Hummus – przepis, pomysły na wykorzystanie

04/12/2018

 

Jeszcze parę lat temu nikt poza amatorami kuchni Bliskiego Wschodu nie słyszał o nim w Polsce. Teraz, zwłaszcza wśród młodych ludzi, jest naturalną opcją jako szybki lunch czy przekąska na imprezie. Hummus to pasta zrobiona z cieciorki i tahini, po arabsku hummus znaczy dosłownie „ciecierzyca”. Potrawa pochodzi z Lewantu lub Egiptu, a ostatnio stała się szalenie modna na zachodzie. Dlaczego świat oszalał na jego punkcie?

 

Zobacz także: Zapuść żurawia w stronę żurawiny. Poznaj jej właściwości i działanie nie tylko w kuchni!

 

1. Jest zdrowy. Ciecierzyca to potężne źródło białka, obniża cholesterol oraz ciśnienie krwi, zapobiega anemii. To świetna alternatywa dla niezdrowych przekąsek jak chipsy czy cukierki.

 

2. Jest prosty w przygotowaniu. Przepis na hummus nie jest szczególnie skomplikowany ani drogi.

 

1 szklanka suchej ciecierzycy

1 szklanka jasnej pasty tahini

⅓ szklanki lodowatej wody

3 łyżki soku z cytryny

3 ząbki czosnku

2 łyżeczki sody oczyszczonej

sól do posypania

ulubione dodatki takie jak: dobra oliwa, posiekania pietruszka, słodka papryka, orzeszki piniowe, suszone pomidory

 

Suchą ciecierzycę wsypujemy do miski z zimną wodą. Dodajemy łyżeczkę sody. Zostawiamy na całą noc. Następnie płuczemy ciecierzycę i gotujemy w czystej wodzie aż będzie miała konsystencję masła przy zgniataniu. Odcedzamy i blendujemy z tahini (tahini można zrobić samemu prażąc i blendując sezam). Dolewamy szklankę wody, czosnek, oliwę i wodę, jeśli masa nie jest gładka. Następnie możemy zmieszać z ulubionymi dodatkami.

 

Nie jest to skomplikowany ani czasochłonny przepis i jeśli wymoczymy ciecierzycę wcześniej, to możemy go nawet robić w czasie imprezy – nie będzie nas najwyżej przez piętnaście minut. Jest też idealny na szybką i lekką kolację.

 

3. Istnieje wiele sposób na jedzenie go – możemy jeść hummus z chlebem, macą, pitą, nachosami, chipsami, krakersami, ale także jako dodatek do mięsa, ryżu czy kaszy. Hummus pasuje do wielu potraw, w zdrowy sposób wzbogaca nasze danie i odżywia organizm. Możemy również szaleć z dodatkami – dodać curry, suszone pomidory, czosnek, paprykę, dynię, oliwki czy nawet czekoladę!

Zobacz także: Orzechy – dlaczego warto jeść? Gatunki orzechów i ich składniki odżywcze

 

 

4. Jest modny. Gdzie się nie spojrzy, wszyscy teraz jedzą hummus. Amatorzy hummusu żartobliwie określają się hummuseksualnymi, a knajpy z tym bliskowschodnim przysmakiem wyrastają jak grzyby po deszczu.

 

5. To świetna przekąska dla większej ilości osób. Miska hummusu i paczka krakersów spokojnie napełni kilka żołądków. Świetnie sprawdza się jako element szwedzkiego stołu albo przystawka.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska