Wrzątek czy 90 stopni, czyli jak zaparzyć idealną herbatę

 

Towarzyszy nam każdego dnia. Pijemy ją do posiłków, na spotkaniach i dla relaksu. Anglicy zrobili z tego codzienny rytuał, bez którego dzień jest dla nich stracony. Mowa oczywiście o herbacie – drugim najczęściej spożywanym napoju na świecie. Jak zatem zaparzyć idealną herbatę?

Herbata najprawdopodobniej była znana już niemal 3 tysiące lat p.n.e., jednak pierwsze wzmianki w pismach pojawiły się w X wieku p.n.e. Niewątpliwie prekursorami w jej piciu są Chińczycy, którzy do dziś mają największe zbiory na świecie (aż 35,3% produkcji światowej). To właśnie chiński poeta w VIII wieku napisał pierwsze dzieło dotyczące wszystkich tajników herbaty – jej historii, uprawy oraz spożywania. Do Polski herbata dotarła dopiero w latach 60. XVII wieku. Jej nazwa wzięła się od zestawienia dwóch łacińskich słów: herba – zioło, ziele oraz thea – ziele herbaciane.

 

W różnych źródłach znajdziemy różne sposoby parzenia. Podaje się różne temperatury, zazwyczaj nie są bardzo odmienne i ich smak również diametralnie się nie zmienia. Warto też wypracować własny sposób parzenia, bo jak wiadomo, każdy ma swoje preferencje.

 

Nie każdy z nas ma specjalny termometr do parzenia, dlatego temperaturę można orientacyjnie mierzyć poprzez odmierzanie czasu od momentu zagotowania (100 stopni) w temperaturze pokojowej.

90 stopni – 2 minuty

85 stopni – 4 minuty

80 stopni – 6 minut

75 stopni – 8 minut

70 stopni – 9 minut

60 stopni – 14 minut

 

Oto najpopularniejsze sposoby parzenia herbaty, w zależności od gatunku:

 

Herbata czarna

Najpopularniejsza ze wszystkich odmian. Jest to całkiem sfermentowana herbata. Jej nazwa wzięła się od koloru liści, które suszy się w gorącym strumieniu powietrza, gdzie przybierają czarny kolor.

 

Sposób parzenia: 100 stopni, 3-5 minut parzenia (3 minuty parzenia spowodują, że napar będzie pobudzający i orzeźwiający, natomiast dłuższe parzenie wzmocni działanie relaksujące). Zaleca się tylko jednokrotne parzenie liści.

 

Herbata zielona

Najzdrowsza ze wszystkich odmian. Nie podlega procesowi fermentacji, dlatego zachowuje większość chemicznych właściwości świeżych liści. Zaparzony napar przybiera jasnozielony lub słomkowy kolor, stąd jej nazwa.

 

Sposób parzenia: 80-60 stopni, do 3 minut parzenia. Liście zielonej herbaty parzy się nawet dwu- lub trzykrotnie, nierzadko koneserzy pierwszy napar wylewają. Jednakże pierwsze parzenie daje napar o właściwościach pobudzających, a drugi relaksujących, dzięki bardziej intensywnym aromacie i lepszym smaku.

 

Herbata biała

Najdelikatniejsza ze wszystkich odmian. Przyrządzana z pąków liści lub młodych liści, które nie są fermentowane. Nazwa odnosi się do białych włosków nieotwartych pąków rośliny.

 

Sposób przyrządzania: 85-90 stopni, 5 minut parzenia. Liście można parzyć nawet trzy razy.

 

Herbata czerwona, pu-erh

Najlepiej wspomaga odchudzanie. Najpierw liście przechodzą przez proces utleniania, a potem właściwej fermentacji.

 

Sposób przyrządzania: 90-96 stopni, 3 minuty. Herbatę można parzyć dwu- lub trzykrotnie.

 

Yerba mate

Jest idealnym zamiennikiem kawy, bo ma dużo więcej kofeiny. Yerba mate produkuje się z liści ostrokrzewu, które po wysuszeniu kruszy się na niewielkie płatki, a te nie przechodzą procesu fermentacji.

 

Sposób przyrządzania: 80 stopni, 5 minut. Do przyrządzania tej herbaty potrzebne są bombilla (rurka) i calebasse (specjalne naczynie), dzięki czemu cały proces jest niemal ceremonią.

 

Rooibos

Herbatę parzy się z liści, które przypominają igły. Po wysuszeniu tnie się je na jedno-/dwumilimetrowe kawałki, po czym poddaje fermentacji (ale delikatnej).

 

Sposób przyrządzania: 100 stopni, 8-10 minut. Rooibosa można pić nawet przed snem, bo zawartość kofeiny jest bardzo niska.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska