Czy kolor warzyw i owoców decyduje o ich właściwościach?

 

Nie od dziś wiadomo, że każdy kolor warzywa określa pewną jego właściwość oraz zwraca uwagę na możliwość zróżnicowania diety każdego z nas. Za kolor warzyw i owoców odpowiadają rozmaite związki organiczne, które biorą udział m.in. w procesie fotosyntezy, chroniąc też roślinę przed szkodliwym działaniem otoczenia. Od tego, jakiego koloru jemy warzywa, zależy często nasze zdrowie i samopoczucie. Jakie barwy powinny więc zwrócić naszą szczególną uwagę?

Białe warzywa i owoce – wykazują właściwości antybakteryjne

  • Brukiew

  • Cebula

  • Czosnek

  • Gruszka

  • Kalafior

  • Kapusta pekińska

  • Kapusta włoska

  • Kokos

  • Limonka

  • Natka pietruszki

  • Pasternak

  • Papryka

  • Pietruszka

  • Por

  • Seler

  • Winogron

Warzywa i owoce o kolorze białym mają szczególny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, zapobieganie chorobom nowotworowym oraz ochronę przed infekcjami (redukcję stanów zapalnych i modulację odporności).

 

Przepis na białe warzywa – zapiekany seler z przyprawami

 

Składniki:

  • 1/2 selera

  • 4 średnie pietruszki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • przyprawy: sól, pieprz, zioła małgorzatki

Przygotowanie:

 

Na samym początku warzywa starannie obieramy, myjemy i kroimy w słupki (około centymetr grubości). Dodajemy do nich sól, pieprz oraz zioła małgorzatki. Całość należy starannie wymieszać dłońmi, aby warzywa były pokryte z każdej strony przyprawami. Warzywa wykładamy na blachę lub do naczynia ceramicznego. Pieczemy je w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut. Możemy je podać z sosem czosnkowym lub bezpośrednio do obiadu, wraz z mięsem i ziemniakami.

 

Żółte warzywa i owoce – pomagają zachować dobrą równowagę psychiczną

 

  • Ananas

  • Banany

  • Cytryna

  • Fasolka szparagowa

  • Granadilla

  • Gruszka

  • Jabłko

  • Karambola

  • Kiwano

  • Kiwi

  • Kukurydza

  • Mirabelki

  • Opuncja figowa

  • Papryka

  • Pigwa

  • Pomidory

Warzywa i owoce o kolorze żółtym mają szczególny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, przeciwdziałanie chorobom nowotworowym, ochronę przed infekcjami, odpowiednią kondycję i wygląd skóry oraz prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.

 

Przepis na żółte owoce – owocowy deser

 

Składniki:

  • 1 jabłko

  • 1 kiwi

  • 2 pomarańcze

  • 2 gruszki

  • 0,5 puszki ananasa (możesz też użyć świeżego)

  • sok z cytryny

  • 1 łyżka cukru

  • Serek waniliowy

Przygotowanie:

 

Jabłko, kiwi, pomarańczę i gruszki kroimy w średniej wielkości kostkę. Z drugiej pomarańczy wyciskamy sok, który mieszamy z sokiem z cytryny i 1 łyżką cukru. Pokrojone owoce oraz wyjęte z puszki kawałki ananasa wkładamy do salaterki lub słoika. Polewamy je sokiem i wykładamy na wierzch serek waniliowy. Całość odstawiamy na pół godziny.

 

Pomarańczowe warzywa i owoce – pozwalają zadbać o stan twojej skóry, włosów i paznokci

 

  • Bataty

  • Brzoskwinia

  • Dynia

  • Dynia piżmowa

  • Jabłko

  • Kaki

  • Mandarynki

  • Mango

  • Marchewki

  • Melon

  • Morele

  • Nektarynki

  • Papaja

  • Papryka

  • Pomarańcze

  • Pomidory

Warzywa i owoce o kolorze pomarańczowym mają szczególny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, zapobieganie chorobom nowotworowym, odpowiednią kondycję skóry, ochronę przed infekcjami oraz prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.

 

Przepis na pomarańczowe warzywa  faszerowane pomidory

 

Składniki:

  • 6 średniej wielkości okrągłych pomarańczowych pomidorów

  • 10 dag mielonego mięsa drobiowego

  • 3 łyżki kaszy kuskus

  • pokrojone czarne oliwki

  • oliwa z oliwek

  • przyprawy: sól, pieprz, listki bazylii

Przygotowanie:

 

Pomidory dokładnie myjemy, aby następnie wydrążyć z nich miąższ z nasionkami. Mięso drobiowe przesmażamy na oliwie z oliwek i podlewamy odrobiną wrzątku. Przyprawiamy solą i pieprzem. Czekamy do momentu, aż mięso się poddusi. Kuskus zalewamy wrzątkiem w oddzielnej misce i odstawiamy na 5 minut. Gdy drób będzie gotowy, mieszamy go z kaszą kuskus, pokrojonymi oliwkami oraz posiekanymi listkami bazylii. Takim farszem wypełniamy pomidorki, które będą świetnie smakować jako przystawka przed obiadem.

 

Czerwone warzywa i owoce – zawierają dużo witamin i przeciwutleniaczy

 

  • Arbuz

  • Burak

  • Cebula

  • Czereśnie

  • Granaty

  • Grejfrut

  • Jabłko

  • Jagody goji

  • Maliny

  • Papryka

  • Pomidory

  • Porzeczka

  • Poziomki

  • Truskawki

  • Wiśnie

  • Żurawina

Warzywa i owoce o kolorze czerwonym mają szczególny wpływ na zapobieganie chorobom nowotworowym, przeciwdziałanie chorobom układu krążenia, obniżenie ciśnienia tętniczego oraz obniżenie stężenia cholesterolu we krwi.

 

Przepis na czerwone owoce – mrożony truskawkowy napój

 

Składniki:

  • około 5 truskawek

  • mleko

  • 1 łyżka cukru

  • listki mięty

  • kilka kostek lodu

Przygotowanie:

 

Na samym początku obieramy truskawki z szypułek, aby następnie je umyć. Wkładamy je do miski, dodajemy cukier i wlewamy mleko, całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Przelewamy wszystko do kubka, do którego wkładamy kostki lodu. Mrożony truskawkowy napój dekorujemy listkami mięty, które później możemy również zjeść.

 

Fioletowe warzywa i owoce – sprzyjają utrzymaniu dobrej sylwetki

 

  • Bakłażan

  • Borówki amerykańskie

  • Burak

  • Cebula

  • Czarny bez

  • Daktyle

  • Figa

  • Jagody

  • Jeżyny

  • Kapusta

  • Marakuja

  • Rabarbar

  • Rodzynki

  • Rzodkiewka

  • Śliwka

  • Winogron

Warzywa i owoce o kolorze fioletowym mają szczególny wpływ na przeciwdziałanie chorobom nowotworowym, zapobieganie demencji, przeciwdziałanie chorobom układu krążenia, obniżenie ciśnienia tętniczego, obniżenie stężenia cholesterolu we krwi, poprawę wrażliwości na insulinę oraz prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.

 

Przepis na fioletowe warzywa – cebulowa konfitura

 

Składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli

  • 3 łyżki miodu

  • 6 łyżek octu balsamicznego

  • 6 łyżek oleju

  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek

Przygotowanie:

 

Cebulę kroimy w piórka i powoli smażymy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Kiedy będzie już delikatnie miękka, dodajemy do niej miód oraz ocet balsamiczny. Smażymy dalej, aż masa zgęstnieje, a ocet odparuje. Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków i ostudzamy. Cebulową konfiturę przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni.

 

Zielone warzywa i owoce – wpływają na układ trawienny i oczyszczają organizm

 

  • Awokado

  • Brokuł

  • Brukselka

  • Cykoria

  • Groszek

  • Jarmuż

  • Kalarepa

  • Kapary

  • Kiwi

  • Ogórek

  • Pomelo

  • Rukiew

  • Rukola

  • Sałata

  • Szczypiorek

  • Szparagi

Warzywa i owoce o kolorze zielonym mają szczególny wpływ na przeciwdziałanie chorobom nowotworowym, zapobieganie demencji, prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, zapobieganie chorobom układu krążenia oraz prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

 

Przepis na zielone owoce – koktajl o smaku kiwi

 

Składniki:

  • jogurt naturalny

  • 2 małe kiwi

  • 2 pomarańcze

  • 1 banan

Przygotowanie:

 

Wszystkie owoce kroimy w średniej wielkości kostkę, którą wrzucamy do miski. Następnie dodajemy jogurt naturalny i całość blendujemy. Aby urozmaicić smak koktajlu, można do owoców dodać również liście szpinaku. Dla smaku dodajemy także cukier lub miód.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska