Sposoby na przyśpieszenie metabolizmu. Produkty, które przyśpieszają spalanie tłuszczu

24/08/2018

 

Szukasz sposobu na spalenie tkanki tłuszczowej? Zadbaj o swój metabolizm! Oto najskuteczniejsze produkty, które warto wprowadzić do swojego jadłospisu. Nie musisz szukać ich daleko, ponieważ większość z nich masz w zasięgu ręki.

Cytrusy i jabłka

Zawierają pektyny, które pęczniejąc w żołądku, na długi czas zapewniają uczucie sytości. Ponadto przyspieszają trawienie tłuszczów, poprawiają pracę jelit i pomagają usunąć z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii.

 Fotografia: pexels.com

 

Suszone owoce

Przede wszystkim morele i śliwki. Zawierają one bardzo dużo błonnika, który przyspiesza trawienie i zapobiega wchłanianiu tłuszczu z pokarmu. Są też źródłem potasu uczestniczącego w spalaniu węglowodanów oraz białek.

 

Kapusta

Biała i włoska jest jednym z najbardziej odżywczych, a jednocześnie najmniej kalorycznych warzyw. 3-4 łyżki dostarczają jedynie ok. 30 kcal. Dwa jej składniki, błonnik i chrom, wzmagają przemianę materii. Natomiast witamina C przyspiesza spalanie tłuszczu.

Fotografia: pexels.com

 

Zobacz także: Kasza bulgur właściwości i proste przepisy na dania

 

Ryby i chude mięso

Zawierają białko, które przyspiesza przemianę materii. Dlaczego? Aby je strawić, nasz organizm potrzebuje dużo energii, a co za tym idzie szybciej spala kalorie. W rybach znajdują się także jod oraz kwasy omega-3 wspomagające odchudzanie.

 

Zobacz także: Czerwona herbata – dlaczego warto pić Pu-erh?

 

Oliwa i awokado

Zawierają kwasy omega-3 oraz witaminę B6, które są prawdziwymi dopalaczami przemiany materii. Odpowiadają za prawidłową gospodarkę tłuszczową organizmu i obniżają poziom cholesterolu. Podobne właściwości ma także siemię lniane.

Fotografia: pexels.com

 

Kiszone warzywa

Kapusta i ogórki zawierają bakterie kwasu mlekowego, które regulują pracę jelit oraz wspomagają trawienie. Są także bogatym źródłem błonnika oraz witaminy C.

 

Zobacz także: Zielone herbaty – wybrane rodzaje i ich właściwości

 

Płatki zbożowe i otręby

Otręby wszystkich zbóż to jedno z najbogatszych źródeł błonnika. Zapobiegają zaparciom, działają jak szczotka, bo wymiatają z jelit niestrawione resztki pokarmów. Podobnie funkcjonują płatki zbożowe, które są także bogatym źródłem witaminy z grupy B.

Fotografia: pexels.com

 

Ziemniaki i kasza

Są przede wszystkim źródłem błonnika, potasu oraz skrobi. Wszystkie te składniki regulują proces metabolizmu i sycą na dość długi czas. Ponadto kasze zapobiegają gwałtownym wahaniom poziomu glukozy, co zapobiega atakom wilczego głodu.

Fotografia: pexels.com

 

Strączkowe i kiełki

Zawierają mnóstwo witamin z grupy B, które odpowiadają m.in. za prawidłową przemianę materii. Warzywa strączkowe to także źródło pełnowartościowego białka, a kiełki  witaminy C.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska