Najciekawsze pizze świata – w jakim kraju jest najlepsza pizza? – część 2

 

Pizza na słodko, pizza na słono, pizza z warzywami i owocami, pizza z pysznym, upieczonym mięskiem. Ten przepyszny fast food zaskakuje wiernych fanów na każdym kroku. Pizza posiada tyle obliczy, ile jest jej zwolenników. W tym zestawieniu dowiecie się o kolejnych interesujących wcieleniach jednej z najpopularniejszych potraw świata.

1. Langosz  węgierskie smażone placki drożdżowe, podawane ze śmietaną i tartym serem

 

Kuchnia węgierska jest syta, smaczna i zdrowa dla organizmu. Najpopularniejszymi jej potrawami jest m.in. węgierski gulasz, zupa rybna oraz niezastąpiony węgierski placek. Rodowici Węgrzy stawiają na potrawy, które zawierają mięso, sezonowe warzywa oraz owoce. Mimo że niektórzy znają ją jedynie od tej strony, ma również inne, ale równie smaczne oblicze. Jest nim langosz, czyli węgierski placek drożdżowy, który jest tradycyjnie podawany ze śmietaną oraz tartym serem. Ślinka cieknie na samą myśl o tym placuszku… Dla niektórych wielbicieli pysznych przysmaków langosz jest uważany za węgierską odmianę pizzy. Należy w końcu pamiętać o tym, że kuchnia węgierska zawiera potrawy, które są podawane w czardach przy cygańskiej muzyce. Pyszny placek jest prosty w wykonaniu, dlatego też zjednał sobie taką przychylność na podobnych spotkaniach. Długoletnie doświadczenie oraz puste brzuchy zaowocowały powstaniem sprawdzonej i prostej receptury, gwarantującej powstanie przepysznych langoszy.

Źródło: pixabay.com

 

Każdy z miłośników węgierskiej pizzy jest w stanie przygotować jej recepturę z łatwością w domu przy użyciu dostępnych składników. Jak przygotować langosz? Podciągnijcie rękawy i przeczytajcie. Głównymi składnikami węgierskiej pizzy jest mąka pszenna, gotowane uprzednio utłuczone ziemniaki, drożdże, cukier, sól i olej. Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i dokładnie wymieszać, aby nie powstały żadne pęcherze z suchą zawartością w środku. Po kolei wydzielamy ciasto i formujemy w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Następnie każdy z nich delikatnie układamy na głębokim oleju. Węgierskie placki najlepiej smakują, gdy są przypieczone, dlatego też nie zdejmuj ich za szybko, ale pamiętaj także, aby ich nie spalić. Gotowe placki możemy podawać z dowolnymi składnikami np. śmietaną, startym serem, ale także z masłem czosnkowym, cukrem i szynką. To Twoje podniebienie decyduje o dopieszczeniu węgierskiej pizzy. A gdy nie masz już czasu, lub nie posiadasz wystarczających umiejętności kulinarnych, możesz wybrać się do baru szybkiej obsługi. To właśnie tam są najczęściej podawane placki, które są bardzo popularnie nie tylko w Polsce, ale i na Słowacji oraz w Czechach.

 

Zobacz także: Najciekawsze pizze świata – w jakim kraju jest najlepsza pizza?

 

2. Okonomiyaki – japońska pizza z wieloma składnikami

 

Są tutaj miłośnicy azjatyckiej kuchni? Jeśli tak, ten podpunkt jest właśnie dla Was! Okonomiyaki to specyficzna odmiana popularnej pizzy w japońskim wydaniu. Azjaci są bardzo dobrze znani ze swojej kreatywności oraz otwartości na nowe doznania kulinarne. Nie dziwi więc fakt, że postanowili przekształcić dobrze znaną recepturę i dostosować ją do swoich gustów. Japońska pizza składa się z wielu różnych składników i jest pieczona na rozgrzanej blasze. Potrawa jest na tyle popularna, że postanowiono ją serwować w największych skupiskach ludności m.in. przy targach, parkach oraz miejscowych dzielnicach z jedzeniem. Japończycy i przebywający w kraju turyści dobierają do płaskiego placka drobno pokrojone składniki. Są to np. owoce morza, czyli krewetki, mątwy czy kałamarnice, a także dobrze znane odmiany mięsa (wieprzowina i wołowina). Dla wzrastającej ilości wegetarian, uliczni sprzedawcy oferują również placki z warzywami oraz owocami. W końcu klient to nasz pan, który ma się poczuć komfortowo i wyjątkowo.

Źródło: pixabay.com

 

Okonomiyaki w dosłownym tłumaczeniu oznacza proste stwierdzenie „smaż, co chcesz”. Jednak czy tylko umiejętności kulinarne zachęciły Japończyków do stworzenia swojej odmiany pizzy? W obliczu kryzysu stworzyli własne danie, które składało się z najczęściej spotykanych w tamtym okresie składników. Japończycy podnieśli się jednak z powojennej zapaści ekonomicznej i społecznej. W czasie wojny ludność japońska umierała z powodu głodu, ponieważ brakowało nawet tradycyjnego ryżu. A jeśli nawet był, nikt nie byłby w stanie zadowolić się jedynie samą tą potrawą. Wyspiarze byli zmuszeni do zmiany swojego jadłospisu i wykorzystania wszystkich dostępnych składników. Podstawą placka miała być ogólnodostępna mąka pszenna lub mąka z korzeni nagaimo, jajka oraz woda. Pozostałymi składnikami mogły być np. kapusta, cebula lub owoce morza. Po wypróbowaniu przepisu Japończycy pokochali ówczesną potrawę, która do dzisiaj zdobywa serca rodzimych mieszkańców azjatyckiego państwa. Okonomiyaki nie może być jednak serwowana bez pysznego sosu otafuku, przyrządzanego z ponad 20 przypraw, warzyw i owoców.

 

3. Mockba – popularne połączenie smaków w rosyjskim wydaniu

 

Jeśli myśleliście, że Rosjanie nie mają własnej pizzy, byliście niestety w błędzie. Nasi sąsiedzi również ubóstwiają pyszny fast food, który można spotkać w każdej tamtejszej restauracji. Jednak ulubiona pizza Rosjan nazywa się… mockba. Czy ta nazwa nie kojarzy wam się z czymś? Jasne, że tak. Rosyjska odmiana pizzy uzyskała swoją nazwę na cześć stolicy Rosji – Moskwy. Można więc uznać, że mockba to niezwykle smaczna wizytówka jednego z najsłynniejszych europejskich miast. Mockba jest przygotowywana z tradycyjnego ciasta oraz morskich ryb, m.in. tuńczyka, sardynek oraz makreli. Oczywiście, jednym z ważniejszych składników jest sos, który dodatkowo uzupełnia pyszny smak pizzy. Jest również zwieńczona drobno pokrojoną cebulą i innymi dodatkami. W przeciwieństwie do innych pizz, które jemy na gorąco, mockba jest odmianą pizzy podawanej na zimno. Z całą jednak pewnością, smakuje równie smakowicie jak inne dobrze znane odmiany pizzy.

Źródło: pixabay.com

 

Kuchnia rosyjska jest wymagająca i nie znosi innowacji kulinarnych. Rosjanie dbają o kultywowanie rodzinnych tradycji oraz zachowanie sprawdzonych receptur na pyszne potrawy. Jednym z najsłynniejszych artykułów spożywczych, używanych w kuchni rosyjskiej jest kawior, czyli solona ikra ryb morskich i rzecznych. Popularnymi rosyjskimi potrawami jest również barszcz, bliny (drożdżowe naleśniki), pielmieni (pierogi), okruszka (rosyjska odmiana ogórkowej), a także pieróg (pieczony placek przygotowany na słodko). Dlaczego więc Rosjanie postanowili zaakceptować mockbę? Prawdopodobnie przez jej dosyć rozpoznawalną nazwę, która skutecznie promuje kraj oraz oczywiście pyszny smak, który działa niezwykle pobudzająco! Narodowa kuchnia Rosjan otwiera się na nowinki europejskie i idzie z duchem czasu. Z całą pewnością w przyszłości Rosjanie jeszcze bardziej pokochają mockbę oraz inne wcielania pizzy.

 

Zobacz także: Przepis na fit pizzę. Pomysł na zdrowy i domowy fast food

 

4. Tikka Masala – niecodzienna pizza z indyjskim akcentem

 

Co zrobić z resztkami obiadu? Każda mama codziennie zastanawia się nad tym problemem. Czasami z pozostałości po obiedzie można wyczarować wspaniałe potrawy, które jeszcze lepiej mogą zapełnić nasze brzuchy. Łatwym i pysznym pomysłem na drugie danie jest stworzenie pizzy, która idealnie wpisuje się w gusta kulinarne Indyjczyków. Co ciekawe, to słynne brytyjskie danie zostało zainspirowane kuchnią indyjską. Tikka masala to obecnie obok chicken balti i madras chicken, jedna z najpopularniejszych brytyjskich potraw. Sama potrawa wchodzi w trzon tzw. kuchni BIT, czyli British Indian Restaurant. Z czego składa się tikka masala? Na pizzy mogą znajdować się pomidory, cebula oraz przyprawy, ale niekwestionowanym liderem stawki jest kurczak. To najważniejszy element pizzy. Zazwyczaj pizzę tikka masala podaje się z kawałeczkami marynowanego pieczonego kurczaka w pikantnym sosie curry, który jest dodatkowo zaprawiony jogurtem. Przygotowany kurczak smakuje pysznie, ponieważ łączy w sobie słodko-kwaśne smaki. Palce lizać!

Źródło: pixabay.com

 

Jak jednak powstała słynna potrawa? Prawdopodobnie jej twórcami byli kucharze z Bangladeszu, masowo zakładający indyjskie restauracje w Wielkiej Brytanii w latach 60. XX wieku. Z dnia na dzień potrawa zaskarbiła sobie serca Brytyjczyków, którzy otwierali się na inne kuchnie. Jednak pierwotna receptura curry była bardzo ostra, dlatego postanowiono, że należy ją złagodzić. W tym celu usuwano niepopularne wśród Brytyjczyków składniki i przyprawy. Dzisiaj tikka masala jest podawana na wiele sposobów, ponieważ nie ma jednego głównego przepisu na jej przygotowanie. Wspólnym składnikiem dla wszystkich potraw jest kurczak marynowany w jogurcie i wielu przyprawach. Sos do pizzy opiera się głównie na pomidorach, kolendrze oraz śmietanie. Niektórzy dodają do niego masło oraz różne odmiany wyrobów z mleka (śmietanę kokosową). Charakterystyczny kolor sosu jest uzyskiwany przez dodanie dużej ilości sproszkowanej papryki i curry. Przygotowanie tikka masala nie sprawia większej trudności, jednak sami kucharze restauracji modyfikują różne metody, np. pieką kurczaka w piekarniku, smażą lub grillują. Mimo wszystko, brytyjska pizza z indyjskim akcentem to ciekawa wariacja popularnego fast foodu.

 

5. Tarta flambée – klasyczne danie kuchni alzackiej z niemieckim charakterem

 

Pizza zdobyła także serca Francuzów, którzy również przygotowują ją na własny sposób. Tarta flambée to klasyczne danie kuchni alzackiej, która czerpie swoją tradycję z historii i doświadczenia. Początkowo ta potrawa była bardzo popularna w biednych warstwach społecznych, które nie mogły pozwolić sobie na zróżnicowany jadłospis. Potrawa jest więc typowo wiejskim daniem. Pizzę wkładano do specjalnego pieca, w którym ciasto nabierało koloru. Wrzucenie placka ze śmietaną i cebulą było testem na temperaturę pieca. Dzisiaj francuska odmiana pizzy jest podawana na zimno, będzie więc świetną przekąską do chłodnych napojów, w tym wina czy piwa. Na cieście układa się śmietanę doprawioną mieszanką przypraw, pokrojone kawałki boczku oraz cebulę. Jeśli zostanie Wam śmietana, śmiało możecie ją wykorzystać jako sos, w którym będziecie maczać kolejne kawałki pizzy.

Źródło: pixabay.com

 

Tarta flambée posiada również inną, ale równie znaną nazwę – flammekuchen, ponieważ wielki wpływ na jej powstanie miały wpływy niemieckie i austriackie. Nazwa flammkuchen oznacza „pieczona w ogniu”, co bezpośrednio odwołuje się do sposobu przygotowania pizzy. Płomienie ognia dochodziły do brzegów tarty, rumieniąc brzegi jej ciasta. Tartę wkładano do pieca, aby sprawdzić jego temperaturę. Jeśli piec był zbyt gorący, nie można było do niego wkładać chleba, który był pieczony po zakończeniu tarty. W takiej sytuacji należało poczekać na zmniejszenie temperatury, gdyż każdy z domowników czekał na pieczone każdego dnia, pyszne pieczywo. Na przestrzeni lat francuska pizza jest stale modyfikowana i dopieszczana pod względem wyglądu i smaku. Na tarcie można ułożyć różnorodne dodatki, np. biały ser, popularne we Francji ślimaki oraz ementaler, czyli szwajcarską odmianę sera. Z całą pewnością francuska odpowiedniczka pizzy może zagościć na wielu rodzinnych stołach jako jeden ze smaczniejszych elementów rodzinnego obiadu.

 

Pizza to bardzo smaczna potrawa, która jest prosta w przygotowaniu i świetnie nadaje się na spotkania z bliskimi. Niekwestionowanym jej atutem jest możliwość doboru ulubionych składników, które mogą być stale przekształcane i mieszane. Warto wypróbować nowe smaki, które mogą Wam przypaść do gustu. Niektórzy układają na cieście brokuły lub ananasy, a jeszcze inni delikatnie doprawiają ciasto mieszanką aromatycznych ziół. Proste w przygotowaniu danie nadal zachwyca i zaskakuje.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska