Najciekawsze pizze świata – w jakim kraju jest najlepsza pizza?

 

Pomysł na kolację, sposób na poprawę humoru, a nawet skarb narodowy… Pizza to standardowe włoskie danie, które zdobyło wielką popularność na całym świecie. Zdecydowanie jest to jeden z bardziej lubianych fast foodów, który ma tyle rodzajów, ile jest jej wielbicieli. Popularne danie zostało wpisano na listę UNESCO jako niematerialne dziedzictwo ludzkości.

1. Lahmacun  cieniutka pizza turecka z mielonym mięsem i warzywami

 

Jedną z najpopularniejszych tradycyjnych potraw tureckich jest lahmacun, która przez turystów jest nazywana także pizzą turecką. Lahmacun to bardzo smaczna i prosta w wykonaniu potrawa, która może wypełnić brzuch niejednego łakomczucha. Pizza składa się z bardzo cienkiego ciasta, na którym znajduje się mięsne nadzienie. Zanim potrawa trafi na stół, skrapia się ją uprzednio sokiem z cytryny. Turcy bardzo chętnie wykonują ją w domu, ponieważ jest jednym z elementów tureckich przystawek. Lahmacun jest również jednym z dań lokalnego fast foods, konsumowanym przeważnie na ulicach. Pizza nie zawiera sera, przez co jest lżejsza od typowej pizzy. Świeże, ciepłe i chrupiące ciasto świetnie komponuje się ze zmielonym mięsem. Serwuje się go z najróżniejszymi warzywami, w tym m.in. słodką papryką, cebulą, pomidorami, natką pietruszki oraz czosnkiem.

Źródło: pixabay.com

 

Jadana na ulicy, jako ciepła przekąska, najlepiej smakuje prosto z pieca. Pizza turecka jest wypiekana w specjalnie do tego przeznaczonych kamiennych piecach. Na pizzy znajduje się mielone mięso wołowe, na którym można również ułożyć warzywa, które jeszcze bardziej podkręcą jej smak. Choć pizza turecka posiada swoją pierwotną formę, składającą się jedynie z mięsnego nadzienia, sami Turcy bardzo często lubią eksperymentować z jej wyglądem i smakiem. W Turcji są popularne dwa rodzaje tego dania, nazwane od miejscowości, w których występują – Gaziantep i Urfa. W pierwszym mieście mieszkańcy kładą na pizzy sporą ilość czosnku, natomiast w drugim dodają do mielonego mięsa sporą ilość cebuli. Pizza turecka prezentuje się niezwykle smakowicie i tak też właśnie smakuje.

 

Zobacz także: Najciekawsze pizze świata – w jakim kraju jest najlepsza pizza? – część 2

 

2. Manakish – lewantyński chlebek z za’atarem

 

Kolejną odmianą pizzy jest manakish, czyli bardzo smaczna odmiana arabskiej pizzy. W naszym domu bardzo często goszczą wszelkiego rodzaju bułeczki, chlebki oraz placki z różnego rodzaju ciasta. Na Bliskim Wschodzie popularną przekąską jest manakish, czyli placek z ciasta drożdżowego z warstwą za'ataru z oliwą. Pizza jest traktowana jako przekąska podczas rodzinnych obiadów oraz spotkań ze znajomymi. Często jedzona na śniadanie czy jako jedna z przystawek arabskiego posiłku. Może być serwowana jako jeden z elementów mezze, czyli rodzaju przystawki składającej się z wielu elementów. Występuje w czterech odmianach: z mięsem, sosem pomidorowym, z serem oraz z za’tarem, czyli mieszanką oliwy z ziołami. Do lewantyńskich chlebków można dołożyć kilka rodzajów pieczywa, świeże warzywa oraz oliwki. Niektórzy kucharze restauracji dodają także macierzankę, która roznosi intensywną, przyjemną woń łąk i lasów.

Źródło: pixabay.com

 

Wszystkie dodatki znajdują się w małych naczynkach, razem z aromatycznymi przyprawami. Do najbardziej popularnych elementów takiego śniadania należy również hummus, karczochy, a także bardziej skomplikowane potrawy jak falafel. Manakishe są posypywane na wierzchu tymiankiem, za’atarem, chilli, szpinakiem lub serem. Za’atar to mieszanka tymianku, prażonego sezamu i sumaku, która jest bardzo popularna w krajach arabskich Bliskiego Wschodu. Nazywane manakish, manaqish, manaeesh lub manakeesh, co oznacza po arabsku „wytłoczony”, „wyrzeźbiony”. A wszystko dlatego, że po rozwałkowaniu placka, ugniata się go jeszcze palcami, aby zrobić miejsce na przyprawy. Placek przypominający wyglądem chlebek jest bardzo smaczny. Unosi się z niego ziołowa woń, która uspokoi każdego łakomczucha. Pizza może przyjąć najrozmaitsze postacie, jednak ta jest jedną z ciekawszych i prostszych w wykonaniu.

 

3. Berlusconi – fińska pizza z nietuzinkowymi dodatkami

 

Jeśli na pierwszą myśl nasunęło wam się nazwisko pewnego włoskiego polityka, nie powinniście wyrzucać go z głowy. Kilka lat temu premier Włoch, Silvio Berlusconi, przyjechał z oficjalną wizytą do Finlandii. Swoją podróż spędził na typowych, oficjalnych obowiązkach oraz zwiedzaniu kraju. Niestety, jest on również znany ze swojego wybrednego charakteru, który trudno okiełznać. W trakcie podróży ówczesny premier Włoch bardzo często narzekał na fińską kuchnię. Polityk postanowił spróbować wszystkich najpopularniejszych i tradycyjnych potraw Finlandii. Jak się okazało, jego największym kulinarnym koszmarem stało się wędzone mięso renifera. Prawdopodobnie szefowie kuchni byli bardzo zdenerwowani zaistniałą sytuacją, jednak postanowili nie okazywać tego po sobie. Podobno Slivio Berlusconi nazwał mięso „marynowanym”.

Źródło: pixabay.com

 

Kilkanaście lat temu w Nowym Jorku odbywał się międzynarodowy konkurs na najlepszą pizzę świata. W konkursie uczestniczyli kulinarni przedstawiciele wielu krajów, którzy postanowili pochwalić się swoimi umiejętnościami oraz wypromować lokalne składniki. Konkurs wygrała… „Pizza Berlusconi”, która została stworzona przez dwóch Finów Jarmo Valtari i Pertti Laitinen. Zwycięzcy byli tak samo zaskoczeni jak jury, nie sądzono bowiem, że pizza jest znana nawet w Finlandii. Pizza jednak okazała się bardzo smaczna, lecz trudna w wykonaniu, ze względu na znajdujące się na niej składniki. Do pizzy wykorzystano mąkę żytnią, wędzone mięso renifera, odmianę grzyba niezbieranego w Polsce – pieprznika trąbkowego  oraz czerwoną cebulę. Wyszukane dodatki oraz ciekawe ich przyrządzenie umożliwiło wypromowanie pizzy. Od czasu zwycięstwa w konkursie, pizza o nazwie Berlusconi stale widnieje w menu wielu restauracji.

 

4. Khachapuri – gruziński zapiekany placek z serem

 

Następną interesującą pozycją na liście najciekawszych pizz świata zajmuje khachapuri, czyli pochodzący z Gruzji zapiekany placek z serem, jajkami i masłem. Placki najlepiej smakują na ciepło. Posiadają one specyficzny kształt, przypominający wyglądem łódeczką bądź łzę. Jest to spowodowane tym, aby znajdujące się na cieście składniki m.in. jajko, nie wypłynęły na zewnątrz. Gruziński placek z serem występuje w kilku smakowitych odmianach. Jedną z najprostszych wersji khachapuri jest khachapuri adżaruli, czyli placek z serem i jajkiem. Jeśli natomiast ktoś jest wielkim fanem eksperymentowania, może wybrać khachapuri imeretyńskie. Posiada ono okrągły kształt i zawiera zapieczone w cieście nadzienie serowe lub pastę z czerwonej fasoli. W przypadku gdy bardzo lubicie ser, możecie dodać jego odrobinę na wierzch.

Źródło: pixabay.com

 

Do khachapuri dodaje się również wiele składników, które umożliwiają urozmaicenie dobrze znanej potrawy. Gruziński placek może być podawany z sosem adżika, czyli pastą z czerwonej papryki z dodatkiem soli, czosnku oraz różnego rodzaju ziół. Przygotowana pasta posiada zazwyczaj czerwony kolor. Receptur przyrządzania tego sosu jest bardzo dużo, dlatego możemy sos ten spotkać w różnych kolorach, smakach i konsystencjach. Szefowie kuchni wykorzystują do stworzenia pasty niedojrzałą paprykę, z której powstaje zielona pasta. Kwaśny, słodki, aromatyczny i pikantny sos można dodać do mięsa, posmarować nim kanapki, a także wzbogacić smak niejednej polewy do makaronu. Jest on dosyć popularnym dodatkiem kulinarnym, wywodzącym się z kuchni kaukaskiej. Dzięki swoim walorom smakowym i zapachowym typowy sos gruziński rozprzestrzenił swoją popularność na wszystkie dawne państwa byłego ZSRR. Adżik jest wykorzystywany do przygotowania wielu potraw występujących m.in. w Gruzji, Armenii, Abchazji, Turcji oraz Rosji.

 

5. Pizzaburger – amerykańska wariacja z podwójnym cheeseburgerem i bekonem

 

Nie od dziś wiadomo, że Amerykanie lubią dobrze zjeść, przez co bardzo często borykają się z wieloma chorobami związanymi z nadwagą. Jednak Europejczycy nie powinni obojętnie przejść obok propozycji zaproponowanej właśnie przez Amerykanów. Lokale serwujące fast food to obecnie najpopularniejsze miejsca, w których spotykają się fani szybkiego i prostego jedzenia. Jedna z amerykańskich restauracji postanowiła połączyć najpopularniejsze potrawy i stworzyć niezwykłe combo smakowe i zapachowe. Dzięki eksperymentowaniu z jedzeniem powstała pizzaburger, czyli połączenie podwójnego cheeseburgera i smażonego bekonu. Amerykańska wariacja pizzowa umożliwiła stworzenie potrawy, którą można pochłonąć w kilka minut. Całość jest uzupełniona serem, który unosi się niezwykle intensywnie nad głowami pochłaniaczy fast foodów.

Źródło: pixabay.com

 

Koniec z dylematem: pizza czy burger? Fanów pizzy jest zapewne tyle samo, co osób uwielbiających soczystą wołowinę w bułce. Problem pojawia się podczas spotkań ze znajomymi, kiedy lubimy obie rzeczy i zastanawiamy co tym razem zamówić. Mijają kolejne minuty, a my nie jesteśmy w stanie zdecydować się na konkretny posiłek. Pizzaburger, zdobywając wielką popularność na Zachodzie, umożliwiła powstanie podobnych potraw w Polsce. Naprzeciw oczekiwaniom łakomczuchów wyszła restauracja Meet&Fit, która również stworzyła ciekawą propozycję. Skończył się problem z wyborem jednej potrawy. Teraz każdy z gości sieci restauracji może zamówić dwa dania w jednym, mając okazję zjeść zarówno pizzę, jak i burgera, ale w połączonej wersji. W skład PizzaBurgera wchodzi bułka, ketchup, wołowina, ser gouda, bekon, oregano i salami. Do pysznego PizzaBurgera można otrzymać frytki. Całość prezentuje się bardzo smakowicie, a cena nie zbija z nóg.

 

Pizza to jedno z najpopularniejszych fast foodów świata. Przygotowana w domu, posiada wiele składników, których nie moglibyśmy skosztować na pizzy z restauracji. Oczywiście, możemy ich spróbować, ale z dopłatą kilkunastu złotych, co jest istotnym uszczerbkiem dla domowego budżetu. Wybór składników również jest umotywowany naszymi kulinarnymi zainteresowaniami, dlatego też w ofertach wielu restauracji nie znajdziemy odpowiednich dla nas wariacji smakowych i zapachowych.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska