Rodzaje makaronów. Jak dobrać odpowiedni do dania?

 

Wszelkiego rodzaju makarony to jedne z najpopularniejszych źródeł węglowodanów w naszej diecie. Dominują zwłaszcza w kuchni włoskiej, ale i nasza rodzima korzysta z ich dobrodziejstwa. Odmian makaronu jest mnóstwo i warto wypróbować trochę innych niż spaghetti czy świderki.

Co robi przeciętna pani domu, kiedy zabraknie jej pomysłu na obiad? Wyciąga z szafki kuchennej makaron, dodaje do niego dostępne składniki (warzywa, mięso), przygotowuje sos i voila, niebanalne danie gotowe. W romantycznej wersji wystarczy napełnić lampkę winem i przechodzimy na inny poziom doznań smakowych. Sprawa komplikuje się, jeśli w szafce znajduje się spory zapas różnego rodzaju makaronów. Jaki więc wybrać? Ten przegląd z pewnością ułatwi Wam to zadanie.

 

Rodzaje makaronów

Odmian makaronu jest wiele, mówi się nawet, że ponad 300. Jednak w swoich kuchniach używamy kilkunastu najpopularniejszych. Ich nazwy najczęściej wiążą się z kształtami, jakie przybierają. Co więcej, do ciasta makaronowego możemy dodawać różne składniki (np. szpinak, pomidory, grzyby, buraki czy barwiące przyprawy), zapewniając im kolor. Możemy też przygotowywać makarony z różnych mąk, dzięki czemu uzyskamy np. makarony razowe.

 

Penne

Etymologia nazwy sięga do języka włoskiego. Penne oznaczają w tym języku pióra. Najprostszy opis to skośna rurka. Najlepiej łączy się z wszelkimi rodzajami sosu, które wypełniają wnętrza rurek, podkręcając ich smak. Pasuje również do zapiekanek makaronowych. Co ciekawe, penne może występować w wersji gładkiej lub rowkowanej.

 

 

 Fotografia: pexels.com

 

Zobacz także: Letnia kuchnia - Makaron z tuńczykiem

 

Rigatoni

Nie bez powodu te dwa rodzaje występują jeden po drugim. Rigatoni bowiem to również rurki, tyle że nie skośne, a proste. Ich cechą charakterystyczną jest prążkowanie po zewnętrznej stronie. Najczęściej podawane z mięsnymi sosami.

 

 Fotografia: pixaby.com

 

Maccheroni

Nadal pozostajemy w temacie rurek, tym razem są one małe i cienkie. Dzięki temu doskonale łączą się z sosem - najlepszy będzie kremowy bądź z dodatkiem różnych warzyw. Makaron ten wywodzi się z Sycylii, a do jego przygotowania nie używa się jajek.

 

 Fotografia: pixaby.com

 

Canneloni

To rurki, które są przeznaczone do nadziania i zapiekania. Ich średnica może wnosić nawet 3 centymetry. Nadzienie najczęściej składa się z mięsa, sera i sosu. Następnie rurki zalewa się sosem i piecze. Co ciekawe, wcześniej nie musimy ich gotować, ponieważ duża ilość sosu w naczyniu gwarantuje zmięknięcie makaronu.

 

Zobacz także: "Italia do zjedzenia" według Krakowskiego Makaroniarza

 

Farfalle

Rodzaj ten nazwę zawdzięcza oczywiście swojemu kształtowi, który do złudzenia przypomina kokardki. W języku włoskim natomiast słowo to oznacza motyla. Doskonale pasuje do dań mięsno-warzywnych, podawanych z sosem, a także sałatek. Do jego przygotowania niezbędne jest radełko, które umożliwia nadanie falistości.

 

  Fotografia: pixaby.com

 

Fusilli

Pod taką nazwą kryją się popularne u nas świderki. Najczęściej znajdują zastosowanie jako składnik zup (np. pomidorowej bądź podawane są z sosem. Składnik podstawowy takiego makaronu, jak i również tego typu penne, to pszenica durum.

 

  Fotografia: pexels.com

 

Tagiatelle

To makaron jajeczny, pochodzący z północnej części Włoch. Ma charakterystyczny kształt płaskich wstążek, jednak bardzo ważna jest tu ich szerokość. W przypadku tagiatelle wynosi ona do ok. 1 centymetra. Makaron ten pasuje do gęstych sosów z dodatkiem mięs (wołowina, wieprzowina, cielęcina), a także sosów wegetariańskich.

 

 Fotografia: pixaby.com

 

Fettucinne

To również makaron w kształcie wstążek z tym, że zdecydowanie mniejszych niż w przypadku tagiatelle. Słowo to po włosku oznacza właśnie małe wstążki. Doskonale łączy się z lekkimi sosami, kurczakiem i owocami morza.

 

 Fotografia: pixaby.com

 

Pappardelle

Makron ten również wyglądem nawiązuje do wstążek, jednak zdecydowanie większych niż w przypadku dwóch poprzednich. Pappardelle z włoskiego oznacza „pożerać”, stąd też solidna forma makaronu. Jest on cienki, ale szeroki. Wyśmienicie smakuje z gulaszem bądź innymi sosami cięższego typu.

 

  Fotografia: pixaby.com

 

Capelini

Inna nazwa tego typu makaronów to capelli d’angelo. Czyli tłumacząc z włoskiego – włosy anioła. Są to cienkie i długie nitki uformowane w gniazda. Najczęściej podawane w zupach, ale również psują do mięs i lekkich sosów. Najlepiej serwować je z zachowaniem finezyjnego kształtu gniazdka.

 

 Fotografia: pixaby.com

 

Ravioli

To szczególny przypadek makaronu, ponieważ posiada on nadzienie. Najczęściej jest to ser ricotta, szpinak, grzyby czy mięso (choć tradycyjna postać jest wegetariańska). Ravioli przyjmuje kształt prostokątny bądź kwadratowy z brzegami z ząbkowanym wzorkiem. Nadaje się zarówno do sałatek, jak i sosów.

 

  Fotografia: pixaby.com

 

Zobacz także: Wegetariański makaron ze szpinakiem i pomidorkami

 

Spaghetti

Długie i cienkie nitki bądź sznurki – tak najprościej można by opisać ten rodzaj. A z czym się to je? No jakżeby inaczej: mięso, sos pomidorowy i ser. To oczywiście tylko jedna z form przyrządzania tego makaronu. Możemy go zastosować do carbonary czy też innych sosów.

  Fotografia: pixaby.com

 

Linguine

Odmiana bardzo podobna do spaghetti. To również długi makaron, z tym że nie ma okrągłego kształtu jak poprzednik, a jest spłaszczony. Obydwa rodzaje można używać zamiennie.

  Fotografia: pixaby.com

 

Lasagne

Ten typ chyba zna każdy, ponieważ służy on do przyrządzania potrawy o tej samej nazwie. To długie i szerokie płaty, które układa się w naczyniu na przemian z sosem i serem.

 

  Fotografia: pixaby.com

 

Coqulliettes

To nic innego jak znane nam „kolanka”, które serwujemy z zupami czy sosami. Ze względu na swój ciekawy kształt, równie dobrze będą się prezentować w sałatkach makaronowych.

 

  Fotografia: pixaby.com

 

Conchiglie

W tym przypadku kształt również zasługuje na uwagę. Makaron bowiem przypomina muszle. Dzięki temu w tym przypadku kucharze mogą zaszaleć formą. Duże muszle doskonale prezentują się faszerowane i zapiekane. Ciekawym sposobem będzie również przyrządzenie sałatki i podanie jej w ugotowanych muszlach.

 

 Fotografia: pixaby.com

 

Orecchiette

Nazwa oczywiście pochodzi od kształtu, ponieważ orecchiette to po włosku małe uszka. Tradycyjnie są one przygotowywane ręcznie, a kształt nadaje się im za pomocą kciuka. Pasują do wszelkiego typu sosów.

 

 Fotografia: pixaby.com

 

Castellane

Kształt tego makaronu był podobno inspirowany spódnicami dam ze średniowiecznego dworu. Jednocześnie przypomina on nieco ciekawą w kształcie, skręconą muszelkę z wyżłobieniami. Pasuje do sosów serowych i warzywnych. Podaje się go również z tuńczykiem.

 

 Fotografia: pixaby.com

 

Ruote

To makaron przypominający kształtem koło. Doskonale pasuje do zup, zwłaszcza dla dzieci, które na pewno będą zaciekawione taką formą. 

 

 Fotografia: pixaby.com

 


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska