Biała herbata – właściwości i sposób parzenia

 

Biała herbata nie jest zbyt dobrze znaną, a co za tym idzie, popularną odmianą herbaty. Większość ludzi, gdy słyszy o odchudzających właściwościach herbacianych naparów, ma w głowie zieloną odmianę. Warto jednak zwrócić uwagę na białą herbatę z powodu licznych cech pomagających nie tylko w walce z nadprogramowymi kilogramami.

Biała herbata – czym jest?

To napar produkowany na północy prowincji Fujian, choć ostatnimi czasy również w Indiach. Istnieją trzy odmiany: Baihao Yinzhen, Bai Mudan oraz Shoumei. Biała herbata sporządzana jest z pąków liściowych i młodych listków z odmiany herbaty chińskiej zrywanych na początku wiosny. Suszenie liści odbywa się w sposób naturalny, a więc za pomocą promieni słonecznych. Ogromna korzyść wynikająca z takiego rodzaju suszenia to fakt, że proces fermentacji jest niewielki – herbata zachowuje dużą ilość wartości odżywczych. Napar ma kolor bladożółty, a smak delikatny. 

Fotografia: pexels.com  

 

Zobacz także: Czerwona herbata – dlaczego warto pić Pu-erh?

 

Biała herbata i jej wpływ na organizm
Według badań przeprowadzonych przez naukowców, wpływ białej herbaty na organizm człowieka jest bardzo duży. Posiada największe stężenie antyoksydantów spośród większości herbat. Ponadto normalizuje ciśnienie krwi i obniża poziom „złego cholesterolu”, więc osoby z jego podwyższonym poziomem spokojnie mogą sięgnąć po białą herbatę. W związku z tymi właściwościami doskonale pomaga w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia serca i układu krążenia  potwierdzono zmniejszenie zachorowań na zawały serca. Biała herbata polecana jest również osobom, które borykają się z problemami ze stawami czy kośćmi. Wzmacnia odporność, zęby, a nawet dziąsła. Tak jak w przypadku herbaty zielonej albo czerwonej, biała sprawia, że na dłużej pozostaniemy młodzi. Chodzi tu oczywiście o wolne rodniki, z którymi napar z białej herbaty walczy niemal tak dobrze, jak Zawisza Czarny z Krzyżakami!

Zobacz także: Zielone herbaty wybrane rodzaje i ich właściwości 

 

Biała herbata w domu
Przygotowanie jej w domu jest szybsze niż na przykład proces parzenia Pu-erh. Wystarczy, że zalejemy gorącą wodą liście białej herbaty, a później pozostawimy na około 3 minuty. Jeśli chcemy, aby smak i aromat naparu były intensywniejsze, możemy przedłużyć proces parzenia.

 

Zobacz także: Wrzątek czy 90 stopni, czyli jak zaparzyć idealną herbatę

Tagi

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska