Kuchenne rewolucje – 6 pamiętnych odcinków

11/04/2019

 

Jak naprawdę wyglądają „Kuchenne rewolucje” Magdy Gessler? Tak jak przyjmą je właściciele restauracji. Oto programy, które zaskoczyły nawet Magdę Gessler.

Blue Moon w Wałczu

 

W tym odcinku widzowie przenoszą się do miasta położonego w województwie zachodniopomorskim, gdzie mieści się rodzinna restauracja „Blue Moon”. Na jej czele stoi twardy właściciel i szef kuchni Andrzej. Jako gospodarz lokalu gastronomicznego mimo starań ma fatalną opinię w internecie.

 

Zła reputacja ma swoje potwierdzenie również w rzeczywistości, ponieważ pracownicy szefa twierdzą, że nie są przez niego szanowani, ale wręcz obrażani i oszukiwani. W konsekwencji mało kto chce pracować w „Blue Moon”.

 

Nawet Magdzie Gessler nie udaje się poprawić sytuacji, gdyż zbuntowani właściciele nie są w stanie przyjąć gorzkiej prawdy na swój temat i rewolucja kończy się klęską.

 

 

Zobacz także: 7 kanałów kulinarnych, które zachęcą Cię do gotowania

 

Bar Zajezdnia – historia Waldka i Marioli

 

Bistrem „Obora” w Zielonkach zarządza Waldek nie szanujący personelu i gości. W prowadzeniu interesu pomaga mu ciepła oraz cierpliwa partnerka Mariola. Wybuchowy szef nie radzi sobie jednak z zarządzaniem restauracją, a zarówno jego wybranka, jak i pracownice zdają się robić za niego całą robotę.

 

Magda Gessler postanawia znaleźć drogę do Waldka i zamienia lokal w „Zajezdnię”, której wnętrze zaczyna przypominać tramwaj.

 

Mimo tego, że rewolucja zakończyła się sukcesem, lokal obecnie jest zamknięty. Tę wiadomość potwierdziła sama para, informując na Facebooku swoich sympatyków: „Może już nie będzie Restauracji Zajezdnia, ale może uda nam się pomóc innym… Mariola i Waldek”.

 

Le Papillon Noir, czyli Czarny motyl

 

Początkowo nic nie zapowiadało katastrofy w Katowicach. Pozornie wyluzowana właścicielka francuskiej restauracji „Le Papillon Noir” Justyna na każde słowa krytyki wypowiadane przez Magdę Gessler reagowała śmiechem. Później było jednak tylko gorzej. Na nic zdały się więc tłumaczenia sławnej restauratorki i próby dotarcia do upartej i wyniosłej szefowej. Ewidentnie zabrakło tu pokory i zaangażowania w rewolucję.

 

Dotychczasowa restauracja miała być śląskim bistrem pod nową nazwą „Schwarze Schmetterling”. Uroczysta kolacja zostaje jednak odwołana, gdyż okazuje się, że Justyna zaprosiła Magdę tylko po to, by zrobić darmową promocję lokalu jej kosztem.

 

Zobacz także: Dobre jedzenie podstawą dobrego życia

 

Bistro By the Way – Wrocław

 

Niedaleko wrocławskiego dworca kolejowego mieści się restauracja „Kwadratowy talerz”. Prowadzący ją właściciele Szymon i Jarek początkowo zdają się być dobrze nastawieni na przyjazd restauratorki. Jednak jednego z szefów lokalu przerasta obecność Magdy Gessler. Czuje się urażony krytycznymi uwagami i nie potrafi opanować swoich emocji. W końcu Szymon wybucha i rezygnuje z prowadzenia restauracji oraz z uczestnictwa w programie.

 

Na „polu bitwy” zostaje sam Jarek, który mimo negatywnych opinii klientów o jego lokalu postanawia nadal walczyć o to miejsce. „Kwadratowy talerz” zmienia nazwę na „Bistro By The Way” i zaczyna królować tu kuchnia amerykańska.

 

Okazuje się jednak, że smaczne dania szefa to nie wszystko, ponieważ restauracja nie istnieje już na mapie Wrocławia.

 

Enigma staje się Starym Browarem

 

W radomskiej restauracji „Enigma” brak klientów, a jedynym źródłem utrzymania właścicielki są weekendowe dyskoteki organizowane w lokalu. Co gorsza, na miejscu Magda Gessler zastaje przetworzone jedzenie, gdyż szefowa nie dba o to, co dzieje się w kuchni i zostawia wolną rękę kucharzowi.

 

Szybko okazuje się także, że właścicielka nie jest entuzjastycznie nastawiona do sławnej restauratorki, a na każde nowe zmiany w wyglądzie baru zaproponowane przez Magdę Gessler reaguje histerycznie.

 

Kiedy syn szefowej przejmuje całą odpowiedzialność za rewolucję, wszystko wydaje się już zmierzać ku dobremu, Magda zostaje jednak niemile zaskoczona. Po jej powrocie okazuje się, że w budynku nadal odbywają się dyskoteki i tak naprawdę nic się nie zmieniło.

 

 

Magnolia w Gryfowie Śląskim 

 

W tym odcinku padają słynne słowa – „Dlaczego wy trujecie ludzi?” i nie bez powodu, gdyż Magda Gessler w trakcie degustacji potraw w Gryfowie Śląskim zostaje poczęstowana surowym mięsem, a w kuchni znajduje się pełno zup i sosów z torebki.

 

Z czasem okazuje się także, że właścicielki restauracji „Magnolia” nastawione są głównie na remont generalny lokalu i zapominają, po co tak naprawdę zgłosiły się do programu „Kuchenne rewolucje”.

 

Sytuacji nie ułatwia również nastawienie córki szefowej lokalu, która nie wierzy w powodzenie całego pomysłu. Magda Gessler przekonuje jednak obie kobiety, że mają szansę wyjść na prostą, a ich restauracja może zacząć na siebie zarabiać.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska