Proste i sprawdzone przepisy na ciasta i łakocie

 

Czas wakacji już nadszedł… w końcu! W tym czasie promienie słoneczne otulają nasze twarze, a spragnione pragnienia usta potrzebują różnorodnych witamin, które nasycą nasze wnętrza. Wakacje umożliwiają nam spędzić czas wśród rodziny oraz bliskich znajomych. Dlatego na te momenty warto przygotować ciasta oraz łakocie, które umożliwią miłe spędzenie czasu z waszymi ukochanymi osobami.

Crumble z malinami i serkiem mascarpone

Źródło: pixabay.com

 

Składniki:

  • 225g masła

  • 180 g cukru trzcinowego

  • 2 opakowania cukru waniliowego

  • 350 g mąki pszennej tortowej

  • 100 g migdałów, obranych ze skórki oraz posiekanych w drobną kostkę

  • 500 g serka mascarpone

  • 400 ml schłodzonej śmietanki UHT 30%

  • 80 g cukru pudru

  • 250 g świeżych malin

Sposób przygotowania:

 

Na samym początku należy przełożyć do miski cukier trzcinowy, 200 g masła oraz cukier waniliowy, aby następnie połączyć ręką wszystkie składniki. Kiedy masło połączy się z cukrem, stopniowo należy dodawać mąkę, cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Formę żaroodporną o średnicy 30 cm wykładamy pogniecionym papierem o odpowiedniej wielkości do pieczenia. Kruszonkę dzielimy na dwie równe części. Pierwszą częścią kruszonki posypujemy równomiernie dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej części kruszonki dodajemy 25 g masła, a także migdały posiekane w drobną kostkę. Kruszonkę z masłem i migdałami mieszamy ręcznie. Następnie staramy się równomiernie rozłożyć ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonki pieczemy jednocześnie w piekarniku rozgrzanym do 1800C (termoobieg) lub 190-2000C (bez termoobiegu). Formę z kruszonką pieczemy na górnej półce, natomiast drugą z kruszonką z masłem i migdałami – na dolnej. Kruszonki pieczemy około 35 minut w piekarniku do momentu uzyskania złotego koloru. Po upływie 25 minut kruszonkę z masłem i migdałami mieszamy w celu równomiernego upieczenia. Upieczone kruszonki odstawiamy, aby mogły spokojnie wystygnąć.

 

Aby wykonać masę z serka mascarpone, należy bardzo mocno ubić mikserem schłodzoną śmietankę. Do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder, który następnie mieszamy. Serek mascarpone delikatnie przekładamy do miski. Ubitą śmietanę stopniowo łączymy z serkiem mascarpone, uważnie mieszając. Nie można jednak mieszać składników zbyt długo. Na przestudzoną kruszonkę w formie nakładamy połowę masy serowej, którą posypujemy malinami. Owoce delikatnie przyciskamy. Pozostałą część kremu rozsmarowujemy na malinach. Warstwę masy serowej bardzo obficie posypujemy wystudzoną kruszonką z masłem i migdałami. Crumble wstawiamy do lodówki mniej więcej na 2 godziny. Wystudzone ciasto możemy posypać odrobiną cukru pudru oraz udekorować malinami. Dodatkowo dla smakoszy słodyczy, można oblać ciasto syropem malinowym bądź truskawkowym.

 

Zobacz także: 3 przepisy na wiśnie, które urozmaicą Twoją kuchnię

 

Amaretti z mocno czekoladowym kremem

 Źródło: pixabay.com

Składniki:

  • 200 g mielonych migdałów

  • 180 g cukru pudru

  • 30 g mąki pszennej tortowej

  • 10 g mąki ziemniaczanej

  • 2 białka

  • 100 g czekolady deserowej

  • 100 g czekolady mlecznej

  • 100 ml śmietanki UHT 30%

  • 30 ml amaretto

  • 20 g miękkiego masła

Sposób przygotowania:

 

Przygotowane wcześniej mielone migdały łączymy z cukrem pudrem, mąką pszenną oraz mąką ziemniaczaną. Dodajemy do nich biała i starannie wszystko mieszamy. Z gotowej masy formujemy starannie kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 1800-1900C (termo obieg) lub 1900-2000C (bez termoobiegu) na około 20 minut. Upieczone amaretti odstawiamy na bok, aby mogły ostudzić się.

Aby wykonać ganasz czekoladowy, czyli mocno czekoladowy krem, należy ugotować śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę. Stopniowo dodajemy amaretto do pojemnika. Pod koniec do masy dodajemy miękkie masło, ganasz pozostawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka sklejamy za pomocą przygotowanego kremu czekoladowego.

 

Zobacz także: 3 przepisy na truskawki, które urozmaicą Twoją kuchnię

 

Ptysie ze świeżymi truskawkami, przewijane kremem śmietankowo-waniliowym

 Źródło: pixabay.com

Składniki:

  • 125 ml mleka 3,2%

  • 125 ml wody

  • 50 g masła

  • 150 g mąki pszennej tortowej

  • 25 g mąki ziemniaczanej

  • 5 jajek

  • 300 ml śmietanki UHT 30%

  • 30 g cukru pudru

  • 250 g serka homogenizowanego waniliowego

  • 250 g świeżych truskawek (pokrojonych w kostkę)

  • 50 g cukru

  • 50 ml czerwonego wina wytrawnego

  • Kakao i truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania:

 

Aby przygotować ptysie, musimy na samym początku przygotować wodę, mleko oraz masło, które musimy ugotować. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy i mieszamy, a następnie dodajemy do gotujących się składników. Cały czas ciasto energicznie mieszamy, a garnek trzymamy na ogniu mniej więcej przez 45 sekund. Ciasto przekładamy do pojemnika od miksera i odstawiamy, aby lekko ostygło. Następnie za pomocą miksera ucieramy ciasto, do którego stopniowo dodajemy jajka. Blaszkę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Na tak przygotowaną blaszkę szprycujemy rozetki. Jeżeli ptysie mają być deserem podanym talerzu, to rozetki powinny mieć średnicę około 6-7 cm. Jeżeli mają być pojedynczymi ciastkami, to rozetki powinny mieć średnicę 4 cm. Pieczemy je około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800C (termoobieg) lub w piekarniku nagrzanym do temperatury 2000C (bez termoobiegu).

 

Wykonanie sosu do ptysiów nie jest skomplikowane i nie będzie trzeba poświęcić na to dużo czasu. Na samym początku należy ubić śmietankę, która musi być bardzo mocno ubita i stopniowo dodajemy ją do serka homogenizowanego oraz cukru pudru. Upieczone ptysie kroimy na dwie części, między którymi znajdzie się za jakiś czas przygotowany przez nas sos. Warto rozłożyć sos w taki sposób, aby wypełnił wszelkie zagłębienia wewnętrznej części korpusu ptysiów. Gdy już skończymy ten etap pracy, możemy udekorować ptysie przygotowanymi owocami oraz posypać je kakaem oraz cukrem pudrem dla ozdoby.

 

Zobacz także: Pomysły i przepisy na owocowe napoje, które skradną Twoje serce

 

Torcik bezowy z owocami leśnymi

 Źródło: pixabay.com

Składniki:

  • 4 białka (w temperaturze pokojowej)

  • 175 g cukru

  • 1 łyżeczka cytryny lub limonki

  • świeże lub mrożone poziomki, jagody, borówki, jeżyny lub maliny

  • 250 g serka ricotta

  • 300 ml śmietanki UHT 30%

  • 100 g cukru pudru

  • Sok z 1 limonki lub 1 cytryny

  • 10 g żelatyny i 25 ml wody

  • 25 g czekolady mlecznej oraz deserowej

  • 20 g masła

  • wybrane owoce do dekoracji

  • kilka listków mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

 

Narysowane na arkuszach papieru do pieczenia 3 lub 4 koła o średnicy 14-15 cm, umożliwiają poprawne rozłożenie przygotowanej masy. Białka ubijamy na sztywną masę. Nadal miksując, powoli dodajemy cukier, a na sam koniec łyżeczkę soku z limonki lub cytryny. Gotową masę rozkładamy na papierze do pieczenia. Bezy pieczemy w temperaturze 1050C (termoobieg) przez pierwsze 45 minut. Później temperaturę obniżamy do 1000C i suszymy bezy mniej więcej przez 2 godziny, a po 45 minutach zmniejszamy temperaturę do 1100C i suszymy 2-2,5 godziny.

 

Aby przygotować krem, na samym początku ubijamy śmietankę a żelatynę moczymy w wodzie. Serek ricotta ucieramy z cukrem pudrem. Namoczoną żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Ubitą śmietankę dodajemy stopniowo do serka i mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę (do ciepłej żelatyny dodajemy najpierw trochę ubitej śmietanki z serkiem w celu wyrównania temperatury), a na samym końcu dodajemy sok z cytryny lub limonki. Wstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę. Do przygotowania polewy czekoladowej potrzebna będzie rozpuszczona w mikrofalówce czekolada, a także masło, które ze sobą łączymy. Wystudzone bezy smarujemy polewą czekoladową. Krem za pomocą rękawa cukierniczego wciskamy na pierwszą bezę. Wkładamy owoce i przykrywamy kolejną bezą. Czynność należy powtórzyć kilkukrotnie. Na wierzch ostatniej bezy wciskamy krem. Całość dekorujemy leśnymi owocami, które pięknie skomponują się z delikatnym odcieniem bez.

 

Zobacz także: Przepisy na zdrowe i pożywne zupy w sam raz na ciepłe dni

 

Gofry czekoladowe z kremem pistacjowym oraz bananami

 Źródło: pixabay.com

Składniki:

  • 3 jajka (białka oddzielone od żółtek)

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 3 łyżki miodu lub 3 łyżki cukru

  • 80 g masła (roztopionego)

  • 160 g mąki pszennej tortowej

  • 30 g kakao

  • 250-270 ml mleka 0,5%

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2-3 banany

  • Krem pistacjowy

Sposób przygotowania:

 

Białka wlewamy do pojemnika i ubijamy je z cukrem waniliowym. Żółtka przekładamy do drugiego pojemnika, ucieramy jego zawartość z miodem lub cukrem i powoli dodajemy roztopione masło. Następnie do żółtek z miodem lub cukrem i masłem stopniowo dodajemy przesianą mąkę z kakao, mleko i proszek do pieczenia. Na samym końcu do przygotowanej masy dodajemy ubite białka. Pieczemy w gofrownicy z grubą kratką. Gofry podajemy z kremem pistacjowym oraz bananami

 

Czy podczas czytania tych przepisów nie ciekła wam ślinka? Mi zdecydowanie tak! Mam nadzieję, że przepisy na stałe zagoszczą na waszych stołach. Ich przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku, a niesamowicie doprowadza do uśmiechu na twarzy.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska