Aquafaba, nie wylewaj – wykorzystaj w swojej kuchni

 

W kuchni wegan jedzenie się nie marnuje i dosłownie wszystko znajdzie swoje zastosowanie. Tak też jest z wodą po gotowanej ciecierzycy. To fenomenalne odkrycie pozwoliło na dobre zamienić białka kurzego jaja nie tylko w kuchni wegetarian. Aquafaba coraz śmielej jest wykorzystywana do wielu potraw.

Aquafaba to zamiennik białka kurzego. Oprócz banana, siemienia lnianego czy nasion chia (i innych zamienników wegańskich), to właśnie woda z puszki po ciecierzycy lub woda po gotującej się ciecierzycy idealnie sprawdzi się w kuchni. Aquafaba to odkrycie francuskiego kucharza. Po wielu eksperymentach z płynem z konserw Joël Roessel w 2014 roku zamieścił wpis na swoim blogu, oznajmiając, że wynalazł alternatywę dla jajek. Prawdziwą furorę aquafaba zyskała niedługo po jej odkryciu. Naukowcy z Francji na YouTube opublikowali film z przepisem kulinarnym, w którym użyli właśnie wody po ciecierzycy. Ale to Amerykanin Goose Wohltow rozsławił na dobre kulinarny wynalazek.
 

I tak wegański świat oszalał na punkcie aquafaby, z którą eksperymentują również fani żywieniowych nowości. Wszystko za sprawą tego, że aquafaba jest mieszanką skrobi, białka oraz innych rozpuszczalnych substancji roślinnych. A swoją nazwę wzięła z połączenia łacińskich słów: aqua – woda oraz faba – fasola. Dzięki temu bezy, ciasta czy inne potrawy są w pełni możliwe do wykonania. Zastąpienie jaj dla wielu osób myślących o przejściu na weganizm może stać się o wiele prostsze. Jedna łyżeczka aqufaby zastępuje żółtko, dwie łyżki białko, a trzy zastąpią całe kurze jajko. Woda po ciecierzycy jest stosunkowo nowym zjawiskiem, ciągle trwają badania nad właściwościami tej substancji. Niewątpliwie zaletą aquafaby jest to, że jest niskokaloryczna oraz wolna od glutenu. W jej składzie jest tylko białko oraz skrobia dlatego jest to również dobre rozwiązanie dla osób borykających się z alergią pokarmową.

 

Aquafabę jako gotowy produkt możemy znaleźć kupując puszkę ciecierzycy. Można przygotować ją też samemu, gotując ciecierzycę w wodzie. Wystudzony płyn tężeje i wtedy będzie idealny do ubicia piany. Aquafabę możemy wykorzystywać np. robiąc wegańskie bezy, musy czy lody. Jest to również baza, z której można próbować robić majonez, makaroniki czy suflety czekoladowe.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska