Zioła zaklęte we wrzątku. Herbaty na lepsze trawienie

15/11/2018

 

Kiedy nadchodzi okres jesienno-zimowy, chętniej spędzamy czas przy stole. Domówki, posiadówki z przyjaciółmi, kolacje z partnerem… Bywa, że nie potrafimy sobie odmówić kolejnej porcji sałatki z majonezem czy chrupiącego skrzydełka z kurczaka. Jednak w ten sposób przeciążamy nasz układ pokarmowy. Problemy trawienne bywają uciążliwe, to fakt. Ale bez obaw – istnieje szybki sposób na poradzenie sobie z nimi!

Wyróżniamy kilka roślin, które są pomocne w przypadku dolegliwości układu pokarmowego. Taki sprzymierzeniec to właśnie herbata ziołowa. Dziś na półkach aptek czy sklepów możemy zobaczyć wiele kombinacji, które stanowią wsparcie przy wielu dolegliwościach, na przykład bezsenności. Teraz jednak skupimy się na ziołach mających pozytywny wpływ na nasze trawienie.

Fotografia: pixabay.com

 

Mięta pieprzowa jest jedną z najpopularniejszych roślin, po które sięgamy w przypadku problemów z żołądkiem – i słusznie. Świeże lub suszone liście zalewamy wrzątkiem i parzymy przez kilka minut pod przykryciem. Możemy też dodać odrobinę nalewki miętowej do zwykłej herbaty. Jakie są jej właściwości? Działa korzystnie na pracę układu pokarmowego, okazuje się skuteczna w przypadku bólów brzucha i problemów z łaknieniem, wykazuje działanie rozkurczowe, zwiększa ilość soków w żołądku. Ponadto zawarty w mięcie mentol odświeża i pozostawia przyjemne uczucie chłodu.

 

Chociaż imbir zazwyczaj dodajemy do wypieków, a sproszkowany korzeń wsypujemy do herbaty, gdy się przeziębimy, to doskonale sprawdzi się on również w przypadku kłopotów z trawieniem. Pobudza bowiem wydzielanie śliny oraz soków żołądkowych i, podobnie jak mięta pieprzowa, działa rozkurczowo. Osoby, które skarżą się na mdłości (czy to z powodu choroby lokomocyjnej, czy w trakcie chemioterapii), poczują ulgę po spożyciu niewielkiej ilości świeżego imbiru.

Fotografia: pixabay.com

 

Do popularnych herbat ziołowych, wpływających korzystnie na przewód pokarmowy, jest ta z wysuszonych koszyczków rumianku. Niepozorne kwiaty skrywają dużą ilość olejku eterycznego, soli mineralnych, witaminy C, jak również substancji o właściwościach przeciwzapalnych i rozkurczowych. Rumianek świetnie sprawdza się także w przypadku nadkwasoty żołądka oraz przynosi ulgę w chorobie wrzodowej. Poza tym ułatwia trawienie po tłustym, pełnym posiłku. Po herbatkę z rumianku mogą także sięgnąć cierpiący na bezsenność lub skarżący się na stany zapalne skóry.

 

Zobacz także: Zapraszamy na herbatę! Rodzaje i właściwości herbaty

 

Fotografia: pixabay.com

 

Nie przez przypadek wykorzystują go mamy, gdy ich dziecko płacze z powodu kolki. Oczywiście chodzi o koper włoski, którego nasiona używane są w dolegliwościach układu trawiennego. Napar oraz herbatę z kopru mogą pić ci, którzy narzekają na brak apetytu i nieregularne wypróżnianie się. Wykorzystuje się go do inhalacji w przypadku chorób układu oddechowego. Poza tym jest bezpieczny dla kobiet mających problemy z laktacją. Trzeba jednak pamiętać o tym, by systematycznie nie pijać herbaty z kopru dłużej niż 2 tygodnie.

Fotografia: pixabay.com

 

Gdy pod ręką nie mamy niczego przeciwbólowego, a ból zęba daje o sobie znać coraz bardziej, idziemy do kuchennej szafki po goździki. Słusznie, bo ich wysuszone owoce działają przeciwbólowo. Tymczasem herbata goździkowa łagodzi problemy trawienne oraz żołądkowe, zapobiega niestrawności, działa wiatropędnie. Gdy nie mamy ochoty na odwar z goździków, zmieloną przyprawę możemy z powodzeniem dodać do przyrządzanej potrawy.

 

W sytuacji, gdy szwankują nam nieco drogi żółciowe, możemy wspomagać się herbatą z dziurawca zwyczajnego. Ta zawierająca cholinę roślina łagodzi wszelakie stany zapalne błony śluzowej żołądka oraz jelit. Poza tym dziurawiec uszczelnia naczynia włosowate, ponieważ ma w sobie rutynę. Działa również uspokajająco i poprawia nastrój. Jak przygotować napar z dziurawca? Wystarczy, że do kubka lub filiżanki wsypiemy jedną łyżkę ziela i zalejemy wrzącą wodą.

 

Jeżeli z jakichś względów cierpimy na problemy w obrębie przełyku, możemy z powodzeniem stosować syrop z korzenia prawoślazu. Natomiast z jego sproszkowanej postaci łatwo zrobić napar i popijać, gdy cierpimy na zaparcia lub zgagę. Herbatą z prawoślazu wspomagają się ci, który mają nieżyty żołądka, nadkwaśność lub kłopoty z dwunastnicą.

 

Nikogo chyba nie zdziwi fakt, iż miąższ z aloesu usprawnia pracę jelit i przy okazji je oczyszcza. Dlatego też bardzo często podkreśla się, że ciepła woda z cytryną oraz aloesem potrafi zdziałać cuda – nie tylko dla urody. Co prawda nie jest to herbata ani odwar, ale działa równie skuteczne. Psst! To twój sprzymierzeniec w walce z kilogramami! Czy nie warto więc spróbować czegoś, co ma w sobie tyle naturalnej dobroci?

 

Zobacz także: Herbata na włosy, skórę, dobry sen… Jaką i na co warto pić?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska