Nie dajcie się oszukać. Te produkty w rzeczywistości nie są wegańskie

Producenci żywności bardzo często wykorzystują w swoich wyrobach składniki pochodzenia zwierzęcego. Weganie bardzo restrykcyjnie muszą przestrzegać swojej diety, dobierając odpowiednie produkty, które będą w 100% bezpieczne. Jak nie dać się oszukać i na co uważać?

1. Piwo i wino
Przy produkcji wina czy piwa wykorzystuje się produkty odzwierzęce. Producenci rzadko kiedy o tym wspominają. By napój alkoholowy był klarowny często wykorzystuje się do tego rybie pęcherze, kurze białko i żelatynę, która powstaje wskutek gotowania skóry czy ścięgien. Ponadto używają tzw. białka mleka, kazeiny czy chityny, które pozyskuje się od skorupiaków. Napój jaki otrzymujemy jest przefiltrowany i nie zawiera tych produktów, ale sam proces godzi w ideę weganizmu.


Na rynku istnieją jednak napoje alkoholowe, których producenci wybierają bezpieczną – alternatywną drogę otrzymywania piwa i wina. Wykorzystują do ich klarowania m.in. ziemię okrzemkową czy bentonit, dlatego są w 100% wegańskie. Warto czytać etykiety, niektóre polskie wina są np. certyfikowane przez Fundację Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt Viva! Jeśli chodzi o polskie piwo – informacji o tym, czy dany napój alkoholowy jest wegański, nie znajdziemy na etykiecie. Najbezpieczniej zapytać producenta, pisząc maila lub wiadomość na fanpage’u.

 

2. Ptasie mleczko, pianki, miętówki, żelki i inne cukierki, a nawet chipsy
Do tych słodyczy najczęściej dodaje się żelatynę. Ta natomiast pozyskiwana jest z kości, skóry czy chrząstek zwierząt. Dodatkowo przy ich produkcji wykorzystuje się mleko bądź białko mleka. Co więcej, do produkcji słodyczy o kolorze czerwonym i innych produktów o tej barwie, wykorzystuje się specjalny barwnik, uzyskany wcześniej przy rozgniataniu owadów. Unikajmy zatem w składzie kwasu karminowego – barwnika E120. Jogurty, w większym stopniu te beztłuszczowe czy wszelkiego rodzaju puddingi, bardzo często również zawierają żelatynę. Niektóre chipsy też zawierają wiele wieprzowych dodatków, tłuszczy zwierzęcych czy mięsnych aromatów.

Zobacz także: Wegetarianizm – dlaczego?

 

3. Sok pomarańczowy
Ten sklepowy często zawiera w sobie składniki odzwierzęce. Producenci dodają do napoju witaminę D3, która jest otrzymywana z lanoliny, czyli owczej wełny. To samo tyczy się soku, w którego składzie znajdziemy kwas omega-3 pochodzący z sardynek, anchois czy tilapii. Niektóre pieczywo również zawiera kwas omega-3.  

Zobacz także: Czy wege znaczy drogo? Jak przejść na dietę wegańską i nie zbankrutować

 

4. Leki
Suplementy diety i inne kapsułki często też nie są wegańskie. Szczególnie te o konsystencji żelowej, które naturalnie zawierają żelatynę. Dodatkowo preparaty, które zawierają tran (tłuszcz z rybiej wątroby), weganie i wegetarianie omijają szerokim łukiem.

 

5. Cukier
Do produkcji cukru białego, ale zdarza się, że i brązowego, wykorzystuje się kości bydlęce. Przy wybielaniu słodzika korzysta się właśnie z węgla kostnego. Cukier puder, zanim trafi na półki sklepowe, jest ulepszany w podobny sposób. To samo tyczy się mieszanek do wypieków, wszelkiego rodzaju proszki w swoim składzie zawierają cukier. Weganie jako alternatywę stosują stewię, syrop klonowy czy z agawy lub certyfikowany w 100% bezpieczny cukier.

Zobacz także: Mięso, mleko, jaja, sery? Poznaj zamienniki wegańskie

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska