Przepis na najprostszy chlebek bananowy

Chlebek bananowy to pyszny i zdrowy deser, doskonały pomysł na drugie śniadanie, a także perfekcyjne fit ciasto na spotkanie ze znajomymi. Można zjeść go z dżemem, masłem orzechowym, czekoladą. Tak naprawdę ogranicza nas tylko smakowa wyobraźnia. Jednak najważniejsze, jeśli chodzi o chlebek bananowy, jest to, że uda się każdemu!

Składniki na jedną, średnich rozmiarów, podłużną blachę (keksówkę):
4 banany (3 do ciasta, jeden – w całości lub pokrojony – do dekoracji)
2 jajka
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mleka
2 szczypty soli
2 łyżeczki cynamonu.

Opcjonalnie:
1,5 szklanki płatków owsianych, ¾ szklanki ulubionych bakalii, 2 łyżki miodu (jeśli chcemy mieć słodsze ciasto), szczypta imbiru.

 

Przygotowanie:

Banany z jajkiem dokładnie zblendować. Dodać roztopiony olej kokosowy, mąkę, mleko, sól, proszek do pieczenia i cynamon. Całość zblendować na mniejszych obrotach. Do przygotowanego ciasta można opcjonalnie dodać miód, bakalie czy płatki owsiane, a całość dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto. Udekorować pokrojonym bananem i piec około godziny w 180 stopniach. Jeśli ciasto zacznie się przypalać, należy przełączyć piekarnik na grzanie od spodu. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto się do niego nie przykleja.

Chlebek najlepiej smakuje po ostygnięciu. Jest chrupiący na wierzchu oraz miękki w środku.

 

 Smacznego!  

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska