„Czyste mięso” – Paul Shapiro [RECENZJA]

 

Jedzenie od zawsze było pierwszą potrzebą człowieka. Technologia, która opanowała świat, służy również do wytwarzania czystego mięsa, które niebawem zagości na naszych stołach. O fenomenalnym odkryciu, które stanowi przełom w odżywianiu, pisze autor bestsellerowej książki „Czyste mięso”.   

„Duża część kręgowców zamieszkujących naszą planetę nie żyje na wolności, lecz jest własnością i podlega kontroli jednego zwierzęcia: Homo sapiens” – pisze autor książki „Czyste mięso”. Okazuje się, że ten wspomniany człowiek oprócz degradacji i wyniszczania środowiska szuka rozwiązań na lepsze i bezpieczniejsze życie. Idealnie w ten temat wprowadza czytelnika Paul Shapiro. Czy zatem możliwe jest, że w przyszłości będziemy jeść mięso powstałe w warunkach laboratoryjnych? Bez zgubnych skutków dla planety Ziemi oraz wolne od cierpienia zwierząt? Oczywiście, że tak, bo pierwsze prototypy oficjalnie testowano już w 2013 roku. Tym wynalazkiem jest czyste mięso, czyli takie wyhodowane z pobieranych komórek zwierzęcych, które są powielane poza organizmem. Dzięki tej alternatywie mięso będzie wolne od cierpienia zwierząt, antybiotyków, zanieczyszczeń, salmonelli czy masowego uboju w rzeźniach.

Zdjęcie: Joanna Łukasiewicz

 

„Czyste mięso. Jak hodowla mięsa bez zwierząt zrewolucjonizuje twój obiad i cały świat” to książka w pełni poparta badaniami i faktami. Autor poprzez zebrane doświadczenie przytacza odbiorcom wyniki badań naukowych i laboratoryjnych oraz stanowisko inwestorów, którzy chcą zrewolucjonizować świat. Tym samym czytelnik ma przed sobą jasne dowody na to, że w niedalekiej przyszłości na naszych stołach mogą zagościć produkty zwierzęce tworzone bez udziału zwierząt.
Książka „Czyste mięso” składa się z 8 rozdziałów. Każdy z nich porusza podstawową kwestię, jaką jest zagrożenie Ziemi przez zmasowany przemysł hodowlany. W poszczególnych częściach dowiadujemy się kolejno, jak nauka zmienia tradycyjne pojęcie produkcji. Paul Shapiro zadbał o to, by czytelnikowi nie mydlić oczu, a uzmysłowić z jakim zagrożeniem ma do czynienia. Dzięki nowej i alternatywnej metodzie produkcji mięsa z czasem rzeźnie, w których zabija się nawet czterysta krów na godzinę, znikną. A do człowieka dotrze, w jakich warunkach hodowano i zabijano zwierzęta do zaspokajania naszych potrzeb.

 Zdjęcie: Joanna Łukasiewicz


„Być może jednak uda się tę bitwę zakończyć zwycięstwem obu stron: ludzie wciąż będą jeść mięso, ale ani planeta, ani zwierzęta już tak bardzo na tym nie ucierpią” – pisze autor.

Za egzemplarz recenzencki dziękujemy wydawnictwu Marginesy.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska