Pokrzywa – chwast czy dobroczynne zioło?

Pokrzywa i jej wszechstronne właściwości znane są w ziołolecznictwie już od dawna. Jednak w naszym codziennym życiu często nie doceniamy tej rośliny, traktując ją jak zwykły chwast. A może, zamiast wyrywać ją z ogrodów i rabatek warto poznać jej inne zastosowania.

Na pewno każdy rozpoznaje tę roślinę i przypuszczam, że również każdy kojarzy ją z bólem i swędzeniem powstałym po zetknięciu z jej liśćmi. Występuje niemal na całym globie. Można ja spotkać na nieużytkach, w zaroślach, łąkach, lasach czy po prostu na działkach. Pokrzywa kryje w sobie wiele niespodzianek i traktowana jest jako doskonałe źródło zdrowia i witalności.

 

Zdrowotne właściwości pokrzywy

 

Najwięcej właściwości mają liście pokrzywy, ale wykorzystywane są również korzenie czy łodygi. Przede wszystkim to źródło witaminy A, K, B2 i C. Zawiera również liczne minerały takie jak wapń, magnez oraz kwasy organiczne. Pokrzywa wspomaga organizm w walce z wieloma chorobami. Łagodzi przebieg przeziębień czy jelitówki. Poza tym, dzięki dużej zawartości żelaza zapobiega bądź ułatwia zwalczenie anemii. Korzystnie wpływa na krew dzięki regulacji poziomu cukru i obniżaniu ciśnienia. Warto ją stosować w przypadku problemów z układem trawiennym, gdyż wspomaga jego działanie i ułatwia zwalczanie stanów chorobowych np. nieżytu żołądka czy biegunki. Kolejny układ naszego organizmu, który zyskuje na stosowaniu pokrzywy, to układ moczowy. Zioło to wykorzystywane jest w leczeniu infekcji tegoż układu, ponieważ działa moczopędnie (zwłaszcza młode pędy rośliny), oraz zmniejsza obrzęki. Do tego pokrzywa stosowana jest w leczeniu zaburzeń wynikających z przerostu prostaty. Można ją również stosować w przypadku schorzeń reumatycznych.

 

 Fotografia: pixaby.com

 

Zobacz także: Pokrzywa – właściwości lecznicze, spożywanie

 

Pokrzywa a uroda

 

Pokrzywę zwyczajną możemy traktować jako zioło, z którego przygotowuje się napary do picia, ale również jako składnik naturalnych kosmetyków. Przede wszystkim ma ona korzystny wpływ na kondycję włosów, a to za sprawą zawartości krzemionki. Warto z niej przygotowywać płukanki do włosów, ponieważ przyspiesza ich wzrost, a także wspomaga walkę z łupieżem i innymi problemami skóry głowy. Poza tym pokrzywa działa łagodząco na stany zapalne skóry. Do tego poprawia również wygląd paznokci i zmniejsza ich łamliwość.

 

 Fotografia: pixaby.com

 

Pokrzywa w kuchni

 

Żeby móc skorzystać z dobroczynności pokrzywy, musimy ją w jakiś sposób przyswoić. Najpopularniejszym sposobem jest zaparzanie jej liści, ale to nie jedyny sposób. Możemy z niej przygotowywać ciekawe potrawy bądź traktować jako dodatek do dań, sałatek czy koktajli. Z pokrzywy przygotujemy zupę czy chłodnik. Mięso z dodatkiem tego zioła zyska zupełnie innego smaku. Warto więc przestać traktować pokrzywę jako niepotrzebny chwast i dostrzec w niej coś więcej.

 

 

  Fotografia: pixaby.com

 

Zobacz także: Napary ziołowe, które czynią cuda

 

Pozyskiwanie pokrzywy

 

Jeśli znajdziemy stanowisko pokrzywy, musimy przygotować się do jej zbioru. Potrzebne będą rękawiczki, które ochronią nasze dłonie przed poparzeniem, a także kosz, do którego będziemy gromadzić liście. Nie można stosować foliowych reklamówek, ponieważ nasza roślina się zaparzy i straci swoje właściwości. Pokrzywę można zbierać kilka razy, ponieważ wycięta, znów odrasta jednak najlepiej zrobić to wiosną, kiedy wyrastają młode pędy. Następnie możemy wykorzystać zioło „na surowo” bądź ususzyć liście, które będą służyły do przygotowywania naparów.

 

 Fotografia: pixaby.com

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska