Przepis na idealny stek z sosem sezamowym

 

Stek wołowy jest prawdziwą ucztą dla mięsożerców. Nie jest jednak łatwo go przyrządzić. Odpowiednio przygotowany stek zapewni zarówno sytość, jak i zaspokoi nasze kubki smakowe. Żeby jednak był idealny, trzeba zastosować odpowiednie techniki przyrządzenia, które zapewnią mu tę perfekcję. Im bardziej krwisty stek, tym mocniej czuć smak prawdziwego mięsa.

 

Składniki dla dwóch osób:

2 steki z antrykotu wołowego lub polędwicy
olej, sól, pieprz
masło
sezam

 

Przygotowanie:

Mięso trzeba wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem. Steki najlepiej, żeby miały grubość około 2,5 cm, bez masła lub z masłem klarowanym. Zanim jednak wrzucimy je na patelnię solimy je z tej strony, z której najpierw będzie smażony. Gdy zamierzamy go przekręcić na drugą stronę, solimy go z drugiej strony. Stek smażymy, w zależności od tego, jaki stopień wysmażenia chcemy osiągnąć. Krwisty 2-3 minuty z każdej strony, średnio krwisty 4-5 minut, średnio wysmażony 5-6 minut lub wysmażony powyżej 6 minut. Mięso przekładamy na drugą stronę przy pomocy łopatki lub szczypiec, nie wolno go nakłuwać widelcem. Po usmażeniu stek trzeba zdjąć z patelni i odłożyć przed podaniem na minimum 5 minut. Zazwyczaj steki podaje się z masłem. Ja proponuję jednak rozpuścić masło na patelni i podprażyć na nim sezam, a potem taki sos wyłożyć na stek. Mięso warto podać z dodatkami, np. pieczonymi ziemniakami i kwaśną surówką lub ogórkami kiszonymi.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska