Przepisy i porady na zdrowe i smakowite kremy

 

Choć zima w tym roku wygląda nieco inaczej, niż w poprzednich latach, powinniśmy jednak zatroszczyć się o nasze zdrowie. Pogoda stale się zmienia, a nasz organizm nie jest przystosowany do błyskawicznego przestawiania się na warunki pogodowe. Warto więc pamiętać o pożywnych i rozgrzewających zupach warzywnych, które możemy podawać w formie kremu. To świetna opcja dla osób, których boli gardło w trakcie przeziębienia, a także dla maluchów, które nie mając jeszcze zębów, nie mogą przeżuwać wszystkich warzyw. Zupy krem są również szybkie i proste w wykonaniu.

Zupa krem z zielonych szparagów

Źródło: pixabay.com

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów

  • 750 ml wody

  • 125 ml słodkiej, płynnej śmietany 30-36%

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki masła

  • 1 żółtko

  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie:

 

Na samym początku należy przemyć szparagi, aby następnie obrać je dość grubo i odciąć od nich zdrewniałe końcówki. Warto jednak pamiętać o tym, aby nie wyrzucać odciętych końcówek szparagów. Każdy z nich należy pokroić na 3 kawałki. Łupiny i odcięte końcówki gotujemy w przygotowanej wcześniej osolonej wodzie z dodatkiem masła i szczypty cukru. Z ugotowanego wywaru wyciągamy łupiny i końcówki łyżką cedzakową. Łupiny z końcówkami wyrzucamy. Do wywaru wrzucamy szparagi, które wcześniej wyjęliśmy i gotujemy około 15 minut do miękkości. Po gotowaniu miksujemy zupę blenderem na krem. Jeśli danie przygotowujecie na jakieś ważne spotkanie, na którym chcecie, aby wszystko pięknie się prezentowało, możecie również odłożyć kilka kawałków szparagów i ułożyć je na wlanym do miseczki kremie. W oddzielnym kubku dokładnie mieszamy mąkę ze śmietaną i dodajemy do gotującej się zupy. Dla poprawienia smaku zupę doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z palnika garnek z zupą krem. Dodajemy do niej oddzielone od białka żółtko i już nie gotujemy. Krem można przystroić odłożonymi wcześniej kawałkami szparagów, a także ziarnami słonecznika, pestkami dyni czy płatkami migdałowymi.

 

Zupa krem z pomarańczowych dyni

Źródło: pixabay.com

Składniki:

  • 1 średniej wielkości dynia

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 1 duży ziemniak bądź 2 małe ziemniaki

  • 2 wielkie marchewki

  • 1 czerwona cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oleju

  • 2 łyżki miodu

  • 12% śmietanka

  • 1 cytryna

  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, czerwona papryka, curry, chilli

Przygotowanie:

 

Przygotowane warzywa, w tym m.in. dynię, ziemniaki, marchewki, cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię dodajemy odrobinę oleju i wykładamy na nią wszystkie warzywa. Należy je podpiec mniejszymi porcjami, aż zaczną się mocno rumienić. Przed całkowitym końcem obsmażania dyni, dodajemy miód, aby całość nabrała słodyczy. Przyrumienione warzywa przekładamy z patelni do garnka z bulionem warzywnym. Do garnka dodajemy przyprawy, czyli sól, pieprz, imbir, czerwoną paprykę, a także przyprawę curry dla wzmocnienia koloru oraz niewielką ilość chilli dla nadania delikatnego ostrego posmaku. Zawartość garnka gotujemy przez kilkanaście minut, aby wszystkie składniki były miękkie. Po ich ugotowaniu przygotowujemy blender i miksujemy zawartość garnka do uzyskania delikatnej jednolitego kremu. Do kremu dyniowego dodajemy 12% śmietankę. Aby krem uzyskał kwaskowaty posmak, dodajemy do niego sok z połowy cytryny. Zupę z dyni dekorujemy śmietaną, liśćmi bazylii lub grubo zmielonym pieprzem.

 

Zupa krem z buraków podawanych z kleksami jogurtu

Źródło: pixabay.com

Składniki:

  • 3 duże buraki

  • 3 duże ziemniaki

  • 1 czerwona cebula

  • 1 słodkie jabłko

  • 100 ml jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżka oleju

  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

 

Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego efekty zniewalają z nóg! Na samym początku buraki gotujemy w mundurkach, aż staną się mięciutkie. Po ich ugotowaniu obieramy je wraz z ziemniakami, cebulą i jabłkiem, aby następnie pokroić je w kostkę. Wrzucamy wszystko do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy przyprawy: szczyptę soli, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie, a także łyżkę oleju. Gotujemy wszystko około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W oddzielnej miseczce dodajemy do jogurtu łyżkę mąki, które mieszamy i wlewamy do garnka. Doprawiamy do smaku przyprawy i gotujemy jeszcze 5 minut. Całość miksujemy blenderem dla uzyskania gładkiej masy. Przelewamy do miski i dekorujemy listkami bazylii, kleksami z jogurtu i pokrojonymi kostkami czerwonego buraka.

 

Zupa krem z zielonego groszku z chrzanem wasabi

Źródło: pixabay.com 

Składniki:

  • 1 kg zielonego groszku (może być również mrożony)

  • 1 l wywaru warzywnego

  • 1 cebula

  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju

  • 2 łyżki chrzanu wasabi

  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

 

Obieramy cebulę i kroimy na piórka. Przekładamy pokrojoną cebulę do rozgrzanego garnka, dodajemy do niej według uznania oliwę z oliwek lub olej. Smażymy cebulę do zarumienienia, mieszając ją co chwila drewnianą łyżką. Dodajemy zielony groszek i całość dusimy pod przykryciem około kilku minut. Zalewamy wszystko wywarem warzywnym, w taki sposób, aby delikatnie przykrywał groszek. Zupę gotujemy, dodając do niej 2 łyżki chrzanu wasabi. Doprawioną całość miksujemy na gładką masę. Dla smaku przyprawiamy ją solą i pieprzem. Każdą porcję miski zupy przystrajamy, m.in. kiełkami, sezamem lub odrobiną kwaśnej śmietany.

 

Zupa krem z marchewki z zapiekaną cebulką

Źródło: pixabay.com

Składniki:

  • 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego

  • 10 marchewek

  • 2 cebule

  • 1 ziemniak

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka

Przygotowanie:

 

Gęsty warzywny krem to idealny pomysł dla osób, które mają ochotę na coś sycącego, a zarazem ostrego. Krem o smaku marchewki zawiera również sporo wartości odżywczych. Najpierw należy się zabrać za warzywa (marchewki, cebulę i ziemniaki), które należy pokroić w kostkę. Przekładamy je do garnka, potem zalewamy oliwą z oliwek. Całość rozgrzewamy w dużym garnku i dusimy, cały czas mieszając przez około 10 minut. Dodajemy do warzyw gorący bulion warzywny. Całość miksujemy na krem, dodając przyprawy, w tym m.in. sól, pieprz i czerwoną paprykę dla poprawienia ostrości kremu. Na osobnej patelni pieczemy pokrojoną w kostkę cebulę, którą należy zeszklić do zarumienienia. Podajemy ją wraz z kremem z marchewki, a także ulubionym pieczywem lub zapiekanymi grzankami o smaku czosnku.

 

Zupa krem z czerwonych pomidorów i papryki

Źródło: pixabay.com

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego

  • słoiczek koncentratu pomidorowego

  • 4 duże czerwone papryki

  • 2 białe cebule

  • 1 czerwona cebula

  • 3 pomidory malinowe

  • 2 ząbki czosnku

  • kilka łyżek oliwy z oliwek

  • przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka kurkumy, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, bazylia, natka zielonej pietruszki

Przygotowanie:

 

Każdy z nas w mniejszym lub większym stopniu uwielbia potrawy, w których jednym ze składników jest pomidor, dlatego też ten przepis został stworzony z myślą o kolejnym uniesieniu kulinarnym Waszych brzuchów. Na samym początku należy się zabrać za papryki, które myjemy, obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy je następnie w cienkie paseczki. Natomiast cebule kroimy i siekamy na mniejsze kawałki. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy oliwę z oliwek, na którą wrzucamy pokrojone paseczki papryki i cebuli. Dodajemy sól, pieprz, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę słodkiej papryki, bazylię i natkę zielonej pietruszki. Następnie doprowadzamy do rumienienia się cebuli. Pomidory lejemy i kroimy na mniejsze kawałki. Później dodajemy je do dużego garnka, a także zawartość słoiczka z koncentratem pomidorowym. Dusimy wszystko przez około 15 minut, a następnie dolewamy bulion warzywny. Całość gotujemy i miksujemy dla uzyskania gładkiej konsystencji. Jak doprawić zupę krem? Na zupę można nałożyć małe kulki mozzarelli oraz listki bazylii.

 

Zupa krem ze świeżych brokułów

Źródło: pixabay.com

Składniki:

  • 5 brokułów

  • 2 liście laurowe

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • zmiażdżone ząbki czosnku (w zależności od naszych kubków smakowych)

  • 1 łyżka śmietany 12%

  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy

Przygotowanie:

 

Zupa krem ze świeżych brokułów jest pyszna, nietypowa, a przede wszystkim odżywcza dla podniebienia. Jej przygotowanie rozpoczynamy od brokułów, które myjemy i tniemy na mniejsze kawałki. Oczyszczone brokuły gotujemy w wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gdy brokuły staną się miękkie, usuwamy z nich dodane wcześniej do nich przyprawy, a dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i pieprz ziołowy. Zupę gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Do zupy dodajemy łyżkę 12% śmietany i po delikatnym jej rozmieszaniu drewnianą łyżką, całość blendujemy. Zupę krem ze świeżych brokułów możemy podawać z grzankami chlebowymi, a także świeżym spieczonym pieczywem, posmarowanym odrobinę zmiażdżonym czosnkiem.

 

Każdy z tych przepisów możecie udoskonalać, dodając do nich nietypowe składniki lub podając w niezwyczajnych propozycjach. Pamiętajcie również o tym, aby zatroszczyć się o świeże składniki, które będą dodatkowym atutem zupy w postaci kremu. Smakowite kremy to świetna alternatywa dla osób, które nie mają dużo czasu, a chcą zapełnić swoje brzuchy jak najszybciej. Smacznego!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska