5 dań, z których słynie Japonia

 

Smaki japońskich potraw są egzotyczne oraz bardzo zróżnicowane. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni starają się aby ich posiłki były smaczne i przede wszystkim zdrowe. W tym artykule dowiesz się po jakie dania Japończycy sięgają najczęściej.

Kuchnia japońska bazuje przede wszystkim na rybach, owocach morza, wodorostach oraz warzywach. Większość potraw charakteryzuje się delikatnym smakiem. Japończycy uważają, że zbyt duża ilość przypraw powoduje utratę pierwotnego smaku dania. Sushi, ramen, onigiri, soba czy daifuku to niektóre potrawy, z których słynie ten region. 

Sushi


Sushi uznawane jest za najpopularniejszą potrawę japońskiej kuchni. To danie składa się z niewielkiej, owalnej porcji ryżu oraz różnych dodatków, np. surowych owoców morza, ryb, wodorostów, warzyw, grzybów. Dodatkiem do sushi jest marynowany imbir, sos sojowy, a także japoński chrzan wasabi. Danie to można jeść pałeczkami albo palcami. Najpopularniejsze sushi to: nigiri, maki, futo-maki, ura-maki, temaki, oshizushi, sugatazushi.

 

Zdjęcie: www.pinterest.com



Zupa ramen
 

W japońskich restauracjach czy barach ramen można zjeść praktycznie wszędzie. Zupa ta robiona jest na mięsnym wywarze. W smaku przypomina ona nasz polski rosół, jednak nieco się od niego różni. Składnikami zupy mogą być: ryby, owoce morza, warzywa, wodorosty, mięso wieprzowe i drobiowe, jajko na twardo, nasiona sezamu. Nie istnieje jeden przepis na ramen, każdy kucharz przyrządza go wedle własnych pomysłów. Wspólnym składnikiem pozostaje jednak makaron. Zrobiony z mąki pszennej, gruby makaron ramen nie powinien zawierać jajek.

 

Zdjęcie: www.pinterest.com



Onigiri


Onigiri, zwane inaczej japońskimi kulkami ryżowymi, związane są z tradycją japońskiej kuchni. Przekąska ta zrobiona jest z krótkiego lub średnioziarnisteo ryżu, uformowanego w owalny lub trójkątny kształt. Czasem zawija się go w nori (wodorosty). Dodatkami do ryżowej masy mogą być marynowane słodko, wytrawne śliwki, grillowany łosoś, dorsz oraz świeży lub suszony tuńczyk. W roli nadzienia sprawdzą się również warzywa, mięso, kawior, a także owoce lub czekolada. Onigiri to popularna przekąska, którą można zjeść w pracy, szkole albo podczas podróży.
 

 

Zdjęcie: www.pinterest.com 



Soba


Jest to cienki makaron, który głównie składa się z mąki gryczanej i niewielkiej ilości mąki pszennej. Danie to jada się na zimno, mocząc go w specjalnym sosie oraz na ciepło z bulionem i dodatkami. Soba to popularny noworoczny posiłek. Najlepszy rodzaj przyrządzany jest w prefekturze Nago.

 

Zdjęcie: www.pinterest.com 



Daifuku


Daifuku to słodka potrawa robiona z ciasta ryżowego (mochi). Faszerowana jest najczęściej słodką pastą z fasoli (anko). Przysmak ten występuje w rozmaitych kolorach i różnej wersji. Nazwa „daifuku” oznacza wielkie szczęście lub źródło powodzenia.

 

 

 Zdjęcie: www.pinterest.com

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska