Napoje kawowe – rodzaje kaw i ich przygotowanie

06/09/2018

 

Kawa jest najpopularniejszym napojem świata. Jej fani mają w czym wybierać, ponieważ kawiarnie i sklepy oferują im duży wybór lubianych przez nich naparów. Tymczasem warto zrobić wybrany napój kawowy samemu. Poznaj najlepsze kawy i dowiedz się jak je przygotować.


Rodzaje kaw — wybierz swoją ulubioną

Kawa espresso to najmocniejszy napój w tym zestawieniu. Mimo tego, że ta kawa szybko pobudza, to proces ten trwa krótko. Napar powinien mieć od 25 do 30 ml, do jego zrobienia powinno się użyć 7 g kawy, a woda użyta do jej przygotowania powinna mieć 88-92 stopni Celsjusza.

 

Dobrze przygotowana kawa espresso ma gęstą, kremową piankę tzw. crema o orzechowej barwie. Piana powinna się utrzymać się przez kilka minut od zaparzenia napoju.

 Fotografia: pixabay.com

 

Zobacz także: Kawa nie tylko pobudza. Jakie są korzyści z jej picia?


Kawa americano to nic innego jak zalana wrzątkiem łagodniejsza wersja espresso. Proporcje gorącej wody i kawy w filiżance powinny wnosić mniej więcej 1:1.


Kawa latte to kawowy napój, który na pierwszy rzut oka może przypominać cappuccino, jednak jest w nim zdecydowanie więcej mleka. W jednej kawie można znaleźć aż 200 ml, zaś na samej górze znajduje się spienione mleko, którego ilość jest niewielka.

 Fotografia: pexels.com


Na finalny smak latte i stopień jej wyrazistości wpływa przede wszystkim rodzaj kawy użytej do przyrządzenia tego napoju. By uzyskać najlepszą aromatyczność kawowego naparu, warto samemu zmielić świeżo palone ziarna tuż przed zaparzeniem latte.

Kawa po irlandzku (Irish coffee) zawiera zaś dodatek whisky, przez co ma wyrazisty smak, a dopełnia go słodka bita śmietana. Ten gorący napój często podawany jest jako deser.

 Fotografia: pexels.com


Kawa po wiedeńsku jak można się domyślić, wywodzi się z Wiednia. Ów napar to nic innego jak mocna mała czarna lub espresso. Na etapie parzenia przygotowywany jest jednak nieco inaczej, a znakiem rozpoznawczym tej kawy jest dekoracja z bitej śmietany. W tego typu napojach nie może także zabraknąć dodatku czekolady.

Fotografia: pexels.com


Wiedeński napój kawowy jest doskonałą, zaskakującą i szlachetną alternatywą dla wielbicieli klasycznych kaw. Ten aromatyczny napar ujmuje swoim delikatnym smakiem. Mimo tej subtelności kawa po wiedeńsku skutecznie pobudza i daje dużo energii.

Kawa po turecku jest mocnym, gęstym naparem cechującym się silnym aromatem. Tradycja parzenia tego napoju ma długą historię. Prawdziwy turecki napar przygotujemy tylko za pomocą tygielka do kawy. To dzięki parzeniu kawy w tym dzbanku można uzyskać tak charakterystyczny smak.

Przygotowanie kaw – dowiedz się jak to zrobić

Kawę espresso przyrządza się w odpowiednim ekspresie np. ciśnieniowym, wykorzystując drobno zmielone ziarna. Tę najmocniejszą kawę można poznać po wyrazistym smaku, kolorze i zapachu.

 Fotografia: pexels.com

 

Zobacz także: Peeling kawowy idealny na cellulit i nie tylko. Przygotuj domowe SPA


Kawę americano można zaś zaparzyć z pojedynczego lub podwójnego espresso. Są dwie możliwości wykonanie tego kawowego napoju.

Pierwszym sposobem jest nalanie wrzątku do filiżanki i dolanie do niego espresso. Według drugiej metody do naczynia powinno się wlać w pierwszej kolejności espresso, a dopiero później wodę. Mimo iż napój kawowy jest w ten sposób rozcieńczany, to napar nie staje się przez to mniej wartościowy. Co ważne, kawę americano powinno się pić w naczyniu o pojemności 150 ml.

Kawę latte można zrobić w kawiarce, ekspresie ciśnieniowym lub tradycyjnie zaparzyć zmielone ziarna. Napar uzyskujemy, zalewając przygotowany proszek wrzątkiem. Powinien on mieć temperaturę 90-95 stopni Celsjusza. Następnie przechodzimy do spienienia 150-200 ml mleka wcześniej podgrzanego do 60 stopni Celsjusza posługując się przeznaczonym do tego spieniaczem. Tak przygotowane mleko wlej do szklanki, po czym dodaj kawę.

 Fotografia: pexels.com


Kawa po irlandzku jest bardzo prosta w przygotowaniu, ponieważ do jej sporządzenia potrzeba jedynie półtorej łyżeczki kawy (najlepiej świeżo palonej), parę łyżeczek 30-procentowej śmietanki, cukier oraz 20-30 ml whisky.

Kawę parzymy i dosypujemy wybraną ilość cukru, następnie dolewamy alkohol i mieszamy wszystkie składniki. Na samą górę należy natomiast wlać śmietankę, uważając na to by nie zmieszała się z resztą. Możną ją również zastąpić śmietaną ubitą z cukrem.

Przygotowanie kawy po wiedeńsku zajmuje więcej czasu niż wykonanie klasycznego czarnego napoju. By ją zrobić należy zaopatrzyć się w: śmietanę 36%, zmieloną lub ziarnistą kawę np. Arabicę, gorzką lub mleczną czekoladę, cynamon, sitko, młynek do kawy i rondelek.

 Fotografia: pexels.com


Przystąp do zaparzenia mocnego naparu, a w międzyczasie zacznij podgrzewać kawałki czekolady w rondelku na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po jakimś czasie wlej kawę do naczynia tak, aby zmieszała się z dodaną wcześniej i roztopioną już czekoladą. Na koniec przelej powstałą mieszankę do filiżanki i zwieńcz ją bitą śmietaną, a górę możesz posypać cynamonem.

Kawę po turecku podaje się bez mleka, czy śmietanki. Do jej przygotowania potrzebna nam będzie woda, drobno zmielona kawa, cukier i mosiężny tygielek.

Do naczynia wlej zimną wodę, dodaj zmieloną kawę (dokładnie jedną łyżeczkę na jedną filiżankę) i wybraną ilość cukru. Należy słodzić napój przed jego parzeniem, ponieważ gdybyśmy posłodzili kawę po jej sporządzeniu, pogorszyłoby to jej smak.

Tygielek należy postawić na małym ogniu, uważając by woda się nie zagotowała. Gotowy napój należy nalać do filiżanki, napełniając ją mniej więcej do ⅓ wysokości. Resztę naczynia zalej pianką, która jest nieodłącznym elementem kawy po turecku.

Po chwili kawę należy ponownie spienić w tygielku. Co więcej,by stworzyć prawdziwy napój turecki powinno się go aż 3 razy doprowadzić do konsystencji pianki. Od tego ile będziemy robić napar zależy jego moc.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska