Proste i sprawdzone przepisy na ciasta i łakocie – część 2

 

Spędzanie wolnego czasu z najbliższymi członkami rodziny i znajomymi to niezwykle ważna czynność w ciągu dnia. Poświęcenie wolnej chwili wiąże się z zacieśnianiem naszych więzi rodzinnych i towarzyskich. Warto więc spędzać czas wraz z innymi, delektując się smakiem pysznych ciast i łakoci, które przygotowane z sezonowych owoców czy ulubionych dodatków mogą poprawić nastrój i utrzymać nasze samopoczucie na dobrym poziomie.

Puszyste omlety z mrożonymi malinami

 

Składniki:

  • 3 jajka

  • 1 łyżka cukru lub 2 łyżki miodu

  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej

  • 200 g mrożonych malin

  • 1 jogurt naturalny

  • cukier puder

  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

 

Na samym początku należy oddzielić żółtka od białek, które następnie przekładamy do pojemnika, dodając powoli cukru. Przygotowane składniki ubijamy, aby powstała piana. Do ubitych białek z cukrem dodajemy wcześniej oddzielone żółtka oraz mąkę. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na patelni roztapiamy kostkę masła i czekamy chwilę, aż odparuje z niego woda. Następnie na patelnię nakładamy trochę masy, którą smażymy na małym ogniu pod przykryciem kilka minut. Gdy omlet zostanie już wystarczająco przypieczony z jednej strony, należy go delikatnie przewrócić na drugą stronę i chwilę poczekać, aby uzyskał odpowiedni kolor.

 Źródło: pixabay.com

 

Jeśli nie jesteście fanami mrożonych owoców takich jak np. truskawki, maliny, borówki czy owoce leśne, możecie je swobodnie zagotować na patelni. W takim przypadku do zagotowanych owoców należy dodać 1-2 łyżki cukru, aby została odparowana z nich woda. W ten sposób powstanie konsystencja konfitury, którą łatwo będzie rozsmarowywać na usmażonych omletach. Na jednej stronie omletów układamy mrożone lub ugotowane owoce, które posypujemy cukrem pudrem a drugą stronę omletów polewamy jogurtem naturalnym, który nada kwaskowatego i orzeźwiającego smaku.

 

Jabłka karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką

 

Składniki:

  • 1 kg jabłek (twardych), pokrojonych w cząstki

  • sok z ½ cytryny

  • 100 g cukru

  • 100 ml białego wina wytrawnego

  • 100 g suszonych żurawin lub śliwek

  • 250 g mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 150 g cukru

  • 50 g płatków owsianych

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • suszone żurawiny lub śliwki do dekoracji

  • bita śmietana

  • lody waniliowe lub śmietankowe

Sposób przygotowania:

 

Najpierw jabłka obieramy z nasion i kroimy w cząstki. Skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nadać im kwaskowatości. Na suchej patelni lub w dużym rondlu karmelizujemy cukier na mocno złoty kolor. Następnie do naczynia z karmelizowanym cukrem wlewamy białe wino (aby uniknąć oparzenia, należy bardzo ostrożnie je wlewać), które doprowadzamy do konsystencji sosu, dodając cząstki jabłek skropionych sokiem z cytryny. Jabłka karmelizujemy około 3-5 minut, co chwilę mieszając. Następnie jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego np. tarty. Na niej rozkładamy równomiernie jabłka, wypełniając całe dno naczynia. Do sosu dodajemy suszone żurawiny lub śliwki, które gotujemy aż do całkowitego zredukowania sosu. Jabłka posypujemy suszonymi owocami.

Źródło: pixabay.com

 

Aby przygotować owsianą kruszonkę do miski należy przełożyć część mąki, masła, cukru oraz płatków owsianych i cukru waniliowego. Ze wszystkich składników zagniatamy kruszonkę, którą następnie równomiernie rozsypujemy na przestudzonych owocach. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185°C (termoobieg) lub 195-205°C (bez termoobiegu) na 30-35 minut. Upieczone ciasto można udekorować cząstkami jabłek oraz suszonymi żurawinami lub śliwkami. Ciasto podajemy na ciepło lub serwujemy z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi i śmietankowymi.

 

Zobacz także: Proste i sprawdzone przepisy na ciasta i łakocie

 

Słodkie tiramisu

 

Składniki:

  • 9 żółtek, 240 g cukru

  • 750 g serka mascarpone

  • ½ szklanki wody

  • 250 ml espresso

  • 60 ml amaretto

  • 90 g cukru

  • 1 opakowanie biszkoptów

  • kakao do dekoracji

Sposób przygotowania:

 

Na samym początku należy zagotować wodę z cukrem, do momentu aż powstanie syrop (po zagotowaniu gotujemy go jeszcze przez 1-1,5 minuty). Żółtka ubijamy, stopniowo dolewamy  syrop, który powstał z wody i cukru. Żółtka ubijamy na puszystą masę, dodajemy serek mascarpone. Wszystko mieszamy mikserem. Espresso z cukrem zagotowujemy, aż powstanie intensywnie kawowy syrop. Wywar studzimy, aby dodać do niego amaretto. Mieszamy zawartość pojemnika.

Źródło: pixabay.com

 

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy jedną warstwę podłużnych biszkoptów, które są nasączone ponczem kawowym. Na biszkoptach układamy warstwę kremu, na który układamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem kawowym i ponownie na biszkoptach układamy warstwę kremu. Tiramisu wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po schłodzeniu tiramisu jego zewnętrzną część możemy posypać kakao.

 

Francuskie rurki z kremem oraz świeżymi truskawkami

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • niewielka ilość masła, która posłuży do posmarowania rurek

  • 200 ml mleka 3,2%

  • 1 laska winili lub 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 3 żółtka

  • 20 g mąki pszennej tortowej

  • 10 g mąki ziemniaczanej

  • 90 g cukru

  • 100 g masła

  • 50 g czekolady deserowej lub gorzkiej

Sposób przygotowania:

 

Ciasto francuskie delikatnie rozwałkujemy, następnie tniemy wzdłuż na równe paski o grubości około 4,5 cm. Każdy pasek z osobna owijamy wokół metalowej rurki wysmarowanej masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210°C (termoobieg) lub 220-230°C (bez termoobiegu) przez 12-15 minut do uzyskania złotego koloru. Gorące rurki delikatnie ściągamy z metalowych rurek, które następnie odstawiamy do wystudzenia. Mleko zagotowujemy z laską wanilii, a ucieramy żółtka z cukrem. Do utartych żółtek dodajemy masę tortową i masę ziemniaczaną. Potem wszystkie składniki mieszamy oraz stopniowo dodajemy zagotowane mleko.

Źródło: pixabay.com

 

Masę wlewamy do garnka, który ponownie stawiamy na palniku. Cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia kremu. Krem, który zgęstniał ściągamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło napowietrzamy i dodajemy do niego zimny krem. Wszystko razem mieszamy a wystudzone rurki napełniamy kremem. Do dekoracji posłuży nam czekolada deserowa lub gorzka, którą rozpuścimy w kąpieli wodnej. Z papieru do pieczenia tworzymy kornet, który napełniamy rozpuszczoną czekoladą. Za jego pomocą dekorujemy rurki, które delikatnie będą muśnięte czekoladą.

 

Zobacz także: Pomysły i przepisy na owocowe napoje, które skradną Twoje serce

 

Rogaliki z makiem okraszone delikatnie bryłkami cukru oraz migdałami

 

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej

  • 200 g masła

  • szczypta soli

  • 2 jajka

  • 40 g drożdży

  • 60 g cukru trzcinowego

  • niewielka ilość pokrojonych migdałów

  • 1 puszka masy makowej

  • 2 duże łyżki miodu

  • 60 g rodzynek

  • 100 g migdałów pokrojonych w kostkę

  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

 

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy schłodzone masło pokrojone w kostkę, szczyptę soli oraz jajko i żółtko. Białko pozostawiamy do posmarowania rogalików. Drożdże kruszymy i przekładamy do czystego pojemnika, dodając cukier trzcinowy. Po kilku minutach, gdy drożdże staną się płynne, dodajemy je do pozostałych składników. Ciasto zagniatamy, a potem zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki mniej więcej na 1,5 godziny. Na patelnię przekładamy masę makową, dodajemy do niej miód oraz rodzynki. Na małym ogniu odparowujemy masę przez około 10 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę migdały oraz cynamon a gotową masę odstawiamy do wystygnięcia.

Źródło: pixabay.com

 

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Ciasto krucho-drożdżowe tniemy na prostokąty o wymiarach 9x15 cm, a następnie kroimy na trójkąty. Za pomocą łyżki nakładamy nadzienie i zwijamy ciasto, nadając mu kształt rogalika. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy białkiem a wierzch posypujemy migdałami pokrojonymi w kostkę oraz cukrem trzcinowym. Pieczemy w temperaturze 165°C (termoobieg) lub 175-185°C (bez termoobiegu) około 15 minut.

 

Z całą pewnością zaproponowana przeze mnie formuła przepisów może ulegać ciągłym przekształceniom, ponieważ możecie ją dostosowywać do swoich potrzeb. Pyszne ciasta i łakocie mogą wam zawrócić w głowie, gdyż łączą w sobie to co najlepsze, a więc ulubione składniki oraz sprawdzone przepisy.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska