Jak wykorzystać pulpę marchewkową?

 

Świeży sok z owoców lub warzyw o poranku to doskonały pomysł na pyszny i wartościowy posiłek. Ale nie wiemy często, co zrobić z całą masą pulpy, która została po śniadaniu. Wydaje nam się, że musimy ją wyrzucić. Jednak nic bardziej mylnego. Dziś pokażemy Wam kilka pomysłów na to, jak można ją wykorzystać.

Sos do przekąsek lub obiadu

Potrzebujemy jedynie szklanki pulpy na jedną łyżkę oliwy lub oleju, a do tego ulubione przyprawy, by stworzyć pyszny sos. Wszystko to razem blendujemy na gładką masę i przekładamy do miseczki. Możemy nasz sos podawać do przekąsek lub zagrzać i połączyć z makaronem.

 

Ciasto marchewkowe

 

Składniki:

  • 2 szklanki pulpy

  • 1,5 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 łyżeczki kakao

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 3 jajka

  • pół szklanki cukru

  • pół szklanki oleju

  • ok. ćwierć szklanki mleka

Dodatkowo (by ciasto było słodkie, a nie wytrawne): garść rodzynek, garść orzechów lub innych bakalii.

 

Przepis:

  1. Mąkę mieszamy z sodą, cynamonem i kakao.

  2. W drugiej misce ubijamy jajka. Potem dodajemy cukier, chwilę miksujemy, po czym wlewamy olej i znów mieszamy.

  3. Do jajek dodajemy mąkę. Miksujemy.

  4. Rodzynki moczymy we wrzątku, a orzechy drobno siekamy. Dodajemy do ciasta razem z mlekiem i mieszamy.

  5. Dorzucamy pulpę, po czym wszystko mieszamy drewnianą łyżką.

  6. Blachę smarujemy masłem i posypujemy otrębami. Następnie wylewamy na nią ciasto.

  7. Pieczemy w temp. 180°C z termoobiegiem przez 40 min.

 fot. Aleksandra Stupera

 

 

Dodatek do sałatki

Pulpa może nam również posłużyć jako smaczny dodatek do sałatki. Wystarczy łyżka albo dwie pulpy, trochę jogurtu i odrobina soku z cytryny. Dzięki temu nadamy naszej sałatce nowego smaku.

 

Zdrowa przekąska

Jest wiele pomysłów na przekąski z wykorzystaniem pulpy marchewkowej, np. pyszne batony. Tutaj możemy naprawdę improwizować i wybierać to, co najbardziej nam odpowiada.

 

Składniki:

  • Płatki np. owsiane

  • Pulpa z marchwi

  • Wybrane bakalie (rodzynki, orzechy, migały, daktyle, figi itp.), które w razie potrzeby siekamy lub kroimy na mniejsze kawałki

  • Dodatkowo: 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Wybrane składniki łączymy w misce tak, by się kleiły. W razie potrzeby dodajemy jajko.

  2. Przekładamy masę do prostokątnej formy.

  3. Pieczemy w temp. 180°C (góra-dół) przez ok. 20 min.

  4. Gdy ostygną, kroimy na mniejsze porcje.

 Źródło: pexels.com

 

Z pulpy marchewkowej można zrobić jeszcze wiele innych przekąsek i dań, na słono i na słodko. Wykorzystuje się ją do przygotowania pesto, kotletów warzywnych, muffinek, a nawet pysznego, wartościowego koktajlu. Ma też właściwości higroskopijne, więc świetnie nadaje się do zagęszczania np. zup.

Mamy nadzieję, że nasze pomysły zainspirują Was do własnych kulinarnych eksperymentów. A co z naszych propozycji zamierzacie wypróbować?

 

Życzymy smacznego!

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska