Olej z czarnuszki na twarz. Dlaczego warto go używać?

11/09/2019

 

O cudownym wpływie olejku z czarnuszki na włosy pisałam już w poprzednim artykule. Tym razem skupię się na innych jego właściwościach. Jak się bowiem okazuje, złoto faraonów, bo tak nazywana jest ta substancja, warto stosować również na twarz. Jeśli jeszcze nie masz go w swojej kosmetyczce, koniecznie musisz to zmienić.

Według historyków olej z czarnuszki został doceniony już w starożytnym Egipcie. Ówczesne kobiety wykorzystywały go do różnego rodzaju zabiegów pielęgnacyjnych. Podobno sama Kleopatra korzystała z jego cudownych właściwości. Z kolei Hipokrates miał używać go do celów leczniczych. Jak było naprawdę, tego nie wiemy. Jedno jest pewne, każda kobieta powinna mieć olej z czarnuszki w swojej kosmetyczce. A wszystko to dlatego, że ta niepozorna substancja naprawdę może

przynieść spektakularne efekty.

 

 

 

Olejek z czarnuszki na twarz: dlaczego warto go używać?

 

Środek ten, stosowany bezpośrednio na skórę, pomoże Ci w walce z wieloma dolegliwościami, na przykład z trądzikiem. Dzięki swoim właściwościom zabija bakterie zawarte w sebum i oczyszcza pory. Hamuje też powstawanie kolejnych drobnoustrojów. Jeśli masz więc problemy z trądzikiem, koniecznie zacznij regularnie stosować olejek z czarnuszki. Nie będziesz musiał długo czekać na rezultaty. Dodatkowo pomaga on też w szybszym gojeniu się ran, które bardzo często są niechcianą pamiątką po „trądzikowych problemach”. Zmniejsza też liczbę zaskórników, a każda z nas wie, jak ciężko jest z nimi walczyć. Jak się okazuje, olejek z czarnuszki jest naszym sprzymierzeńcem również w tej batalii.

 

Zobacz także: Olejek z czarnuszki – poznaj jego właściwości i zakochaj się w nim

 

Regularne stosowanie tego olejku sprawia, że skóra stanie się jędrna i nawilżona. Co więcej, zawarte w nim substancje czynne poprawiają krążenie, dzięki czemu skóra zyskuje zdrowy koloryt. Olejek z czarnuszki to również sprzymierzeniec osób, dla których promienie słoneczne nie były zbyt łaskawe. Dzięki swoim łagodzącym właściwościom koi poparzenia słoneczne. W takich sytuacjach możesz stosować go bez obaw. Jako że jest to substancja całkowicie naturalna, nie podrażni dodatkowo podrażnionej już skóry.

 

 

 

Swoje właściwości zawdzięcza oczywiście swoim składnikom. Złoto faraonów jest bowiem bogate w liczne kwasy tłuszczowe oraz beta-karoten. Oprócz tego zawiera witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które w dużym stopniu odpowiedzialne są za młody wygląd skóry. Dzięki swoim właściwościom olejek z czarnuszki może być świetnym zamiennikiem kosmetyków, które kupujemy w drogerii. Nasza skóra z pewnością nam za to podziękuje.

 

Zobacz także: Czarnuszka – właściwości, jak jeść, olejek z czarnuszki, cena

 

Olejek z czarnuszki na twarz: jak stosować?

 

Tę substancję, tak jak inne olejki, możesz stosować na dwa sposoby: wewnętrznie i zewnętrznie. Z powodzeniem zastosujesz go jako składnik sałatek czy innych dań. Bardziej odważne osoby mogą po prostu codziennie wypijać łyżeczkę tego specyfiku. Dzięki temu już po kilku tygodniach zauważysz znaczną poprawę w wyglądzie skóry. Z pewnością polepszy się też kondycja Twoich włosów i paznokci.

 

Zobacz także: Olej z czarnuszki na włosy. Dlaczego warto go używać?

 

Olejek możesz dodać też do swojej codziennej pielęgnacji. Okrężnymi ruchami smaruj nim twarz, dzięki czemu substancje szybciej trafią do wewnętrznych partii skóry. Dobrym sposobem na stosowanie oleju z czarnuszki jest również połączenie go przykładowo z żelem aloesowym, co tylko spotęguje działanie obu substancji.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska