Pieczona papryka z sosem pomidorowym. Przepis na obiad poniżej 600 kalorii

 

Nie zawsze mamy czas na długie i skomplikowane przygotowywanie posiłków. Pieczona papryka jest dowodem na to, że da się zrobić proste, zdrowe i smaczne danie, które nie dość, że jest tanie, to do tego nie ma wielu kalorii (tylko około 550).

Czerwona papryka ma w 100 g tylko 32 kcal, więc oprócz smaku to kolejny argument, żeby ją często wykorzystywać w kuchni. Pieczona, faszerowana papryka z sosem pomidorowym to jeden z pomysłów na sycące i właściwie samo się robiące, zdrowe danie.

 

Zobacz także: Przepis na dietetyczne lasagne z cukinii. Pomysł na zdrowy obiad


Składniki na jedną porcję pieczonych papryk:
✔ papryka 300 g
✔ mięso mielone wołowe 100 g
✔ pomidory w puszce 200 g
✔ przecier pomidorowy 50 g
✔ ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka i ostra, pieprz, sól i bazylia)

 

Zobacz także: Ryż z węgierskim paprykarzem

 

Przygotowanie pieczonych papryk:
Na suchej patelni obsmażamy mięso z przyprawami, dodajemy pomidory i przecier. Następnie dolewamy pół szklanki wody i trzymamy na małym ogniu kilka minut, aż sos stanie się gęsty. W trakcie gotowania sosu wydrążamy paprykę, pozbywając się zielonego ogonka oraz pestek ze środka. Kiedy sos pomidorowy nabierze odpowiedniej konsystencji – przekładamy go do wydrążonej papryki i pieczemy ją w 180 stopniach przez 25 minut. Podajemy z bułką wieloziarnistą lub ciemnym pieczywem (w moim przypadku dwie kromki pieczywa razowego wieloziarnistego).

 

Smacznego! 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska