Dynia w roli głównej – odmiany i ich zastosowanie

 

Każda pora roku ma swoje odzwierciedlenie w kuchni. Kiedy myślimy o jesieni na pewno na talerzu pojawiają się sezonowe owoce i warzywa. Wśród nich na może zabraknąć dyni, z której można przygotować wiele ciekawych dań. Jednak dynia dyni nie równa, jaką więc wybrać do naszej potrawy?

Sezonowość w kuchni jest bardzo ważna ponieważ pozwala nam na urozmaicanie diety i dostarczanie jej wszystkich potrzebnych składników. Zresztą, nie ma to jak niedawno zebrane owoce i warzywa, które nie zalegały na magazynach i nie przechodziły długiego transportu. A jeśli już mamy własny ogródek, albo dostęp do zbiorów pochodzących z naturalnych upraw to już w ogóle bajka. Jesień na pewno kojarzy się z gromadzeniem zapasów w spiżarniach, zbieraniem plonów i przetworami. To również czas, kiedy możemy dostać piękne okazy dyni, z których przygotujemy zupę, ciasto czy nawet dżem. 

Fotografia: pixaby.com

 

Skąd się wzięła dynia?

Historia dyni sięga do czasów przed naszą erą. Niektóre źródła podają, że uprawiano ją na ziemiach obecnego Peru już 3000 lat p.n.e. W nasze rejony trafiła ona za sprawą Kolumba w XV wieku, który przywiózł ja ze swoich podróży na statkach.

 

Dlaczego warto jeść dynię?

Przede wszystkim, dynia jest doskonałym źródłem beta-karotenu (znajdziemy go również w marchewce). Stąd też jej charakterystyczny kolor i wiele właściwości. Beta-karoten to przeciwutleniacz, który może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka i minimalizować stany zapalne. Witamina C i cynk natomiast sprawiają, że jedzenie dyni korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy. Do tego witamina A i E, które zapewniają młodo wyglądającą skórę. Zawartość błonnika natomiast wspomaga pracę układu trawiennego. Nie tylko miąższ zawiera bogactwo składników odżywczych, również w pestkach znajdziemy ich całkiem sporo. Głównie są to fosfor, żelazo, potas, magnez i cynk, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Co więcej, w pestkach znajdziemy kukurbitynę, która działa przeciwwirusowo.

Fotografia: pixaby.com

 

Zobacz także: Krem z dyni z pomidorami i ostrą papryką

 

Rodzaje dyni

Dynia to warzywo, które ma wiele odmian. Różnią się one między sobą wielkością (największe mogą osiągnąć wagę 200 kg), kształtem, a nawet kolorem. Dynie możemy również wykorzystywać w ogrodzie jako dekoracje i wcale nie chodzi tutaj o halloweenowe lampiony. Często spotyka się miniaturowe, wielobarwne dynie przyozdabiające balkony, patia czy wejścia do domu. To niezwykle urokliwy akcent w jesiennych dekoracjach. Poza dynią ozdobną mamy wiele gatunków dyni jadalnej, które stanowią odmiany dyni zwyczajnej czy olbrzymiej. Co ciekawe, wraz z dynią do rodziny dyniowatych należą między innymi: arbuzy, melony, cukinie, kabaczki czy ogórki.

Fotografia: pixaby.com

 

Oto najpopularniejsze odmiany dyni:

 

· Dynia zwyczajna – to razem z dynią olbrzymią najpopularniejsza odmiana w naszym kraju. Charakteryzuje się sporymi rozmiarami i wyraziście pomarańczowym kolorem. Ponieważ jej smak jest najmniej słodki ze wszystkich odmian, dlatego najlepiej sprawdzi się w daniach na słono. Pasuje do zup, weków i sosów. Z racji jej dość mdłego smaku, warto wzbogacić ją przyprawami, np. imbirem czy gałką muszkatołową.

 

· Dynia Hokkaido – pochodzi z Japonii. Jej główną zaletą jest delikatna, miękka skórka, której nie musimy obierać, a to naprawdę spory atut. Jej cechą charakterystyczną jest intensywna ciemnopomarańczowa skóra i niewielkie rozmiary (do 2 kg). Pasuje do zupy krem, ale również do innych dań poddawanych obróbce termicznej (gotowanie, duszenie). Ma delikatny, słodkawy smak.

 

· Dynia kabocha – ta odmiana również pochodzi z Japonii, jednak różni się od poprzedniej zarówno wyglądem jak i smakiem. Ma ona ciemnozieloną skórkę z wyraźnymi smugami. Zaletą jej miąższu jest brak włókiem, przez co jest niezwykle delikatny. Jej miąższ jest z kolei pomarańczowy i pozbawiony włókien. Jej słodki smak i aromat sprawia, że lepiej sprawdza się w daniach na słodko.

 

· Dynia Lunga di Napoli – jak sama nazwa wskazuje ta odmiana pochodzi z Włoch. Charakteryzuje ją wydłużony kształt z wyraźnie rozszerzonym jednym końcem. Pokaźniejsze okazy mogą osiągać nawet do 20 kilogramów. Jeśli chodzi o kolor skórki to jest on ciemnozielony z wyraźnie jaśniejszymi plamkami. Ta odmiana doskonale nadaje się do sałatek, pieczenia czy jako dodatek do dań typowo włoskich – makaronów czy risotto.

 

· Dynia prowansalska – znana również pod innymi nazwami jako muszkatołowa czy francuska. Poznamy ją po większym gabarycie i podziale na wyraźne segmenty. Jeśli chodzi o kolor to dominuje ciemna zieleń przechodząca miejscami w odcienie żółci. Za to miąższ ma w intensywnie pomarańczowym kolorze. Sprawdzi się jako składnik do ciast i deserów, ale nie tylko. Pasuje również do dań wytrawnych i tych przygotowywanych z surowych składników, np. surówki, a także do przetworów. Jedynym minusem jest problematyczna skórka przy obieraniu, ale mimo wszystko warto się skusić.

 

· Dynia makaronowa – swoją nawę zawdzięcza niecodziennym właściwościom. Po ugotowaniu miąższ rozdziela się na włókna, które kształtem przypominają makaron spaghetti. Dynia ta ma też charakterystyczny wygląd, jest bardziej podłużna od innych odmian i ma delikatny żółty kolor. Jeśli chodzi o zastosowanie, to chyba nie muszę wiele mówić o tym, że będzie doskonałą i zdrowszą alternatywą dla zwykłego makaronu.

 

· Dynia piżmowa – łatwo ją rozpoznać, ponieważ ma jasny, nieco beżowy odcień oraz podłużny, gruszkowaty kształt. Pochodzi z Ameryki Środkowej. Ma niewielkie gniazdo nasienne, dzięki czemu zaoszczędzimy czas przy jej drążeniu. Pasuje do deserów, a także do faszerowania, no i oczywiście sprawdzi się jako składnik zupy krem.

 

· Sweet dumpling – choć należy do dyni ozdobnych, to jest również jadalną odmianą. Dzięki niewielkim rozmiarom jest idealna do faszerowania. Wyróżnia się biało-pomarańczowymi lub biało-zielonymi paskami, a jej miąższ jest niezwykle delikatny.

 

To oczywiście nie wszystko, odmian dyni jest o wiele, wiele więcej, a te omówione poniżej są po prostu najbardziej popularne. Wśród innych rodzajów dyń znajdziecie również dynię żołędziową, dynię zimową czy Kamo kamo.

 

Ciekawe potrawy z dyni

Oczywiście chyba najpopularniejsza jest zupa krem z dyni, ale to nie wszystko co możemy przygotować z tego niezwykłego warzywa. Dynia może być bazą do ciast i deserów. Możemy uzyskać zdrowy sok z dyni, a także przyrządzić purée dyniowe, kopytka czy włoskie gnocchi z dodatkiem dyni, dzięki czemu uzyskają one piękny, pomarańczowy kolor. Dynia może być również dodatkiem do surówek czy dań warzywnych na ciepło, np. leczo, risotto czy różnego rodzaju pasty. Tak naprawdę jedynym ogranicznikiem w wariacjach na temat przyrządzania dyni jest nasza wyobraźnia, a czasem lenistwo, kiedy nie chce nam się jej obierać.

Fotografia: pixaby.com

 

 

Zobacz także: Przepis na fit ciasto z dyni, które najlepiej smakuje jesienią

 

Uprawa i przechowywanie

Dynia do wzrostu potrzebuje odpowiedniej ilości słońca, dlatego należy wybrać dobrze nasłonecznione stanowisko. Dynię wysiewa się mniej więcej na początku maja, bezpośrednio do gruntu w odległości ok. 60 m od siebie. W momencie gdy zawiążą się owoce i osiągną rozmiar wielkości piąstki dorosłego człowieka należy skrócić pędy. Jeśli chodzi o glebę to powinna być przepuszczalna i żyzna o dosyć wysokiej zawartości azotu. Dla hodowców dyni ważne jest również przechowywanie. Dynię można trzymać nawet przez pół roku, jednak w pozbawionych światła pomieszczeniach o temperaturze nie większej niż 15 stopni. Przetrzymywanie zależy również od odmiany, ponieważ niektóre rodzaje dyni są bardziej podatne na psucie od innych. W przypadku dyń ozdobnych, dzięki temu, że są one twarde i mają grubą skórę, w odpowiednich warunkach mogą przetrwać nawet rok.

 

Zobacz także: Zdrowie na talerzu. Dlaczego warto mieć swój własny ogródek?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska