Produkty kiszone – dlaczego warto je jeść?

 

Kiszenie warzyw to jeden ze sposobów ich konserwacji praktykowany już od wieków. Smak ogórków czy kiszonej kapusty, które robiła babcia towarzyszy nam przez długie lata. Co jednak powoduje, że te produkty są wartościowe dla zdrowia? Poza walorami smakowymi mają bowiem wiele innych korzyści.

Kiszenie to nic innego jak fermentacja mlekowa przeprowadzana przez bakterie. Najczęściej w ten sposób przygotowywane są ogórki i kapusta, ale można spotkać również inne produkty, np. marchewkę, buraki, a nawet rzodkiewkę. Zaletą takich przetworów jest nie tylko smak, ale również liczne korzyści płynące z ich spożywania dla naszego organizmu.

 

Zobacz także: Przetwory – wszystko co musisz wiedzieć

 

Bogactwo witamin

Przede wszystkim kiszonki są doskonałym źródłem witaminy C, dzięki czemu możemy zwiększyć naszą odporność. Dostarczają również takich witamin jak A czy E. Bakterie kwasu mlekowego natomiast odgrywają istotną role w procesie syntezowania witaminy K i niektórych witamin z grupy B. Poza tym, kiszone produkty wpływają na kondycję naszych włosów, skóry i paznokci. A także usprawniają pracę układu nerwowego i proces koncentracji.

 

 Fotografia: pexels.com

 

Wspomagacz diety

Kiszonki wspomagają naszą dietę ze względu na dwie istotne właściwości. Po pierwsze poprzez zwiększanie produkcji enzymów trawiennych i kwasów żołądkowych przyspieszają nasz metabolizm i wspomagają wchłanianie produktów przemiany materii. Dlatego warto przygotowywać z nich surówki do ciężkostrawnych obiadów (kolejny powód to zmniejszanie poziomu cholesterolu). Po drugie, produkty te są niskokaloryczne. Dzieje się to za sprawą zmniejszania liczby kalorii w trakcie fermentacji. Poza tym, dostarczają sporej ilości błonnika, co znacznie usprawnia pracę i perystaltykę jelit.

 

Zobacz także: Jesienne przetwory doskonałe do jedzenia i na prezent

 

Naturalne probiotyki

Kiszone produkty mają korzystny wpływ na nasz układ trawienny, zwłaszcza na jelita. Dzieje się tak, ponieważ biorą udział w zwalczaniu niekorzystnych mikroorganizmów jakimi są pasożyty, bakterie i grzyby. Dlatego jeśli zażywamy antybiotyk, to poza farmakologicznymi probiotykami możemy wzmacniać nasze jelita właśnie poprzez jedzenie produktów kiszonych. Poza tym, warto jeść kiszonki przez cały rok, aby nie tylko wspomagać organizm w walce z chorobami, ale również poprzez usprawnianie odporności im zapobiegać.

 

  Fotografia: pexels.com
 

Regulator ciśnienia

W czasie fermentacji wytwarza się związek – acetylocholina, który odpowiada za regulowanie ciśnienia krwi. Ale to nie wszystko, witamina C zawarta w kiszonkach wpływa na stan naczyń krwionośnych wzmacniając je i poprawiając ich elastyczność. Błonnik natomiast chroni przed powstawaniem złogów w naczyniach krwionośnych.

 

  Fotografia: pixaby.com
 

Naturalny składnik diety

Kolejną zaletą kiszonek jest to, że mimo iż są to produkty w pewnym stopniu przetworzone, to w procesie fermentacji nie uczestniczą żadne sztuczne konserwanty. Oczywiście taką gwarancję daje nam tylko przygotowanie własnych przetworów (co wcale nie jest trudne) lub kupowanie ich w sprawdzonych źródłach. Kiszonki swoim unikatowym smakiem ubarwiają naszą dietę, zwłaszcza zimą, kiedy o świeże ekologiczne warzywa znacznie trudniej.

 

 Fotografia: pixaby.com
 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska