(Nie)zwykłe awokado – z czym to się je? Właściwości i działanie

02/10/2018

 

Pewnie nie raz zastanawialiście się nad kupnem piętrzących się w sklepowych skrzynkach owoców awokado. Tylko jakie wybrać? Przecież są i brązowe, i zielone. Poza tym – co z nich można zrobić ciekawego, przecież wyglądają tak niepozornie? Spokojnie, już spieszę z wyjaśnieniami. Dziś wspólnie sprawdzimy, co ciekawego skrywa w sobie smaczliwka.

Fotografia: pixabay.com

 

Ten przypominający kształtem gruszkę owoc przywędrował do nas z Meksyku, chociaż około 75% światowej produkcji pochodzi obecnie z Ameryki Północnej. Natomiast odmiana hass – uznawana przez niektórych za lepszą – pochodzi ze słonecznej Kalifornii.

Fotografia: pixabay.com 

 

Jak sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe?

Bez względu na to, czy zdecydujemy się na „klasyczną” odmianę, czy hass, trzeba pamiętać o podstawowej rzeczy, którą należy się kierować przy zakupie owocu. Awokado musi być dojrzałe! Wystarczy delikatnie nacisnąć na jego skórkę. Jeżeli wyczuwamy pod palcem, że jest miękkie, to śmiało możemy je włożyć do koszyka. Gdy jednak z jakichś względów wybierzecie niedojrzałe – nie martwcie się! Wystarczy, że odłożycie je na parapet lub blat kuchenny. Dojrzeje w przeciągu kilku dni. Niektórzy próbują taki niedojrzały owoc podpiec w piekarniku, ale nie polecam tej metody. Awokado traci wówczas swoje smakowe walory.

Fotografia: pixabay.com

 

Właściwości awokado

Dlaczego warto mieć „masło bogów” w swojej kuchni (i łazience)? Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu. Poza tym, awokado obfituje w potas, który reguluje ciśnienie krwi i odpowiedzialny jest za prawidłowe działanie mięśni. Chociaż awokado jest owocem, to w przeciwieństwie do wielu z nich posiada niewiele cukrów prostych, więc świetnie sprawdzi się u osób, które borykają się z cukrzycą typu II. Co więcej, jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9. Dzięki ich obecności cenne składniki z innych spożywanych w tym samym czasie produktów – na przykład pomidorów czy sałaty – są lepiej przyswajalne, ponieważ niektóre witaminy rozpuszczają się wyłącznie w tłuszczach. A tego w awokado nie brakuje! Smaczliwka zawiera też sporo witaminy C (odpowiadającej za odporność) oraz dwie inne witaminy: A i E, które uważane są za silnie antyoksydanty, czyli naturalne substancje chroniące przez nowotworami. Sądzi się również, że spowalniają one procesy starzenia się. Awokado ma w sobie także witaminy z grupy B, kwas foliowy (polecany bardzo często kobietom w ciąży) oraz luteinę i zeaksantynę, które korzystnie wpływają na oczy.

 

Jak obierać i przechowywać awokado?

Obieranie awokado jest niezwykle proste. Dojrzały owoc przekrawamy wzdłuż i przekręcamy wokół własnej osi. Następnie usuwamy skórkę i wbijając nóż w pestkę – pozbywamy się jej. Gdy z jakichś względów zjemy jedynie pół owocu, drugie pół skropmy sokiem z cytryny lub przechowujmy w jednym pudełku z kawałkiem obranej cebuli. Wtedy na pewno awokado nam nie ściemnieje i zachowa swój piękny, zielony kolor.  

Fotografia: pixabay.com 

Awokado w kuchni 

Tak przygotowane awokado możemy użyć na wiele różnych sposobów – do sałatki, do kanapki, jako pasta. Na imprezę warto zrobić meksykański sos guacamole. Do roztartego awokado z dodatkiem limonki dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, paprykę chili, cebulę, czosnek, liście kolendry. Do tego odrobinę soli i pieprzu. Gotowe! Tak przygotowany meksykański przysmak możecie podawać z chipsami lub tortillą. Oprócz tego, awokado to wyśmienity zamiennik masła, ponieważ jest bardzo delikatne i kremowe w smaku oraz równie dobrze się rozsmarowuje.

 

Zobacz także: Meksyk na talerzu, czyli domowe enchiladas

 

Awokado jako maseczka

Awokado można wykorzystać jako maseczkę do twarzy lub na włosy. Wystarczy, że wymieszamy rozdrobnione awokado z miodem (polecane dla cery dojrzałej), kakao i miodem (dla osób borykających się ze zmianami trądzikowymi), bananem i oliwą z oliwek (dla cery suchej). Podobne mieszanki możemy nałożyć na włosy.

 

Bez względu na to, jak planujecie wykorzystać smaczliwkę, to jedno jest pewne – warto je wypróbować w swojej kuchni (i nie tylko!). Więc następnym razem, gdy zobaczycie piękne awokado w sklepie, nie zawahajcie się po nie sięgnąć. Na pewno nie pożałujecie. Smacznego!

 

Zobacz także: Proste triki na zdrowe i piękne włosy

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska