Dieta dr Dąbrowskiej – przepisy warzywno-owocowe

 

Dieta bezmięsna, dieta śródziemnomorska, dieta tysiąca kalorii… co chwilę pojawia się jakaś nowa. Każda ma swoje zalety i wady. Każda ma swoje zastosowanie i wskazanie. Każda ma też swoje przepisy. A jakie posiłki można przygotowywać na diecie warzywno-owocowej?

W ostatnim czasie popularna stała się dieta dr Ewy Dąbrowskiej, czyli dieta opierająca się wyłącznie na warzywach i owocach, ale nie wszystkich. Można spożywać jedynie warzywa niskoskrobiowe (buraki, marchew, rzodkiew itp.) i owoce niskocukrowe (jabłka, grejpfruty, cytryny itp.). Dziś chcielibyśmy wam zaprezentować kilka prostych i łatwych do przygotowania posiłków z udziałem tych produktów.

 

Świeży sok

 

Składniki:

– ½ buraka

– jabłko

– marchew

lub

– jabłko

– liść jarmużu

– pietruszka

 

Owoce i warzywa dokładnie myjemy. Możemy obrać, ale nie jest to konieczne. Kroimy na małe kawałki i rozdrabniamy w sokowirówce. Sok świetnie nadaje się na dobry początek dnia lub jego zakończenie.

 

 Źródło: pexels.com

 

Pieczone jabłko

 

Składniki

– jabłka

– owoce sezonowe lub mrożone

– cynamon

 

Owoce dokładnie myjemy (lub rozmrażamy). Wydrążamy gniazda nasienne z jabłek i wkładamy do środka owoce. Następnie pieczemy w 75-80°C przez ok. 1,5-2 godzin, zależnie od rodzaju jabłka. Po wyciągnięciu posypujemy cynamonem.

 

Surówki i sałatki

 

Tutaj mamy szerokie pole do popisu. Możemy jako bazę zdecydować się na kapustę. Czerwoną połączymy ze startym chrzanem, jabłkami, cytryną, a włoską z czerwoną cebulą, papryką, jabłkiem i cytryną.

Istnieje jeszcze wiele innych kombinacji, a ograniczają nas jedynie składniki i własna wyobraźnia oraz pomysłowość.

 

 Źródło: pexels.com

 

Pomidor lub papryka faszerowana

 

Składniki:

– 3 pomidory lub 2 papryki

– ½ kalafiora

– czosnek

– pęczek koperku (dodatkowo)

– sól, pieprz

 

Warzywa myjemy. Kalafior gotujemy w lekko osolonej wodzie lub na parze. Miksujemy i doprawiamy. Czosnek drobno kroimy i łączymy z kalafiorem. Możemy dodać koperku, ale nie jest konieczny. Pomidory lub papryki wydrążamy, napełniamy farszem i pieczemy:

pomidory 10 min w 140°C, papryki 30 min w 180°C.

 

Bigos warzywny

 

– ½ kapusty czerwonej

– 5 marchewek

– 2 pory

– cebula

– 2 papryki

– przecier pomidorowy

– sól, pieprz

 

Kapustę myjemy, szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie ściągamy pokrywkę i gotujemy aż woda wyparuje do połowy objętości kapusty.

Pozostałe warzywa myjemy i obieramy. Marchew ścieramy na tarce, cebulę, paprykę i por drobno kroimy. Wkładamy do drugiego garnka i dusimy do miękkości, potem przekładamy do kapusty razem z przecierem i gotujemy na wolnym ogniu.

Na koniec przyprawiamy.

 

Spaghetti z cukinii

 

Składniki:

– 1 cukinia

– 3 pomidory

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– cebula

– 2 ząbki czosnku

– cynamon, sól, pieprz

 

Warzywa myjemy. Cukinię kroimy w cienkie słupki (można to zrobić za pomocą temperówki do warzyw lub obieraczki). Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory i cebulę, drobno posiekany czosnek oraz koncentrat. Gotujemy do miękkości, przyprawiamy i podajemy z makaronem z cukinii.

 

Zupa marchwiowa

 

– cebula

– 1-2 ząbki czosnku

– 3-4 marchewki

– pietruszka

– kawałek selera

– koncentrat pomidorowy

– sól, pieprz

– natka pietruszki (dodatkowo)

 

Warzywa myjemy, wrzucamy do garnka i zalewamy ok. 1 l wody. Gotujemy ok. 20 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przyprawy i miksujemy na krem. Przed podaniem możemy posypać danie natką pietruszki.

 

 Źródło: pexels.com

 

Leczo warzywne

 

Składniki:

– 6 łyżek przecieru pomidorowego

– 2 pęczki natki pietruszki

– 1-2 cebule

– 3-4 ogórki kiszone

– pół pora

– papryka

– pietruszka

– 4-5 pomidorów

– mały seler

– 2 marchewki

– 2 ząbki czosnku

– sól, pieprz, papryka słodka i ostra

 

Warzywa myjemy i dowolnie kroimy. Następnie wkładamy do garnka cebulę, por, pietruszkę, seler i marchew, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Dodajemy pozostałe warzywa, przecier i przyprawy. Gotujemy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

 

Jajecznica z kalafiora

 

– kalafior

– cebula

– czosnek

– pęczek szczypiorku

– 1-2 łyżeczki kurkumy

– sól, pieprz

 

Kalafior myjemy i gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie. Następnie rozdrabniamy po odcedzeniu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i chwilę dusimy na patelni. Czosnek drobno siekamy, wrzucamy na patelnię. Dodajemy do kalafiora. Doprawiamy, posypujemy szczypiorkiem.

 Źródło: pexels.com

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska