagania dietetycznie znajdzie podpowiedzi.

 

Książkę wzbogacają przepiękne ilustracje potraw z podanych przepisów. Na uwagę zasługuje również całość, która nie przeprowadza czytelników po białych kartkach, a po estetycznie kolorowych stronach. Wszystkie wskazówki, tabelki, czy uwagi są zatem czytelne i szybko wyłapywane przez oko. Ta książka cieszy nie tylko merytorycznie, ale i estetycznie. Już sam spis treści zachęca do dalszego studiowania tego przewodnika. Jest czytelny i nieskomplikowany, a przy tym przejrzysty i konkretny. W ostatniej części „Sukces w kuchni” znajdziemy tabelę wegańskich produktów zastępczych, co jest ogromnym ułatwieniem. Ta tabela skupia wszystko w jednym miejscu. Jeśli ktoś będzie miał problem z zastąpieniem, np. 1 szklanki maślanki w tradycyjnym przepisie – w tabeli szybko znajdzie kilka jej zamienników roślinnych.

 Zdjęcie: Joanna Łukasiewicz


„Kuchnia wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych” to pozycja wręcz obowiązkowa dla osób, które myślą, że kuchnia roślinna wymaga wielu wyrzeczeń. Ale też idealne kompendium dla tych już praktykujących weganizm. Dodatkowo książka jest bardzo poręczna, nie zajmuje dużo miejsca – z powodzeniem można korzystać z niej w kuchni.

Za egzemplarz recenzencki dziękujemy wydawnictwu Buchmann.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska