Sarah Britton – „Naturalnie i zdrowo” [RECENZJA]

 

Czy pomysły na dania kuchni roślinnej kiedyś się skończą? W książce „Naturalnie i zdrowo” każdy z nas może znaleźć proste i tanie przepisy na potrawy, które cieszą podniebienie, a przy okazji z pozostałych składników wyczarować posiłki na kolejny dzień.  

 

Tanio, prosto i wygodnie – tak w skrócie można podsumować książkę „Naturalnie i zdrowo”. Kuchnia z łatwo dostępnych składników to niebanalna propozycja na smaczne i zdrowe, wegetariańskie posiłki na co dzień.


Książka podzielona jest na sześć rozdziałów: Pyszne zupy, Okazałe sałatki, Sycące dania, Proste przystawki, Małe co nieco i Przekąski wytrawne i słodkie. Dodatkowo autorka wprowadziła ułatwienie, podając odpowiednie skróty. Dzięki temu czytelnik łatwo znajdzie przepisy na dania wegańskie, bezglutenowe, witariańskie czy bezzbożowe. Każdy rozdziałów zawiera również potrawy, które ułożone są według pór roku. Można więc z nich skorzystać, dostosowując się do odpowiedniego sezonu albo wykorzystać zupełnie inną – swoją kombinację przygotowania i konsumowania tych potraw. Książkę uzupełniają przepiękne ilustracje, które idealnie tematycznie komponują się z tekstem. Oprócz zdjęć nasze zmysły są karmione również nazwami potraw, które na pierwszy rzut oka brzmią wymyślnie, ale tak naprawdę każdy z czytelników jest w stanie wykonać te dania samodzielnie.

 Zdjęcie: Alicja Łukasiewicz


Książka bogata jest w przepisy, które kończą się tzw. nadwyżką. Ten nadmiar niektórych składników przydaje się do przygotowania innych dań, które proponuje autorka. Dzięki tym „resztkom” przyrządzenie, np. obiadu na kolejny dzień może być wybawieniem. Jest to bardzo sprytne rozwiązanie, szczególnie dla osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Także dla tych, którzy w ferworze tygodnia nie mają czasu na gotowanie. Dania nie są zapychaczami, a pełnowartościowymi, zdrowymi posiłkami. Niczego w nich nie brakuje, dodatkowo bazują na diecie roślinnej, co jeszcze bardziej podkreśla ich wyjątkowość.

Dzięki tej książce przygotowanie zdrowego posiłku nie będzie już wyzwaniem. Łatwo dostępne składniki, które są naturalne – niewymyślne, można połączyć w naprawdę oryginalny sposób. Wszystkie przepisy zawarte w książce okazują się bardzo pomocne w sytuacji, gdy w lodówce mamy niewiele składników. Sarah Britton komponowała te proste dania w oparciu o własne doświadczenie. W swojej książce dzieli się z czytelnikami pomysłami, które można do woli interpretować.

Zdjęcie: Alicja Łukasiewicz


„Naturalnie i zdrowo” to gratka dla fanów prostych rozwiązań w kuchni. Przepisy skonstruowane są w łatwy sposób tak, że z powodzeniem przygotowane potrawy można rozłożyć na kilka dni. Co więcej, autorka udowadnia, że kuchnia roślinna nie jest skomplikowana i droga. Z powodzeniem z książki tej mogą skorzystać również fani tradycyjnej, mięsnej kuchni. Przepisy autorstwa Sarah Britton pokazują, że roślinnie znaczy zdrowo i wartościowo.  

 

Za egzemplarz recenzencki dziękujemy wydawnictwu Marginesy.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska