Cukrzyca typu 1 – z czym to się je?

10/06/2018

 

Słodycze? Zapomnij! Fast food? Wykluczone! Podobno cukrzyca wiąże się przede wszystkim z wyrzeczeniami, otyłość to jej znak rozpoznawczy, a w życiu diabetyka prym wiedzie insulina. Jak wiele wspólnego ma to z rzeczywistością? Przekonajmy się, biorąc pod lupę cukrzycę typu 1.

Typu 1? Owszem, cukrzyca niejedno ma oblicze. Cukrzyca typu 2 (insulinoniezależna) i cukrzyca typu 1 (insulinozależna), czyli dwa najpopularniejsze typy, różnią się m.in. przyczyną zachorowania, objawami, a nawet sposobem leczenia. Cukrzyca typu 2 to przypadłość dotykająca najczęściej osób starszych lub zmagających się z nadwagą. Tutaj główny problem stanowi insulinooporność. Życie z cukrzycą typu 2 to zmiana dotychczasowego stylu życia na zdrowe odżywianie, sport, tabletki, czasem w leczenie włącza się też zastrzyki z insuliną. Typ 1 natomiast dotyka głównie dzieci i osoby młode. Z racji, że organizm nie ma własnej insuliny, musi pozyskiwać ją z zewnątrz. Z pomocą przychodzi pen i metoda wielokrotnych wstrzyknięć lub osobista pompa insulinowa. Jak widać różnic jest wiele, ale zdrowy styl życia, tak szczególny w leczeniu typu 2, również może mieć znakomity wpływ na funkcjonowanie cukrzyka z typem 1.

 

Po pierwsze – umiar

 

Z czym się zatem je cukrzycę typu 1? Jeśli zachowany jest umiar – w zasadzie ze wszystkim. Choć zbilansowana i zdrowa dieta z pewnością pomoże zminimalizować występowanie zjawisk takich jak hipoglikemia czy hiperglikemia (zbyt niskie i zbyt wysokie poziomy cukru we krwi), diabetyk typu 1 wcale nie musi rezygnować ze spożywania mniej zdrowych produktów. Słodycze i dania typu fast food to grzeszki, na które od czasu do czasu może sobie pozwolić. Musi jednak pamiętać o podaniu odpowiedniej dawki insuliny, która zabezpieczy spożyty posiłek i pozwoli utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.

 

Zobacz także: Nietolerancja laktozy: jak rozpoznać i czego unikać

 

Po drugie – samokontrola

 

Odrobina luzu i rozkoszy dla podniebienia obliguje diabetyka do wzmożonej samokontroli. Cukrzyk koniecznie musi mieć ze sobą glukometr, czyli urządzenie służące do pomiaru cukru we krwi. Pozwala ono sprawdzić, czy norma cukru została zachowana, a w razie jej przekroczenia umożliwia szybką reakcję. Jest to też cenna wskazówka na przyszłość. Hiperglikemia i hipoglikemia to często reakcja organizmu na dostarczony posiłek – być może było go za dużo, być może za mało, być może insulina była podana w niewłaściwych proporcjach.

 

Zobacz także: Borelioza: objawy, leczenie, rumień po kleszczu, jak usunąć kleszcza

 

Po trzecie – narzędzia

 

Zarówno technologia, jak i matka natura dają cukrzykowi wachlarz narzędzi, dzięki którym prawidłowy poziom cukru we krwi, pragnienie każdego cukrzyka, jest zdecydowanie łatwiejszy do osiągnięcia. Poza wspomnianym wcześniej glukometrem jest jeszcze pompa insulinowa. To niewielkie urządzenie jest alternatywą dla tradycyjnych zastrzyków z insuliną. Dzięki niej nieprzyjemne ukłucia stają się rzadsze, a rozmaite funkcje polepszają komfort życia. Indeks glikemiczny to kolejny, tym razem naturalny, rarytas. Stanowi informację o tym, jak szybko nasz poziom cukru we krwi wzrośnie i jak szybko spadnie po spożyciu danego produktu. Tabela wartości odżywczych to także narzędzie cukrzyka, z którego skorzystać można nawet w lokalach typu fast food. Dzięki takiej rozpisce węglowodany, białka i tłuszcze przestają być dla cukrzyka tajemnicą, a obliczenie dawki insuliny staje się mniej kłopotliwe.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska