
Ciasto marchewkowe ma mało kalorii, doskonały smak, jest wilgotne, miękkie oraz świetnie pasuje do kawy. Można je również zjeść na słodko w ramach śniadania albo wziąć ze sobą do pracy jako lunch. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, nie potrzebuje wielu składników, a połączenie sera z marchewką pozytywnie zaskoczy każdego fana słodkich i zdrowych dań.
Surowa marchewka ma tylko 33 kalorie w 100 g. Sama w sobie jest świetną i zdrową przekąską, po którą warto sięgać, kiedy dopada nas głód między posiłkami. Jako podstawa ciasta daje mu wiele możliwości smakowych. Można ją zjeść zarówno na słodko, jak i na słono.
Zobacz także: Marchewkowy omlet z łososiem. Przepis na wytrawne śniadanie
Składniki na jedną porcję ciasta marchewkowego z serem:
📍 jajko
📍 serek wiejski lekki 3% tłuszczu
📍 płatki jaglane (30 g)
📍 1/2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
📍 marchew (145 g)
📍 1/2 łyżeczki cynamonu
📍 kilka kropli aromatu sernikowego 0 kcal
📍 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zobacz także: Piernikowy Mug Cake. Przepis na szybkie i zdrowe ciasto
Przygotowanie ciasta marchewkowego z serem:
Na drobnych oczkach tarki ścieramy marchewkę, następnie dodajemy do niej ubite białko. Łączymy płatki jaglane z budyniem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Przekładamy do marchewki, dorzucamy żółtko i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy serek oraz aromat i znów wszystko starannie mieszamy.
Całość przekładamy do blaszki i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Ciasto marchewkowe z serem pieczemy około 30-35 minut na opcji góra-dół. Studzimy w piekarniku. Ciasto doskonale smakuje samo, ale można je również jeść z dżemem, masłem orzechowym lub kremem, ponieważ nie jest za słodkie.

Całość ma około 400 kalorii.