Czerwona herbata – dlaczego warto pić Pu-erh?

 

Czerwona herbata o mocnym korzennym aromacie i ziemistym smaku uważana jest za herbatę mającą korzystny wpływ na nasz organizm. Obniża cholesterol, pomaga w odchudzaniu. Z powodu wysokiej dostępności i niskiej ceny ta herbata często gościła na stołach Polaków za czasów PRL-u. Dziś odkrywamy ją na nowo!

Pu-erh – czym jest?
Pu-erh zaliczana jest w Europie do herbat czerwonych z powodu suszu, natomiast dla Chińczyków liczy się kolor naparu, dlatego oni określają ją mianem „czarnej”. Uprawiana w Chinach od ponad 1700 lat na terenie Pu’er (w prowincji Junnan). Pochodzi z tej samej czarnej herbaty, jednak poddawana jest krótszemu procesowi fermentacji i dodatkowemu procesowi leżakowania (może leżeć nawet 50 lat!). Z powodu dość gorzkiego smaku, który nie odpowiada Europejczykom, producenci postanowili złagodzić goryczkę, dodając różne aromaty – najczęściej cytrynowy. Pu-erh dzieli się na jeszcze dwa rodzaje: Pu-erh Shu i Pu-erh Sheng. Różnią się one procesem produkcyjnym.

 Fotografia: pixabay.pl

 

Zobacz także: Yerba mate – właściwości zdrowotne zielonego napoju

 

Pu-erh i jej wpływ na organizm
Czerwona herbata pomaga walczyć z cholesterolem, wzmacnia organizm i go pobudza, poprawia pamięć oraz normalizuje ciśnienie krwi. Dodatkowo jest nieoceonionym przyjacielem przy wakacyjnym alkoholowym zawrocie głowy. Ponadto zapobiega powstawaniu wolnych rodników, czyli stresu oksydacyjnego, a więc opóźnia starzenie się skóry i poprawia jej ogólną kondycję. Ale najważniejszą i najbardziej cenioną cechą czerwonej herbaty są właściwości odchudzające. Zawiera ona polifenole, które odpowiedzialne są za regulację wydzielania żółci. Dla tych, którzy mają problemy z trawieniem, picie czerwonej herbaty zmniejsza wchłanianie tłuszczów w jelitach. Pomaga również w stanach przejedzenia, ponieważ pobudza produkcję soków trawiennych. Aby efekt utraty masy ciała był widoczny zaleca się picie od 5 do 6 filiżanek naparu. Oczywiście picie napojów z kofeiną przyczynia się do wypłukiwania wapnia, więc warto zaopatrzyć się w odpowiednie suplementy, aby nie nabawić się niedoborów. Nie zaleca się picia dużych ilości czerwonej herbaty kobietom w ciąży, podczas miesiączkowania czy anemii, ponieważ mogą zostać wydalone znaczne ilości związków mineralnych. 

 

Zobacz także: Herbata matcha – dlaczego warto ją pić?

 

Pu-erh w domu
Jak wiemy zaparzanie herbaty w domu nie jest czymś nadzwyczaj trudnym. Wystarczy uzbroić się w cierpliwość i otworzyć na nowe smaki. Aby przygotować w domu herbaciany napar trzeba zaparzyć listki Pu-erh kilkukrotnie, najlepiej po parę minut w temperaturze 90-100 stopni. Dodanie cukru nie tylko zwiększy kaloryczność naparu, ale również pozbawi go właściwości, dla których postanowiliśmy go pić. Herbatę zaleca się spożywać co najmniej 30 minut po posiłku, ponieważ utrudnia wchłanianie się żelaza.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska