Przepis na fit ciasto z dyni, które najlepiej smakuje jesienią

 

Dynia jest niekwestionowaną królową jesieni. Łatwo dostępna w każdym sklepie, w niskiej cenie. Do tego ma bardzo mało kalorii (w 100 g dyni – surowej 26 kcal/ugotowanej 20 kcal) i można z niej przygotować dania zarówno na słodko, jak i słono. Dziś proponujemy wersję słodką – ciasto dyniowe, które doskonale sprawdzi się jako deser, ale też jako drugie śniadanie.  

Składniki:

  • 2 szklanki purée z dyni (jedna średniej wielkości dynia)

  • Skórka starta z jednej pomarańczy

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej

  • 2/3 szklanki cukru kokosowego albo miodu lub ksylitolu

  • 4 jajka

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
     

Przygotowanie:

Drobno pokrojone kawałki dyni gotujemy, aż zmiękną. Ostudzoną dynię blendujemy na gładkie purée. Następnie białka ubijamy z wybranym słodzikiem i mieszamy je z purée. Dodajemy mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną, skórkę z pomarańczy, proszek do pieczenia, żółtka z jajek, roztopiony olej kokosowy i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy i otrzymaną masę wylewamy do formy. Ciasto pieczemy 40 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest w środku surowe i ewentualnie potrzymać w piekarniku kilka minut dłużej.

Smacznego!

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska