Kuchnia molekularna — co to jest i czy warto spróbować?

 

Czy dziwne i nieoczywiste zawsze musi oznaczać niedobre? Wcale nie. Kuchnia molekularna to nowoczesne podejście do gotowania, które daje mnóstwo możliwości i pozwala bawić się smakiem. Choć praktycy korzystają z innowacyjnych metod przygotowywania potraw, to miłośnicy dobrego smaku ustawiają się w kolejkach, by móc spróbować tych specjałów.

Talerz pełen kolorowych kuleczek, wyglądających niczym te żelowe z odświeżaczy łazienkowych, początkowo nie budzi pozytywnych skojarzeń. Na pewno też nie przypomina nam pysznych dań przygotowanych przez babcię czy mamę w kuchni pełnej aromatów. A jednak kuchnia molekularna, choć bardziej przypomina laboratorium, wciąż zyskuje coraz więcej zwolenników. Do jednej z najpopularniejszych restauracji molekularnej „El Bulli” w Hiszpanii rezerwację trzeba robić nawet rok wcześniej.

 

Co to właściwie jest?

To nic innego jak kreatywne spojrzenie na gotowanie, stąd też nazwa synonimiczna – kuchnia kreatywna. Podstawą jest wykorzystywanie wiedzy naukowej w celu uzyskania nowych smaków, często przy zastosowaniu zaskakujących sposobów. Kuchnia molekularna korzysta z metody foodpairingu, która umożliwia tworzenie innowacyjnych połączeń smakowych i dopasowywanie do nich odpowiednich alkoholi. Ciekawostką jest, że przygotowywanie potraw może potrwać nawet kilka dni, a porcje zazwyczaj są niewielkie i mieszczą się na jednej łyżce.

 Fotografia: pixaby.com
 

Krótka historia

Nazwa wzięła się od molekuł (cząsteczek), ponieważ kuchnia ta polega na rozbijaniu na cząsteczki. Sam termin „kuchnia molekularna” powstał w 1988 i był wynikiem współpracy węgierskiego fizyka Nicholasa Kurti oraz francuskiego chemika Herve This, którzy badali wzajemne oddziaływanie związków chemicznych zawartych w produktach. Jednak za prekursora tej metody uważany jest sir Benjamin Thompson. W Polsce reprezentantem tego nurtu jest Wojciech Modest Amaro.

 

Zobacz także: Na deser deska sera. Zobacz, z czym łączyć poszczególne rodzaje serów

 

Jak działa kuchnia molekularna?

Przede wszystkim, podstawową zasadą jest wykorzystywanie prawidłowości związanych z naukami ścisłymi. Obróbka dań wykorzystuje składniki pochodzące z natury. Do najpopularniejszych należy ciekły azot, który ma zdolność mrożenia potraw, jednak nie zmienia ich smaku oraz nie pozbawia właściwości. Inny składnik to algi morskie, które zagęszczają i umożliwiają zmianę konsystencji potraw. Wykorzystywane jest to przy tak zwanej sferyfikacji, która polega na przygotowywaniu ze składników małych kulek przypominających kawior. Inną metodą jest vakum, polegające na gotowaniu w dosyć niskiej temperaturze produktów umieszczonych w foliowym woreczku, z którego odessano powietrze. Sprawia to, że są one soczyste i zachowują swoje wartości odżywcze. 

 Fotografia: pexels.com

 

Z czym to się je?

Kuchnia molekularna, choć kojarzy się z chemią, w rzeczywistości wykorzystuje tylko naturalne składniki. Całą kwintesencją gotowania jest natomiast nadanie oryginalnej formy dzięki wykorzystaniu wiedzy z zakresu chemii i fizyki. Nic więc dziwnego, że na talerzu może się znaleźć łosoś w formie ptasiego mleczka czy też lody o smaku jajecznicy. Potrawy przygotowane dzięki tej metodzie pozbawione są sztucznych barwników, konserwantów czy zagęszczaczy. Co więcej są lekkostrawne i o niewielkiej zawartości tłuszczu.

  Fotografia: pixaby.com
 

Zobacz także: Kraftomania, czyli dlaczego warto spróbować piwa rzemieślniczego

 

Czy kuchnia molekularna ma szansę stać się kuchnią przyszłości? W sensie elitarnym tak, ponieważ zawsze będzie atrakcyjna dla osób poszukujących nowych smaków. Jednak dla przeciętnego człowieka to dosyć kosztowny wydatek, a przygotowanie takiego posiłku w domu jest raczej niemożliwe z trzech powodów: braku odpowiednich warunków, braku wiedzy, gdyż nawet najmniejsza zmiana w przepisie może zepsuć końcowy efekt, oraz długiego czasu oczekiwania na posiłek. A wcale nie trzeba być łakomczuchem by uznać, że jedzenie raz na kilka dni to zdecydowanie za rzadko.

 

Zobacz także: 7 kanałów kulinarnych, które zachęcą Cię do gotowania

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska