Naleśniki z gyrosem

 

Lubię smak gyrosa. Zwłaszcza w formie różnych sałatek. W większości jednak łączy się go z kalorycznym majonezem i ketchupem. Ja natomiast wymyśliłam, jak zrobić fit-gyrosa.

Wystarczy pokroić pierś z kurczaka i zamarynować ją w odrobinie oliwy z przyprawą kebab/gyros. Robimy naleśniki, surówkę i podsmażamy kurczaka – gotowe.

 

Składniki:

 

Na ciasto naleśnikowe:

Dwie szklanki mąki
¾ szklanki mleka
Pół szklanki wody gazowanej
Jedno jajko
Szczypta soli
Olej

 

Zmiksować składniki. W zależności od gęstości płynu dodawać stopniowo mąkę lub wodę/mleko, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Na końcu wlać dwie łyżki oleju i smażyć na suchej patelni.

 

Na wypełnienie:

Pierś z kurczaka
Przyprawa kebab/gyros
Kapusta pekińska lub sałata lodowa
Papryka
Kukurydza
Ogórek zielony
Sos sałatkowy paprykowy
Jogurt naturalny
Optymalnie: ketchup kupny lub domowej roboty – przepis tu: KLIK

 

Sposób przygotowania:

 

Kurczaka kroimy w kostkę. Marynujemy w odrobinie oliwy i przyprawie gyros. W międzyczasie szykujemy naleśniki i sałatkę. Kapustę kroimy, dodajemy pokrojonego ogórka, paprykę i kukurydzę. Do około 5 łyżek jogurtu wsypujemy sos sałatkowy i mieszamy. Wlewamy do sałatki. Kurczaka podsmażamy na suchej patelni, gdyż wcześniej był obtoczony w oliwie. Bierzemy naleśnika, smarujemy go ketchupem, wsypujemy sałatkę, na to kilka kawałków kurczaka. Rolujemy w tortillę.

 

 

Korekta: Aleksandra Borkowska

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska