Najciekawsze pizze świata – w jakim kraju jest najlepsza pizza? - część 3

 

Pizza nie jedno ma imię, dlatego też jest bardzo popularna w różnych częściach świata. Choć jej korzenie sięgają kuchni włoskiej, jej proste wykonanie oraz pyszny smak, umożliwiły rozpowszechnienie tego dania na całym świecie. Typowymi dodatkami do pizzy są pieczarki, szynka oraz ser, jednak każdy z nas eksperymentuje z jej formą, wyglądem oraz smakiem. Pizza to wyjątkowe danie, ponieważ jest bardzo uniwersalne i dostosowuje się do potrzeb jej fanów.

1. Coca – katalońskie smaki, które koją podniebienie łakomczuchów

 

Kuchnia katalońska powstała na styku wielu kultur w basenie Morza Śródziemnego. Typowe katalońskie dania składają się z mieszanki owoców morza i produktów z gór. Katalonia znajduje się między morzem i górami, dlatego też szefowie kuchni czerpią garściami z przyzwyczajeń kulinarnych mieszkańców tych stron. Katalończycy szczególną uwagę przykuwają do przygotowywania dań, które łączą w sobie słodki i słony smak. Takie specjały zawierają warzywa, ryby i mięso, a przede wszystkim oliwę z oliwek, którą wykorzystuje się do skrapiania nią pizzy. Najpopularniejszymi potrawami kuchni katalońskiej są m.in. królik zapiekany ze ślimakami, gotowana ryba z cebulą, pietruszką i szafranem, a także gulasz z ryżem i sepią.

Źródło: pixabay.com

 

Katalończycy podają swoją Cocę zarówno na ciepło, jak i na zimno, w zależności od swojego nastroju oraz czasu, który muszą poświęcić na jej wykonanie. Główna różnica w stosunku do oryginalnej włoskiej pizzy polega na tym, że nie posypuje się jej serem oraz nie dodaje się do niej sosu pomidorowego ani ziół. Dzięki temu zabiegowi, ciasto drożdżowe jest mokre a pizza mięciutka. Rodzimi mieszkańcy Katalonii skrapiają pizzę jedynie oliwą i bezpośrednio na cieście układają różnorodne dodatki, w tym m.in. paprykę, cukinię, bakłażany, kapary i drobne rybki. W tych stronach Coca jest przygotowywana na blachach o owalnym kształcie, ale może być też kwadratowa i prostokątna. Katalońska odmiana pizzy może być także serwowana jako słodkie danie. Popularną jej odmianą jest Coca de Sant Joan, czyli pizza z orzeszkami piniowymi i kandyzowanymi owocami. Pizza jest przygotowywana na Noc Świętojańską, hucznie obchodzoną w Katalonii.

 

2. Cebularz lubelski – tradycyjna polska odmiana pizzy z nadzieniem cebulowo-makowym

 

Tradycja wypiekania lubelskich cebularzy sięga XIX wieku. Żydzi z lubelskiego Starego Miasta byli pierwszymi, którzy zaczęli je wypiekać. Popularność cebularza lubelskiego rozpowszechniła się później na całą Lubelszczyznę. Obecnie cebularz lubelski jest jedną z najbardziej charakterystycznych wypieków tamtego regionu. Najsmaczniejszą wersją cebularzy są te jeszcze na gorąco, wyjęte prosto z pieca. Zazwyczaj cebularze są przygotowywane z drożdżowego ciasta, które po upieczeniu staje się chrupkie i złociste. Wydobywa się z nich pachnące nadzienie cebulowe z makiem, które od razu uzależnia każdego wielbiciela pysznych wypieków regionalnych. Charakterystyczna wizytówka Lublina została ogłoszona 37. polskim produktem chronionym w Unii Europejskiej. Mieszkańcy Lubelszczyzny są tak samo z niej dumni, jak górale z oscypka.

Źródło: pixabay.com

 

Przygotowania cebularzy lubelskich wymaga skupienia i odrobinę czasu. Jeden z głównych składników, czyli cebulę najlepiej jest przygotować na dzień lub dwa dni przed pieczeniem cebularzy. Każdą z cebul należy pokroić w grubą kostkę, obgotować przez kilka minut we wrzątku i odcedzić. Gorące cebule należy wymieszać z makiem, solą i olejem, aby następnie przełożyć do słoika, który trzeba szczelnie zamknąć. Po ostygnięciu słoiki trzeba wstawić do lodówki. Drożdże mieszany z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Gdy ciasto drożdżowe wystarczająco urośnie, mieszamy je z mąką. Rozpuszczamy masło z pozostałą resztą mleka, a wyrośnięty rozczyn wraz z ciepłym mlekiem i masłem dodajemy do mąki z solą. Jajko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do pozostałych składników. Ciasto wyrabiamy przez około 15 minut, tak aby odstawało od ręki. Pozostawiamy do wyrośnięcia (60 - 90 minut). Później wykładamy je na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na kilkanaście części. Każdą z nich należy delikatnie rozwałkować na placuszki, które ułożymy na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Brzegi cebularzy należy wysmarować żółtkiem, aby nabrały złotego koloru. Na górze placuszków rozkładamy cebulę z makiem. Przygotowane cebularze pieczemy przez około 20 minut na lekko złoty kolor.

 

Zobacz także: Najciekawsze pizze świata  w jakim kraju jest najlepsza pizza?

 

3. Pizza nowojorska – szybka i smaczna przekąska w drodze do pracy

 

Jedną z bardziej znanych amerykańskich pizz jest ta wykonywana przez Nowojorczyków. Większość z nich ma określone opinie na temat tego, gdzie jest najlepsza pizza nowojorska, jak powinna ona wyglądać i jak powinno się ją jeść. W Nowym Jorku znajduje się ponad 400 pizzerii, w których są oferowane różnego rodzaju wariacje na temat pizzy nowojorskiej. Założycielem pierwszej pizzerii w Ameryce był włoski pizzer z Neapolu  Gennaro Lombardi. Pod koniec XIX wieku otworzył sklep spożywczy, a kilka lat później otrzymał licencję na sprzedaż pizzy w stanie Nowy Jork. W tym czasie ludzi nie było stać na całą pizzę, dlatego mogli jedynie kupić pojedynczy kawałek, który był owinięty w papier i przewiązany sznurkiem. Tak zrodził się pomysł, aby wykonywać pizzę, której każdy kawałek będzie sprzedawany oddzielnie. Nowojorczycy pokochali jej pyszny smak oraz szybkie wykonanie, dlatego też mogli pozwolić sobie na to, aby ją kupować nawet przed pójściem do pracy. W pierwszych nowojorskich pizzeriach używano pieców ceglanych opalanych węglem.

Źródło: pixabay.com

 

Pizze nowojorskie są ręcznie wyrabiane, dzięki czemu mają cienkie ciasto, które delikatnie rozpływa się w ustach. Nowojorczycy uważają ją za najlepszą na świecie, lepszą nawet od pizzy włoskiej. Każda pizza w tym regionie jest wykonywana z wysokoglutenowej mąki oraz wody, w której występuje duża ilość minerałów. Niektórzy właściciele pizzerii z innych stanów importują wodę, aby nadać swojej pizzy podobny jak w Nowym Jorku smak. Brzegi każdej pizzy są chrupiące, a ciasto na tyle elastyczne, aby pizza została złożona na pół. Ten prosty zabieg uniemożliwia spadaniu tłuszczu oraz różnych dodatków. Podstawowa wersja pizzy nowojorskiej składa się z cienkiej warstwy sosu pomidorowego oraz układanego na nim sera mozzarella. Najpopularniejszymi potrawami są oregano, starty parmezan, granulowany czosnek, a także papryczka chili. Dziś pizzę nowojorską jada się w stanach Nowy Jork, New Jersey oraz Connecticut. W innych częściach Stanów Zjednoczonych występują różne odmiany tego stylu.

 

4. Cong you bing – chiński naleśnik z ciasta chlebowego sprzedawany na ulicach

 

Popularnym daniem ulicznym w Państwie Środka jest naleśnik z ciasta chlebowego. Z miejskich legend wynika, że ulubionym daniem Marco Polo były właśnie chińskie cong you bing. W trakcie pobytu w Chinach podróżnik miał być rzekomo uradowany tym pysznym lokalnym daniem. Niektórzy Chińczycy uważają, że to właśnie ich naleśnik z ciasta chlebowego stał się inspiracją o stworzenia pizzy włoskiej. Jednak należy podchodzić sceptycznie do tych informacji, ponieważ dania przypominające pizzę istniały na długo przed urodzinami słynnego podróżnika. Nie biorąc tej uwagi do serca, śmiało można stwierdzić, że chińska odmiana naleśników jest równie smaczna, jak ta włoska. Najczęściej chińską pizzę cong you bing można spotkać przy ulicznych targach, a przede wszystkim przy największych skupiskach ludzi. Naleśnik z ciasta chlebowego jest szybki i prosty w wykonaniu.

Źródło: pixabay.com

 

Istnieje wiele wariacji azjatyckich na temat chińskiej odmiany pizzy. W kuchni tajwańskiej naleśniki są smażone z jaj, dzięki czemu ciasto jest cienkie i mokre. W tamtym regionie są nazywane po prostu naleśnikami jajko. Z drugiej strony ziemskiego globu w Ameryce Północnej, naleśniki są bardzo często podawane z sosem sojowym oraz gorącym sosem chili. Chińska odmiana naleśników jest podawana jako zwykły element żywności na ulicy oraz danie w restauracjach. Co ciekawe, Chińczycy tak bardzo upodobali sobie taką wersję pizzy, że jest ona dostępna nawet na okolicznych rynkach. W takich miejscach jest ona sprzedawana w wersji świeżej, jak i mrożonej w opakowaniach plastikowych. Najpopularniejszymi składnikami takiej pizzy jest koper włoski, czosnek, nasiona sezamu, zielona cebula, a także oliwa z oliwek. Gotowe ciasto na pizzę jest smażone na wielkich patelniach lub nagrzanych blatach, na które zwinnie wylewa się zawartość chochelek. Dzięki różnym odmianom przygotowania, każda chińska odmiana pizzy zawiera inne składniki i wypełnienie naleśnika.

 

Zobacz także: Najciekawsze pizze świata  w jakim kraju jest najlepsza pizza?  część 2

 

5. Pizza calzone – pizza w formie dużego pieroga z niebiańskim nadzieniem

 

Wśród osobliwych odmian najbardziej rozpoznawalna jest pizza calzone, przygotowywana w kształcie pieroga z dowolnym farszem. Jedną z popularnych odmian pizzy calzone jest ta, w której połowę placka smaruje się sosem pomidorowym, a następnie układa się na nim mozzarellę, szynkę, zioła i oliwki. Całość przykrywa się drugą połową placka i dokładnie zawija brzegi. Dzięki temu nie wypłynie z pieroga farsz. Niektóre osoby dodają do środka również ricottę, czyli niedojrzewający ser zwarowy. Pizza calzone to świetny sposób na pozbycie się resztek jedzenia i produktów, które mają krótką datę przydatności. Sposobów jej przygotowania jest wiele, w zależności od tego, na jaki farsz masz w danej chwili ochotę. Dla niektórych ulubionym farszem może być połączenie szpinaku i sera feta, dla innych warzyw i kurczaka z grilla, a jeszcze dla innych mieszanki różnego rodzaju serów. To właśnie od ciebie zależy, jak będzie wyglądać wymarzona pizza calzone w formie pieroga.

Źródło: pixabay.com

 

Włosi wpadli na bardzo dobry pomysł, aby przekształcić swoją tradycyjną formułę pizzy. Dzięki licznym eksperymentom kulinarnym oraz wielkiej wyobraźni, stworzyli ciekawą wariację. Jednak niektórzy Włosi twierdzą, że powstanie pizzy calzone, to po prostu dzieło… przypadku. Jak to możliwe? Podobno calzone powstało na skutek nieumyślnego wypadku, kiedy nieostrożnemu piekarzowi pizza upadła i złożyła się na pół. Pizza calzone bardzo dobrze sprawdzi się jako danie na wynos, np. do szkoły, pracy, uczelni, ponieważ smakuje wybornie na ciepło, jak i na zimno. Obecnie tę odmianę pizzy można spotkać w supermarketach np. Biedronce czy Lidlu, dzięki czemu jej popularność stale rośnie. Warto również zauważyć, że cena takiego pieroga nie jest zbyt wysoka, a jej zawartość jest bardzo smaczna. Oczywiście własnoręcznie przygotowany pierog, będzie znacząco różnić się od tego ze sklepu, jednak ludzie w pośpiechu nie mają zbyt dużo czasu na jego przygotowanie.

 

Potrawa kuchni włoskiej jest niezwykle prosta w wykonaniu. Dzięki różnorodnym składnikom i dodatkom stała się jedną z najpopularniejszych dań na świecie. To również jedna z nielicznych potraw, która jest tak szeroko modyfikowana i ulepszana pod względem walorów smakowych i wizualnych. Dla niektórych pizza to pyszne rodzinne danie, dla innych szybki sposób na zapełnienie żołądka, a jeszcze dla innych świetnych sposób na zbicie niezłej sumy pieniędzy. Mimo wszystko pizza to danie, które możemy zrobić własnoręcznie, bez specjalnych umiejętności kulinarnych.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska