Gluten – wszystko, co musisz o nim wiedzieć

 

„Nie jem glutenu, bo chcę być fit.”; „Ograniczam go, bo jest niezdrowy i tuczący.”; „Źle się po nim czuję i mam wzdęcia.” To jedne z wielu cytatów ludzi, którym albo rzeczywiście doskwiera gluten, albo unikają go ze względu na obecną modę i bycie na czasie.

 

Źródło: unsplash.com

 

Gluten to białko pochodzenia roślinnego występujące w różnego rodzaju zbożach, takich jak: pszenica, owies, jęczmień, żyto.

Ma właściwości „klejące”, z których nagminnie korzystają producenci żywności. Dzięki niemu pieczywa i ciasta są puszyste, jogurty lepiej się trzymają, wędlina nie rozpada się. Gluten wykorzystywany jest dzisiaj wszędzie – jest w gotowych daniach i sosach, przyprawach, słodyczach, żółtym serze. Ponadto, ma zdolności wiązania tłuszczu z wodą, emulguje i stabilizuje oraz jest doskonałym nośnikiem dla aromatów i przypraw.

 

Źródło: unsplash.com

 

Najprostszym sposobem na znalezienie artykułów, dotyczących nietolerancji glutenu, jest zapoznanie się z oznakowaniem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

 

Celiakia a nietolerancja glutenu?

 

Celiakia od nietolerancji glutenu różni się tym, że chorzy na celiakię muszą wyeliminować gluten z diety na zawsze. Nietolerancja na gluten może minąć po pewnym czasie. Celiakia rozwija się stopniowo lub atakuje nagle. Objawami mogą być dolegliwości zarówno od strony przewodu pokarmowego, jak i moczowo-płciowego oraz układu nerwowego. Jedynym lekarstwem na celiakię jest dieta bezglutenowa.

Najpierw zdiagnozuj się, aby wykluczyć bardziej poważne schorzenia układu pokarmowego, a dopiero później ustal z lekarzem i dietetykiem dalsze postępowanie i dietę.

 

Najlepiej:

1. Udać się do lekarza rodzinnego, który skieruje do gastroenterologa.

2. Udać się do gastroenterologa.

3. Wykonać badania z krwi zlecone przez lekarza.

 

Nadwrażliwość ta pojawia się głównie u osób dorosłych, zaś objawy jakich doświadczają to m.in.:

  • bóle brzucha,

  • biegunki,

  • wzdęcia,

  • uczucie splątania,

  • chroniczne zmęczenie,

  • bóle stawów,

  • bóle mięśni,

  • huśtawki nastrojów.

Źródło: pixaby.com


Artykuły spożywcze zabronione w trakcie diety bezglutenowej:

  • pszenica,

  • żyto,

  • jęczmień,

  • owies,

  • kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, musli, kaszki błyskawiczne, 

  • makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, kopytka,

  • pieczywo (jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe),

  • kawa zbożowa, piwo,

  • potrawy panierowane,

  • zupy zagęszczane mąką, na zakwasie, z makaronem,

  • słodycze – herbatniki, ciastka, biszkopty, paluszki,

  • sos sojowy, sosy zagęszczane mąką, mieszanki przypraw, proszek do pieczenia.

 

Które produkty nie zawierają glutenu?
 

W trakcie diety bezglutenowej można spożywać m.in.:

  • zboża: ryż biały i brązowy, gryka, kukurydza, tapioka, komosa ryżowa, amarantus,

  • świeże mleko, kefir, twaróg, ser żółty,

  • orzechy i warzywa strączkowe (groch, fasola),

  • owoce i warzywa,

  • świeże i nieprzetworzone mięso, ryby, jaja.

 

Źródło: unsplash.com

 

Dieta bezglutenowa jest prostym i skutecznym sposobem na zachowanie zdrowia jelit i ograniczenie występowania chorób przewlekłych i nieuleczalnych, takich jak choroby układu autoimmunologicznego.

 

A co z Hashimoto?

Nie ma dowodów naukowych potwierdzających, że u wszystkich pacjentów z chorobą Hashimoto należy stosować dietę bezglutenową i bezmleczną.

 

Zobacz także: Nietolerancja laktozy: jak rozpoznać i czego unikać

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska