Pitaja — czym jest smoczy owoc i jak go wykorzystać?

Każdy owoc ma swoją wartość w naszym świecie. Zawiera witaminy i minerały, które są konieczne dla człowieka, a do tego sam w sobie może być pyszny i przydatny przy wielu potrawach. Na co dzień spotykamy wiele owoców, które dobrze znamy, ale inne wydają się jakby wyciągnięte prosto z legend. Skąd wziął się smoczy owoc? Gdzie go znajdziemy? I jaki ma związek z legendarnymi jaszczurami? Dziś o tym Wam opowiemy.

Pitaja (albo inaczej smoczy owoc) jest znana od starożytności. Mieszkające w Ameryce Południowej plemiona indiańskie jako pierwsze odkryły jej pozytywny wpływ na zdrowie. Owoc ten posiada sporo witamin i minerałów, zapobiega wielu chorobom, ale ma też swoją ciemną stronę.

 

Czym jest smoczy owoc?

 

Wbrew pozorom pitaja ma o wiele więcej wspólnego z kaktusami niż smokami. Jest to egzotyczny owoc, który pochodzi właśnie z tej rośliny. Owalna pitaja jest pokryta czerwonawą lub żółtawą skórką i długimi, spiczasto zakończonymi liśćmi – stąd motyw smoków w jej nazwie. Ma mięsiste, zwisające ramiona, a w trakcie kwitnienia – dokładnie przez jedną noc, ale za to kilka razy w ciągu całego roku – porasta dużymi białymi kwiatami. Miąższ może być w czerwonym lub białym kolorze.

 

Jest też różnie nazywany. Często spotkamy się z określeniem pitaja (pitahaya) lub smoczy owoc, ale znana jest również nazwa truskawkowa gruszka, co również nawiązuje do wyglądu tego owocu. Rośnie jedynie na niektórych gatunkach kaktusa. I choć pochodzi z Ameryki Południowej, to w dzisiejszych czasach jest uprawiany głównie w Azji.

 

  Źródło: pixabay.com

 

Właściwości pitaji

 

Jest to owoc, który ma wiele zastosowań w leczeniu. Przede wszystkim chroni układ krwionośny oraz ma silne właściwości przeciwutleniające. Poza tym można zauważyć to, że hamuje proces utleniania lipidów, może też zadziałać ochronnie względem czerwonych krwinek, a nawet przeciwdziałać kardiotoksyczności. Według badań pitaja może chronić przed otyłością i chorobami, jakie się z nią wiążą.

 

Zawiera sporo witaminy C, a także – choć mniej – witaminy B6, tiaminy, ryboflawiny i niacyny. Jest też źródłem takich minerałów jak wapń, żelazo i fosfor.

 

Niestety ma też swoją ciemną stronę. U osób, które już są alergikami, może zwiększyć ryzyko alergii pokarmowej. Pozostali mogą jeść ją bez obaw.

 

Jak jeść pitaję?

 

Podobnie jak melona. Wystarczy przekroić ją na pół i zjeść miąższ łyżeczką. Nie musimy pozbywać się pestek, które są jadalne. W smaku przypomina połączenie kiwi i melona. Jest trochę słodka, ale dla niektórych osób może być mdła. Smoczy owoc możemy wykorzystywać w kuchni w wielu przepisach. Idealnie nadaje się do sałatek owocowych, lodów, koktajli czy musów. Jest to orzeźwiający owoc, z którego możemy też wycisnąć sok. Do deserów warto również wykorzystać jadalne kwiaty pitaji.

 

Gdzie znajdziemy smoczy owoc?

 

Niestety w Polsce jest trudno dostępny i znajdziemy go jedynie w sklepach internetowych. Jeden owoc (ok. 250 g) kosztuje ok. 3 zł. Warto zwrócić jednak uwagę na to, by miał gładką skórkę z niezbyt dużą ilością ciemnych kropek. Jeśli natomiast skórka jest twarda, to owoc musi jeszcze trochę poleżeć i dojrzeć.

 

 Źródło: pixabay.com

 

Pitaja to smaczny owoc, dla którego na pewno znajdziecie niejedno zastosowanie w kuchni. Może urozmaicić Wasz jadłospis w potrzebne witaminy i minerały. Macie już pomysły, do czego wykorzystacie smoczy owoc?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska